Annons

Toalettvett: Att som kvinna gå på herrarnas är inte okej

Illustration: Thomas Molén
Illustration: Thomas Molén

Du stänger toalettdörren och inser för sent att den tidigare besökaren... ”ställt till det”. Vad nu – städa upp eller förklara för nästkommande att det minsann inte är du som ligger bakom röran? Etikettexpert Sofia Larsson ger råd.

Under strecket
Publicerad

Fråga: Jag har en fråga som kanske är lite udda. Men jag har ändå undrat över detta ett tag. När man besöker en offentlig toalett och den inte är så fräsch, utan kanske till och med riktigt äcklig, vad är etiketten då?

Det jag undrar över är bland annat om man ska städa upp den efter sig, till nästa person liksom, eller om man bara kan gå? Och i så fall, om någon står och väntar, ska man ursäkta sig till den då och förklara att det inte är man själv som ”ställt till” det?

/Anna

Låt oss vara artiga mot varandra och visa omsorg. Speciellt om det är vi själva som ”ställt till det”, som du säger.

Sofia Larsson: Jag tycker inte att frågan är så udda, den handlar ju om något som ständigt återkommer i den här spalten – hur vi ska bete oss i offentliga miljöer. Det är här vi möter en massa främmande människor som vi troligen aldrig kommer att träffa igen, vilket gör att det för många inte finns så mycket incitament för att bete sig väl. Så det är kanske speciellt inom det här området som vi behöver påminnas om att våra handlingar får konsekvenser, negativa såväl som positiva.

Annons
Annons

Att det känns som om frågan eventuellt sticker ut lite beror troligen på det att toalettbesök är något som anses som ”orent” i de flesta kulturer och omgärdas av tabun och hysch hysch. Ändock är det en del av allas vår vardag.

När hygienleverantören Katrin gjorde en undersökning bland 1 500 personer 2016 framgick det att 70 procent tycker att det mest irriterande med offentliga toaletter är att de är smutsiga. Jag tänker att om du har tid och energi, så är det en verkligt fin insats att göra som du föreslår, att städa upp lite.

På flygplanstoaletter brukar det finnas en skylt som uppmanar till att torka av handfatet efter sig, av hänsyn till nästa besökare. Förvisso känns inte en fuktig vask som ett särskilt stort problem, om man inte har kräkts (eller missar jag något här?), utan det är väl snarare blöta wc-ringar, slut på toapapper och utspridda pappershanddukar som kan irritera. Men jag gillar tanken. För även om det finns personal som har som jobb att städa kan de inte finnas överallt, alltid.

Låt oss vara artiga mot varandra och visa omsorg. Speciellt om det är vi själva som ”ställt till det”, som du säger. Toalettborsten står inte där av en slump, det finns många inredningsdetaljer som är betydligt snyggare och luktar bättre.

Att som kvinna gå på herrarnas är inte helt okej. I nödfall, om det är tomt på killtoan, kan undantag göras.

Att städa efter andra får dock anses som en högst frivillig aktivitet. I de fall du lämnar toaletten utan att göra det rekommenderar jag att du också låter bli att ursäkta dig till nästkommande besökare. Det får nog räknas till en av de där situationerna där du bara gräver hålet djupare ju mer du pratar. Gå bara, och titta inte tillbaka.

För övrigt: Att som kvinna gå på herrarnas är inte helt okej. I nödfall, om det är tomt på killtoan, kan undantag göras. Använd ditt omdöme och ropa gärna ”Hoho, får man komma in?”, så att de som eventuellt begagnar urinoaren får sköta sina bestyr ifred och slipper bli ofrivilliga blottare.

I sammanhanget bör det också påpekas, särskilt i sommartid, att många män alltför gärna frivilligt ställer sig och kissar i full åsyn i parker och dylikt. Sluta med det. Uppsök istället en offentlig toalett (eller möjligen en mycket undanskymd buske) i likhet med andra hälften av befolkningen.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons