Annons

Tobé: S är dessvärre svarslösa

Socialdemokraterna saknar både vilja och förmåga att ta tag i problemen här hemma och i Europa. Genom att hålla ihop Europasamarbetet och gemensamt fokusera på att lösa gränsöverskridande problem så kan vi bryta framväxten av populism och politisk extremism, skriver Tomas Tobé, Moderaternas toppnamn i EU-valet, i en replik.

Under strecket
Publicerad

Tomas Tobé (M).

Foto: Janerik Henriksson/TT Bild 1 av 1

Tomas Tobé (M).

Foto: Janerik Henriksson/TT Bild 1 av 1
Tomas Tobé (M).
Tomas Tobé (M). Foto: Janerik Henriksson/TT

REPLIK | EU

Precis som Stefan Löfven (S) håller jag med om att Europavalet är ett vägval. Antingen går Europa mot mer av splittring eller så håller vi ihop Europa och gjuter mod i samarbetet. Men att likt Socialdemokraterna driva en polariserande Europavalrörelse kommer inte att motverka detta, tvärtom. I stället behöver vi ta itu med orsakerna till att populism och extremism växer. Det gör vi bäst genom att fokusera på de gemensamma samhällsproblemen i Europa och hur vi ska lösa dem.

Sverige har stora problem med kriminalitet och gängbrottslighet, som inte minst visar sig i antalet skjutningar runt om i landet. En utveckling som späds på av smugglingen av bland annat vapen och narkotika genom Europa, upp till Sverige.

Den så kallade vardagsbrottsligheten har också internationella kopplingar. Utländska stöldligor ligger bakom hälften av alla bostadsinbrott i Sverige.

Annons
Annons

Problemen med brottslighet och otrygghet här hemma är ett gemensamt europeiskt problem, som därför måste lösas också på europeisk nivå.

Vi moderater kommer lägga all vår kraft på att öka tryggheten i Sverige och Europa. Vi vill stärka polisbyrån Europol, öka informationsutbytet mellan myndigheter och sätta stopp för de utländska stöldligorna, genom bättre samarbete och nya modeller som begränsar den fria rörligheten för kriminella.

När Stefan Löfven oroas över utvecklingen i Europa nämns brottsligheten endast i en bisats. Tyvärr är det inte förvånande. Socialdemokraterna saknar både vilja och förmåga att ta tag i problemen här hemma och i Europa. 

Det gäller även bristen på en fungerande invandringspolitik. Här krävs ett omtag: vi behöver stärka kontrollen över de yttre gränserna och reformera den gemensamma invandringspolitiken i mer förutsägbar och kontrollerad riktning.

Löfven pekar också på vikten av att ta ledartröjan i klimatfrågan. Det är en position som kräver insikt om kärnkraftens betydelse. Beräkningar från FN:s klimatpanel har till exempel visat att förnybar energi och kärnkraft är helt nödvändiga för att möta klimathotet.

Vi moderater vill fördubbla EU:s kärnkraftsbudget och satsa på forskning, säkerhet och mer export av klimatsmart el. Det är avgörande om vi ska kunna fasa ut det smutsiga brunkolet och säkerställa att Europa inte blir beroende av rysk gas. Socialdemokraterna är dessvärre svarslösa i kärnkraftsfrågan, men nu behövs besked.

Jag går till val på att öka tryggheten i Europa. Det gäller också för yrkesförare, byggarbetare och på arbetsmarknaden.

Öppenheten och den fria konkurrensen inom Europa är central för jobb, företagande och tillväxt. Ska detta värnas måste missbruk, dåliga villkor och rent fusk motverkas.

Genom att hålla ihop Europasamarbetet och gemensamt fokusera på att lösa gränsöverskridande problem så kan vi bryta framväxten av populism och politisk extremism.

Vår tro på Europa grundar sig i tron på demokratin, rättsstatens principer, internationellt samarbete och marknadsekonomi. Det är värderingar vi kommer slå vakt om och bygga vidare på – så kan vi göra Europa tryggare och starkare framåt.

Tomas Tobé (M)
toppkandidat till Europaparlamentet

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons