Annons

Tomas Lundin:Tipset till May – gör en ”Tsipras” och svälj förtreten

En förnärmad Theresa May kräver respekt sedan EU-kollegorna på toppmötet i Salzburg kallsinnigt avfärdat hennes brexit-förlag. Kanske dags att byta några ord med Greklands Alexis Tsipras, som vet ett och annat om röda linjer i Bryssel och obevekliga EU-ledare – och som till slut fick krypa till korset.

Under strecket
Publicerad

Storbritanniens premiärminister Theresa May.

Foto: Paul Grover/AP

Greklands premiärminister Alexis Tsipras.

Foto: Jason DeCrow/AP

Storbritanniens premiärminister Theresa May.

Foto: Paul Grover/AP
Storbritanniens premiärminister Theresa May.
Storbritanniens premiärminister Theresa May. Foto: Paul Grover/AP

Greklands premiärminister Alexis Tsipras vet hur hård en dragkamp med EU kan bli.

BONN ”Får det lov att vara en kaka”, undrar EU-rådets ordförande Donald Tusk och lyfter i ett foto som han lagt ut på Instagram fram en assiett till Theresa May. På nästa bild: ”Tyvärr inga körsbär”. Eller som man säger på svenska: Tyvärr inga russin att plocka ur kakan.

Storbritanniens utrikesminister Jeremy Hunt anklagar nu Tusk för att förolämpa landet medan Theresa May med darrande röst pockar på respekt. Tidningen The Sun drar på för fullt och beskriver EU-ledarna som ”gangsters” och ”smutsiga råttor”.

Det kan möjligen ha varit ett genialiskt schackdrag. Theresa May har brexit-falangen bakom sig när hon står upp mot vad som framställs som arroganta ledare på kontinenten som tror sig kunna bråka med britter. Förhoppningen är att leden nu ska slutas.

Annons
Annons

Greklands premiärminister Alexis Tsipras.

Foto: Jason DeCrow/AP

Men hur långt kommer stödet i så fall att räcka? Är det kompakt nog att tillåta en kompromiss som strider mot vad som hittills har varit Mays devis: en dålig uppgörelse är sämre än ingen uppgörelse alls. Eller är det en ny folkomröstning som väntar?

Greklands premiärminister Alexis Tsipras vet hur hård en dragkamp med EU kan bli. Han kom till makten med ett klart vänsterprogram i januari 2015 då vänsteralliansen Syriza fick 36 procent i parlamentsvalet. Krisen var då på sin höjdpunkt.

Greklands premiärminister Alexis Tsipras.
Greklands premiärminister Alexis Tsipras. Foto: Jason DeCrow/AP

Bara månader senare infördes kapitalkontroller. Uttagen från bankomater begränsades till 60 euro. Stämningarna i befolkningen var på väg att koka över, och finansminister Yanis Varoufakis motsatte sig sparkraven från EU-ledarna och långivarna. Kalkylen var att hotet om ”grexit”, ett utträde ur valutaunionen, skulle skrämma livet ur Bryssel och medlemmarna i eurozonen.

Tsipras höjde trycket ytterligare när han i juli utlyste en folkomröstning om sparpolitiken. Nästan två tredjedelar av grekerna röstade nej till en uppgörelse med långivarna. Men EU-ledarna gav inte efter inte en tum. Skräckscenariot som Tsipras hade byggt upp pöste ihop – och Tsipras gjorde en helomvändning, kröp till korset och lovade att sänka pensionerna, höja skatterna och avskeda statsanställa.

Annons
Annons

Striderna och de heta känslorna för tre år sedan är överspelade och närapå bortglömda.

Nyvalet samma höst vann han med en övertygande majoritet. Grekerna hade blickat ner i avgrunden och beslutat att ta ett steg tillbaka. Tillbaka till den gamla valutan drachmen var det nästan ingen som ville, än mindre riskera en osäker framtid utanför EU.

I dag har Tsipras skakat av sig beskyllningarna om att ha kapitulerat och sålt ut nationella intressen. Grekland har lämnat stödprogrammen, ekonomin växer. Och bit för bit börjar unga greker komma tillbaka som lämnat landet för att de inte såg någon framtid där. Striderna och de heta känslorna för tre år sedan är överspelade och närapå bortglömda.

Lilla Grekland är inte Storbritannien. Inte kärnvapenmakt, ständig medlem i säkerhetsrådet, handelsnation eller globalt finanscentrum.

Men skillnaderna till trots finns det för Theresa May lärdomar att dra. Den viktigaste är att aldrig hoppas för mycket på sympatier och traditionellt stöd från enskilda länder, att aldrig räkna med att kunna splittra de 27 – och att aldrig någonsin underskatta hur brutalt EU är berett att försvara sina röda linjer.

Efter reklamen visas:
Ekonomistudion 2018-09-25 Brexit
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons