Annons

Tips på julklappar – som inte hotar miljön

Julklappspanik och klimatångest? Lugn, vi hjälper er att hantera båda båda.

Här kommer några julklappstips som inte är ett hot mot miljön.

Under strecket
Publicerad

Elcykel elegant alternativ till Tesla

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Visst skulle det sitta fint med en Tesla under granen, men det är inte säkert att julklappsbudgeten riktigt räcker till. Då kan en elcykel kanske vara ett alternativ, speciellt om den som ska få klappen gärna vill ställa bilen men är lite för lat för att gå eller trampa.

Elcyklar går att hitta för runt 10 000 kronor, som den här från Clas Ohlson. Men om du vill slå på stort kanske den här cykeln för, en Stromer ST1X Orange för drygt 50 000 kronor passar.

Med en elcykel kan du både vara snäll mot klimatet och mot hälsan i och med att mottagaren får lite motion på köpet. Och till skillnad från en elbil är batteriet så litet att det inte skapar en påtaglig miljöpåverkan vid tillverkningen.

Tänk på att vissa elcyklar är så kraftfulla att de räknas som mopeder och då måste försäkras för att få köras på gatorna.

Nedladdningsbar bok – men se upp för streaming

Foto: Pontus Lundahl/TT

Böcker och tidningar är en perfekt julklapp, men ur ett miljöperspektiv är pappret de trycks på lite problematiskt.

Som tur är finns digitala varianter. För tidningar och tidskrifter finns Ready, som kostar 99 kronor per månad, och för böcker finns Nextory (139 kronor per månad) och Storytel (169 kronor per månad).

Däremot ska man faktiskt tänka sig för innan man ger bort ett abonnemang på Netflix eller Spotify, i vart fall om man vill maximera miljönyttan. Internet i sig är en klimatbov. Man beräknar att datacenter som drivs av Facebook, Google och andra tillsammans skapar lika stora utsläpp av växthusgaser som flygbranschen. Enligt en rapport kan streaming av musik skapa lika stora utsläpp som att köpa en fysisk cd-skiva.

Ge bort utsläppsrätter eller regnskog

Foto: Benoit Finck/Läkare utan gränser

Den klassiska frågan vad man ger till den som redan har allt besvaras kanske med ingenting! Ge pengarna till en frivilligorganisation i stället.

Hos en mängd organisationer, som Röda Korset, Plan och Läkare utan gränser kan du ge en julklapp via deras hemsidor.

Om du vill ge en gåva som har en direkt påverkan på klimatet kan det passa att ge bort utsläppsrätter eller att vara med och planera regnskog. Hos Världsnaturfonden WWF kan du köpa ett träd att ge bort.

En smartare mobil utan barnarbete

Foto: Anders Ahlgren

Våra smarta mobiler är inte alltid så smarta, i vart fall inte för klimatet. Till skillnad från de flesta andra mobiler är Fairphone gjord för att enkelt kunna repareras eller uppgraderas.

Du behöver inte skaffa en ny mobil bara för att skärmen spruckit eller batteriet är slut. Du kan visserligen reparera också en Iphone eller en Samsung, men de är inte precis byggda så att de uppmuntrar till det.

En Fairphone kan köpas online, bland annat här. Förutom att det kan vara cool med en modulär mobil där man kan uppgradera till exempel kameran står den inte ut rent tekniskt. Men den är bättre för klimatet än konkurrenterna. På köpet får du en mobil där tillverkaren har gjort allt för att minimera barnarbete och dåliga arbetsförhållanden i fabrikerna.

Ge bort en kurs i vegetarisk matlagning

Upplevelser har alltid varit uppskattade julklappar. Dessutom har de ju fördelen att du kan kan följa med när presenten ska konsumeras.

Kunskap väger lätt, både att bära och för miljön. Varför inte vegetarisk matlagning för den som gärna vill dra ner på köttet men inte hittar inspirationen?

Fast alla upplevelser är inte lika bra för klimatet. Ett besök på operan eller teatern hör till de mer miljövänliga. En helg på ett slott i närheten är heller inte dumt (fast välj inte en plats dit ni måste köra bil i fem timmar).

En dag på racingbanan eller en resa över halva jordklotet är däremot inte att rekommendera om du vill vara klimatsmart.

Laddar…
Testa din egen klimatpåverkan - gör hela Klimatkalkylatornsvd.se

Prenumerera på SvD:s nyhetsbrev om klimatet

Klimatkollen med Peter Alestigsvd.se

1 / 1

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons