Annons

Tobé: ”Svajigt och slarvigt om M-förslag”

Foto: Jessica Gow/TT

Kritiken från SvD:s ledarsida mot M:s förslag om åtgärder mot moralpoliser är svajig och slarvig. Det replikerar Moderaternas rättspolitiske talesman Tomas Tobé. Kolumnisten Jesper Sandström svarar direkt.

Under strecket
Publicerad

Jesper Sandström framför i en kolumn kritik mot Moderaternas förslag om att komma tillrätta med så kallade moralpoliser. Bakgrunden till förslagen är det hedersförtryck som idag är vardag för ett stort antal flickor och kvinnor i Sverige. Vi kan aldrig acceptera att enskilda individer eller grupperingar tar sig rätten att begränsa andras frihet som en del av en hederskultur. För det krävs politiska åtgärder och inte bara mer prat.

Sandströms text handlar dock inte så mycket om de problem som faktiskt finns. Han är istället fokuserad på att kritisera ett av de förslag som Moderaterna lade fram – nämligen att det ska införas ett nytt brott som ska omfatta tvång och otillbörliga påtryckningar som syftar till att upprätthålla heder. Det kommer alltså inte vara tillräckligt att döma någon för brott endast för att denne ”håller koll på” andra människor och förslaget är inte heller avgränsat till att bara gälla ”religiösa i förorter”. Det är lite oklart varifrån Sandström hämtar dessa citat – klart är dock att de inte kommer från förslaget i sig (dessa finns för övrigt att läsa på Moderaternas hemsida vid eventuellt intresse att gå till källan). Sen ligger det i sakens natur att med nya regler kommer nya avgränsningsproblem – men det får inte hindra att beteenden som är klandervärda ska kriminaliseras.

Annons
Annons

Sandström verkar vidare ha synpunkter på att särskild lagstiftning riktas just mot hedersrelaterad brottslighet. Tack och lov har idag samtliga riksdagspartier ett annat synsätt – numera verkar samtliga partier till exempel vara överens om att det är nödvändigt att införa en särskild straffskärpningsgrund just för hedersbrott. Den typen av ”särlagstiftning” finns för övrigt redan vad gäller brott som kränker de ”bögar, flator, transpersoner” som Sandström också nämner in sin text.

Möjligen borde Sandström läst igenom moderaternas förslag innan han skrev om det. Då hade hans text inte blivit så svajig och slarvig.

Tomas Tobé
rättspolitisk talesperson (M)

Jesper Sandström svarar:

Tomas Tobé menar i sin replik att jag inte fokuserar på de problem som faktiskt finns och vidare att hedersproblematiken kräver ”politiska åtgärder och inte bara prat”. Det i sig är ju en av anledningarna till att Moderaternas förslag är dåligt.
Tvång och otillbörliga påtryckningar är redan olagliga i Sverige idag. Det vanligaste skälet till att skyddet mot sådant inte upprätthålls är bristande resurser hos våra rättsvårdande myndigheter, inte att det saknas lagrum för att fälla de som begränsar andras frihet. Just därför så är Moderaternas förslag mer prat och mindre praktisk, politiskt åtgärd. Det blir mer signalpolitik och ett sätt att uttrycka allmänt ogillande av främst muslimsk hederskultur, än en insats för att faktiskt lösa problemen.

För det är inte så, som antyds både av Tobé och andra moderata företrädare som kontaktat mig, att jag inte ser, fokuserar på eller bryr mig om den problematik som finns. Tvärtom har jag i hela mitt politiska liv engagerat mig skarpt emot religiös heders- och tvångskultur. Ett engagemang som tog fart på allvar efter en religionstemadag, där en föreläsare från Sveriges Muslimska Råd med hånfull min talade om att kvinnor inte skulle klä sig på sådant sätt att de ”frestar” män.

Sådan avskyvärd människosyn behöver angripas och bekämpas i debatten – och dess praktiska konsekvenser behöver leda till fällande domar mot förövare som utövar hot och tvång.

Det har vi dock redan lagrum för – och en fungerande tillämpning av det lagrummet är vad varje politiker som är intresserad av att faktiskt garantera de utsatta människornas frihet borde fokusera på. Allt annat är bara mer prat.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons