Annons

Tipsen: Håll i pengarna – rusta för sämre tider

Polarprisets vd Marie Ledin är en av personerna i juryn.
Polarprisets vd Marie Ledin är en av personerna i juryn. Foto: Malin Hoelstad

Tävlingen Framtidens entreprenör är igång och juryn uppmanar unga företagsbyggare att förbereda sig för en lågkonjunktur.

– Det är svårt, men håll i pengarna, tipsar Marie Ledin, vd för Polarpriset och medlem i juryn.

Under strecket
Publicerad

Ann Grevelius har tidigare arbetat länge på Handelsbanken och SEB.

Foto: Tomas OneborgBild 1 av 1
Anmäl ditt bolag till tävlingen Framtidens entreprenör här!carnegie.se

Börs-vd:ar, styrelseproffs och stjärninvesterare har plockat fram bolag som Karma och Foodflow i Framtidens entreprenör, som anordnas av Carnegie och SvD Näringsliv.

Tävlingen arrangeras nu för sjätte året i rad, och två av jurymedlemmarna i år är investeraren och riskkapitalisten Ann Grevelius och entreprenören och Polarpris-vd:n Marie Ledin. Från lite olika synvinklar har de båda lång erfarenhet av företagande, och förhoppningen är att kunna hitta nästa generations Spotify, Klarna eller Izettle. För att lyckas med det letar de efter särskilda personlighetsdrag.

– Struktur och tålamod är viktigt, och något som ofta hamnar lite i skuggan av entusiasm när det gäller unga entreprenörer. För mig är också ödmjukhet och lyhördhet viktiga egenskaper vid sidan av energi och målmedvetenhet, säger Ann Grevelius, som nu är knuten till GP Bullhound.

Annons
Annons

Ann Grevelius har tidigare arbetat länge på Handelsbanken och SEB.

Foto: Tomas OneborgBild 1 av 1

Jurykollegan Marie Ledin har bland annat drivit två egna skivbolag och ett bokförlag. Nu jobbar hon som vd för Polarpriset på heltid, och har ett tydligt tips till unga entreprenörer som vill växa.

– Håll i pengarna! Det kan vara nog så svårt när man är ny, det minns jag från när jag startade mitt första skivbolag, men det är viktigt. Att starta företag är både en jobbig och spännande resa, men det är det bästa jag har gjort, säger hon.

Ann Grevelius bästa tips kommer från en investerares perspektiv.

– Storyn måste vara tydlig, väl underbyggd med data, trovärdig och hålla ihop. Det krävs en röd tråd igenom alla steg, från idé till slutlig produkt. Sen tjänar man alltid på att skaffa ett bra nätverk, både för tillgång till kapital och erfarenhet, säger hon.

Och med en titt i spåkulan tror hon att det kan bli ännu tuffare för unga entreprenörer framöver.

– Det gäller att rusta sig för sämre tider. I dag är vi på väg in i en global lågkonjunktur, där det med stor sannolikhet kommer att bli tuffare att resa riskkapital och att bygga bolag, säger Ann Grevelius.

Ann Grevelius har tidigare arbetat länge på Handelsbanken och SEB.
Ann Grevelius har tidigare arbetat länge på Handelsbanken och SEB. Foto: Tomas Oneborg

Finalen i Framtidens entreprenör avgörs den 21 november och juryn väljer ut fyra av de fem finalisterna. Den femte röstas fram av SvD:s läsare. När juryn ska komma fram till vilka som platsar i finalen är två områden extra intressanta – hållbarhet och jämställdhet.

Annons
Annons

Under de första fem åren av tävlingen har 25 procent av de deltagande företagen letts av kvinnor, att jämföra med 68 procent som letts av män, och övriga 7 procent av både män och kvinnor. Marie Ledin menar att bolagen har mycket att tjäna på ökad jämställdhet.

– För att växa behöver man möta olika tankesätt, man ska inte bara omge sig med personer som liknar en själv. Det gäller både på företaget och i privatlivet och inte bara kön, utan också exempelvis var man kommer ifrån, säger hon.

Många bolag i start-up-fasen leds av vänner eller nära nätverk, ofta från ett universitet eller liknande. Hur gör man då för att få till en mix bland medarbetarna? Det är en komplicerad fråga, och Ann Grevelius tror att en del av lösningen ligger på investerarsidan.

– Där är det i dag ofta är ett tydligt manligt språk som dominerar. I många fall är kunderna till minst hälften kvinnor, medan det fortfarande är män som utvecklar produkterna – så det finns mycket att tjäna på ett mer jämställt team, säger hon.

Hållbarhet blir bara viktigare och viktigare. Flera av de tidiga vinnarna av tävlingen har gått långt just tack vare sitt hållbarhetsarbete.

– Det har gått väldigt snabbt de senaste åren – entreprenörer får i dag hållbarhetsfrågor från investerare redan vid första mötet, eftersom det är centralt för långsiktig framgång. Alla behöver inte lösa alla världsproblem, men värderingsmässigt är dessa frågor allt viktigare, inte minst för investerare, säger Ann Grevelius.

Anmäl ditt bolag till tävlingen Framtidens entreprenör här!carnegie.se
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons