Annons

Tiotusentals försvarade omstridd tåglinje

Höghastighetståglinjen mellan Turin och Lyon är omstridd. På lördagen demonstrerade tiotusentals anhängare av projektet i Turin.
Höghastighetståglinjen mellan Turin och Lyon är omstridd. På lördagen demonstrerade tiotusentals anhängare av projektet i Turin. Foto: Alessandro Di Marco/AP/TT
Under strecket
TT
Publicerad

Till försvar av en planerad höghastighetståglinje samlades tiotusentals personer på ett av Turins största torg på lördagen.

Tåglinjen TAV mellan den nordvästitalienska staden och Lyon i Frankrike har varit planerad i flera år, men Turin styrs numera av antietablissemangspartiet Femstjärnerörelsen som i september godkände ett förslag om att stoppa projektet. Den regionala regeringen i Piemonte är däremot för TAV.

– Turin stänger av sig själv och därför tänkte vi att vi skulle göra något som medborgare, säger arrangörerna Giovanna Giordano och Patrizia Ghiazza som lyckades få 30 000–40 000 människor till torget Castello.

Anhängarna ser TAV som en tillväxtchans för regionen och norra Italien, medan Femstjärnerörelsens politiske chef Luigi Di Maio vill omförhandla hela projektet som han kallar för ett slöseri av allmänna medel.

Frankrikes regering är besluten att driva på TAV. De två ländernas transportministrar träffas på måndag för att samtala om fortsättningen.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons