Annons

Tobé: ”Vi stänger dörren för ekonomiska migranter”

”Invandringspolitiken fungerar inte, varken till Sverige eller Europa, och vi behöver förändra den i grunden”, säger Tomas Tobé (M).
”Invandringspolitiken fungerar inte, varken till Sverige eller Europa, och vi behöver förändra den i grunden”, säger Tomas Tobé (M). Foto: Tomas Oneborg

Idén med särskilda asylcenter utanför EU drivs bland annat av de svenska Moderaterna. Men hur tror partiets toppkandidat i EU-valet, Tomas Tobé, att de ska bli verklighet, när inget land vill hysa de hundratusentals människor som varje år försöker ta sig till Europa?

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

”Vi ska ha så mycket gemensam invandringspolitik som möjligt. Annars får vi den situation vi ser nu, med mer gränskontroller mellan europeiska länder”, säger Tobé.

Foto: Tomas OneborgBild 1 av 3
Bild 2 av 3

Tomas Tobé var Moderaternas partisekreterare 2015–2017 och därefter partiets rättspolitiska talesperson. Han är riksdagsledamot sedan 2006.

Foto: Tomas OneborgBild 3 av 3

Vi vill pröva asyl vid den yttre gränsen i ankomstcenter och på sikt även ha möjligheten att kunna pröva det utanför Europa.

Det är ett dilemma som många politiker våndas över just nu. Hur ska EU hantera den ström av migranter som vill till vår del av världen – på flykt från krig, eller enbart på jakt efter ett bättre liv? Frågan blir inte mindre aktuell av att världens snabbaste befolkningstillväxt sker i Afrika på andra sidan Medelhavet och att kontinenten tros ha 2,5 miljarder invånare om 30 år, en fördubbling mot dagens 1,2 miljarder.

Moderaterna är långt ifrån ensamma om att vilja se särskilda asylcenter utanför Europa, frågan har stötts och blötts i EU i flera år. Fördelen – enligt anhängarna – är att de människor som inte har asylskäl då aldrig sätter sin fot på europeisk mark.

Hur ska ni lyckas få till stånd sådana center? Det finns inget utomeuropeiskt land som har sagt sig villigt att stå som värd.

– Invandringspolitiken fungerar inte, varken till Sverige eller Europa, och vi behöver förändra den i grunden. Vi måste säkra EU:s yttre gräns så att vi har kontroll på vilka som kommer hit. Sedan vill vi pröva asyl vid den yttre gränsen i ankomstcenter och på sikt även ha möjligheten att kunna pröva det utanför Europa.

Annons
Annons

”Vi ska ha så mycket gemensam invandringspolitik som möjligt. Annars får vi den situation vi ser nu, med mer gränskontroller mellan europeiska länder”, säger Tobé.

Foto: Tomas OneborgBild 1 av 1

Så i ett första steg vid gränsen, och först senare i center utanför EU. Är det så det ska tolkas?

­– Ja. EU behöver en gemensam invandringspolitik, men jag tror att den kommer att ske i flera steg. Vi säkrar den yttre gränsen, sedan börjar vi med asylansökningar direkt vid gränsen. Det ska ske snabbt, rättssäkert och värdigt. Vi tänker sex veckor inklusive överklagande.

– Men för att komma åt situationen med människosmugglare vill vi även ha asylcenter utanför EU. I dag är det ju i grunden människosmugglare som avgör vilka som får söka asyl i Europa. Det är inte rimligt och det vore bättre om vi kunde ha ett aktivt arbete med länder som Marocko, Tunisien och Algeriet, säger Tomas Tobé.

”Vi ska ha så mycket gemensam invandringspolitik som möjligt. Annars får vi den situation vi ser nu, med mer gränskontroller mellan europeiska länder”, säger Tobé.
”Vi ska ha så mycket gemensam invandringspolitik som möjligt. Annars får vi den situation vi ser nu, med mer gränskontroller mellan europeiska länder”, säger Tobé. Foto: Tomas Oneborg

Problemet är att såväl Marocko som Tunisien och Algeriet har sagt nej. Precis som många andra länder som befinner sig på rutten mot EU, så är de livrädda för att förvandlas till ett sorts mecka för migranter, där människor sedan fastnar efter att ha fått avslag på sin asylansökan till EU.

Det är klart att det skulle innebära att EU:s ekonomiska ansvar blir stort ifall det skulle bli verklighet.

Vi sitter i en soffgrupp högst upp i den svenska riksdagen, där Tomas Tobé fortfarande är ledamot. Utanför de stora glasfönstren är det bitande vårkyla, och de nordafrikanska länderna känns långt bort. Tomas Tobé påpekar att det ”finns ekonomi i detta”.

Annons
Annons
Bild 1 av 1

Vi ska betala de här länderna?

– Ja, det är klart att det skulle innebära att EU:s ekonomiska ansvar blir stort ifall det skulle bli verklighet.

Hur mycket är ni beredda att betala? Vad pratar vi för siffror?

– Det får man se i sådana fall. Det förs en diskussion nu om att det även ska göras investeringar i Afrika för att försöka förhindra att vi får för stor ekonomisk migration till Europa.

Pratar vi flera miljarder euro som med Turkiet?

– Det kommer det troligtvis att handla om. Vi kan inte ha en situation där Europa tar för stort ansvar. Har du inte rätt till asyl, då har du inte heller rätt att komma in till Europa. Det är väl det som i någon mening blir nytt med den här politiken. Vi stänger dörren för dem som vill migrera ekonomiskt till EU.

Men att i ett ”första skede” bygga ankomstcenter vid EU:s yttre gräns som Moderaterna vill är inte heller enkelt. Italiens styrs av två flyktingkritiska partier och Grekland går redan på knäna och har svårt att hantera de migranter som befinner sig i läger på de grekiska öarna. Tomas Tobé anser att övriga länder måste ta ett större ansvar. Det är inte Italien som ska hantera asylsökningarna på italiensk mark, utan EU.

– Vi ska ha så mycket gemensam invandringspolitik som möjligt. Annars får vi den situation vi ser nu, med mer gränskontroller mellan europeiska länder. Har vi inte har kontroll på den yttre gränsen, så blir det en konsekvens.

Annons
Annons

Tomas Tobé var Moderaternas partisekreterare 2015–2017 och därefter partiets rättspolitiska talesperson. Han är riksdagsledamot sedan 2006.

Foto: Tomas OneborgBild 1 av 1

Att säkra gränsen kostar ju pengar.

– Ja.

Hur mycket är du beredd att öka Sveriges bidrag till EU:s budget?

– Moderaterna har sagt att vi vill ha en oförändrad EU-avgift. När Storbritannien nu lämnar så får man rätta mun efter matsäck. I dag står jordbrukspolitiken och regionalpolitiken för nästan 70 procent av budgeten. Det vill vi minska. Men vi ställer oss bakom förslaget om att etablera 10 000 gränsvakter genom Frontex. Det är en kraftfull utbyggnad.

Förutom alla nya gränsvakter vill Tobé att de EU-länder som tar emot flyktingar ska kompensera ekonomiskt av EU. Han vill inte helt utesluta att man även minskar bidragen till de länder som vägrar ta emot flyktingar, som exempelvis Ungern och Polen, men tror att det är en ”mer realistisk väg” att i stället ge pengar till dem som delar på ansvaret.

Men om du ska kompensera länder och öka gränsskyddet, vilket kostar pengar, samtidigt som Storbritanniens bidrag till budgeten försvinner – då måste du verkligen slakta jordbruksstödet och strukturfonderna för att få råd. Hur realistiskt är det?

– Vi vill definitivt ha stora neddragningar av framförallt regionalfonderna. Notera att vårt förslag bygger på att vi får en mycket snabbare prövning av asyl. Vi kommer säga nej till människor som kommer av ekonomiska skäl. Jag tror att det blir mycket mer hållbart.

Efter reklamen visas:
M vill se ett EU med hårdare krav mot kriminella
Tomas Tobé var Moderaternas partisekreterare 2015–2017 och därefter partiets rättspolitiska talesperson. Han är riksdagsledamot sedan 2006.
Tomas Tobé var Moderaternas partisekreterare 2015–2017 och därefter partiets rättspolitiska talesperson. Han är riksdagsledamot sedan 2006. Foto: Tomas Oneborg
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons