Annons

Tips: Gå hit i stället för till Michelinkrogarna

Har du upptäckt Oaxen slip, Tyge & Sessil och Operabaren?
Har du upptäckt Oaxen slip, Tyge & Sessil och Operabaren? Foto: Tomas Oneborg

Vill du ta del av stjärnkockarnas matfilosofi utan att det kostar skjortan och samtidigt vara lite mer spontan? Vi listar alternativen till Stockholmsrestaurangerna med stjärnor i Michelinguiden.

Under strecket
Publicerad
Foto: Carl Bredberg

1 / 6

I stället för tvåstjärniga Gastrologik:

Foto: Carl Bredberg

Bakfickan Speceriet

Anton Bjuhr och Jacob Holmström som driver Gastrologik på Artillerigatan har haft en stjärna i Michelinguiden sedan 2013 och fick sin andra stjärna 2019.

Vägg i vägg med stjärnkrogen ligger bakfickan Speceriet som bygger sin meny på råvaror från lokala och mindre producenter. Här är maten lite mer rustik och man sitter vid långbord.

SvD Krogguiden besökte krogen 2012 och var då lyrisk och delade ut högsta betyg:

”Den familjära stämningen och utformningen gör att vi lätt hamnar i samtal med bordskamraterna. Servicen är otvungen och det är allt annat än stressigt. Samtidigt är det aldrig onödig väntan mellan rätterna. Dryckeskunskaperna verkar oändliga.”

Annons
Annons
Foto: Tomas Oneborg

2 / 6

I stället för tvåstjärniga Oaxen krog:

Foto: Tomas Oneborg

Oaxen Slip

På Djurgården, precis vid bron till Beckholmen ligger Oaxen Krog & Slip. Krogdelen har sedan 2015 två stjärnor i Michelinguiden. För att komma till den måste man gå igenom Slipen som närmast kan beskrivas som en svensk bistro. Bakom de båda restaurangerna står Magnus Ek och Agneta Green.

På Oaxen krog erbjuds en säsongsbetonad avsmakningsmeny som kostar 2 450 kronor per person. Den som vill komma billigare undan väljer Slipen. Där serveras lunch, middag och brunch där gästerna väljer från en à la carte-meny med varmrätter från 195 kr, lunch från 155 kr.

SvD Krogguiden skrev efter sitt besök 2014: ”Oaxen slip är en avslappnad och plånboksvänlig version av finkrogen som ligger bredvid. Anslaget är detsamma, nordisk mattradition kreativt nytolkad via fantasirika rätter.”

Annons
Annons

Bobergs matsal.

Foto: Adam Wrafter

3 / 6

I stället för trestjärniga Frantzén:

Bobergs matsal.
Bobergs matsal. Foto: Adam Wrafter

Bobergs matsal

Hösten 2020 öppnar Sveriges mesta stjärnkock Björn Frantzén en stor bistro i biograf Astorias gamla lokaler på Nybrogatan år 2020.

Den som vill ta del av Sveriges mesta stjärnkocks matfilosofi redan nu, men utan att betala 3 500 kronor, vilket maten på trestjärniga Frantzén kostar, kan besöka Bobergs matsal på NK i City.

Boberg matsal passar de som är beredda på att kanske lägga lite tid men framförallt pengar på en lunch och samtidigt se och synas. Här kostar en varmrätt från 225 kr, men man kan också välja en avsmakningsmeny för 695 kr.

SvD Krogguiden var här i samband med ett test av Stockholms affärslunchrestauranger och skrev då: ”Och det är svårt att inte trivas i den varsamt restaurerade matsalen från 1915 med träpaneler, vita linnedukar och vackra fönster ut mot Hamngatan. Servicen är rask och superproffsig.”

Annons
Annons
Foto: Tomas Oneborg

4 / 6

I stället för stjärnkrogen Ekstedt:

Foto: Tomas Oneborg

Tyge & Sessil och Hillenberg

För den som inte vill lägga ner tid och pengar på den helkväll som erbjuds hos Ekstedt där all mat lagas över öppen eld och gästerna väljer mellan en fyra-, respektive sexrättersmeny, finns två goda alternativ alldeles i närheten.

Endast 60 meter från stjärnkrogen som drivs av en av Sveriges främsta kockkändisar, Niklas Ekstedt, ligger vinbaren Tyge & Sessil som han också står bakom. Här serveras företrädelsevis naturviner och mindre rätter som passar till vinet.

SvD Krogguiden var mycket nöjda efter sitt besök 2017 och skrev: ”Det är i första hand för vinerna och den trivsamma miljön man går hit, men den hungrige kan äta gott även om det kostar en slant innan vi blir mätta. Portionerna är små. Råbiffen med sin sotade silverlök under ett vackert lager med krasse är några fetsalta tuggor som smakar fint tillsammans med vinet.”

Sedan 2019 hänger Tyge & Sessil ihop med restaurang Hillenberg på där också Niklas Ekstedt är ansvarig krögare. Här kan man få allt i från dagens rätt för 165 kronor till omelett, tryffelpasta eller entrecôte.

Annons
Annons
Foto: Tomas Oneborg

5 / 6

I stället för stjärnkrogen Operakällaren:

Foto: Tomas Oneborg

Operabaren

Kändiskockarna Tore Wretman och Werner Vögeli som från 1961, och många år framåt, drev Operakällaren bestämde sig för att satsa på husmanskost på Operabaren. Ett skäl var att försöka hålla stammisarna kvar i huset genom att servera just klassisk husmanskost som ett alternativ till den gourmetmat som erbjuds på Operakällaren.

Nu upplever väl många att det är just gourmetmat som serveras även på Operabaren, men anslaget är ett helt annat än på Operakällaren som sedan 2014 har en Michelinstjärna.

När SvD Krogguiden var här 2017 var de mycket nöjda: ”Det är inte svårt att förstå varför Operabaren blivit ett andra hem för så många – läget, maten och miljön är tilltalande. Helt enkelt ett säkert kort som vi hoppas aldrig förändras.”

Här finns också Bakfickan där man inte kan boka bord och där just klassiska svenska rätter står på menyn.

Annons
Annons
Foto: Tomas Oneborg

6 / 6

I stället för tvåstjärniga Aloë:

Foto: Tomas Oneborg

Rinos Bodega

Mitt i villakvarteret i Långbro Älvsjö i södra Stockholm, i en lokal bakom en klädbutik ligger Aloë. Daniel Höglander (känd från Kockarnas kamp) och Niclas Jönsson fick en stjärna i Michelinguiden 2018 och sin andra 2020. Här kostar en avsmakningsmeny 2100 kronor och man väljer mellan att dela bord med andra sällskap eller sita vid ett mindre bord.

En trappa ner i den gamla lokalen som från början rymde en Konsum-butik ligger Rinos Bodega som vill vara lite mer son en kvarterskrog. Här serveras mellanrätter med inspirations från jordens alla hörn.

SvD Krogguiden var här 2018 och upplevde då att leveransen av både mat och service var något ojämn men konstaterade ändå: ”Att Krogstockholm växer utanför tullarna är underbart och det är bara att gratulera grannarna på Svartlösavägen och i kvarteren runt omkring.”

Under 2020 öppnar Daniel Höglander och Niclas Jönsson också ny krog på hotell Dagmar på Nybrogatan i anslutning till nyrenoverade Östermalms saluhall.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons