Annons

Stormens början – Sahlin trasslar in sig redan dag 2

Det började med en artikel i Expressen och slutade med att Göran Persson efterträdde Ingvar Carlsson som S-ledare. Bevakningen av Mona Sahlins kortmissbruk – senare kallad Tobleroneaffären – växte sig monumental hösten 1995.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Kvällstidningarnas förstasidor den 15 oktober 1995.

Foto: Expressen och AftonbladetBild 1 av 2
Foto: ExpressenBild 2 av 2

1 / 7

Kvällstidningarnas förstasidor den 15 oktober 1995.
Kvällstidningarnas förstasidor den 15 oktober 1995. Foto: Expressen och Aftonbladet

Mona Sahlin var på allas läppar i Sverige den 15 oktober 1995. Hon dömdes ut av Expressen och talade ut i Aftonbladet. Bara nio dagar tidigare hade den första artikeln om hennes privata bruk av regeringens kontokort publicerats. Så här såg det ut i pressen, dag för dag, när affären kring den tänkta S-ledaren rullades upp:

Foto: Expressen

Dag 1: Expressens artikel den 7 oktober var den första av de hundratals som kom att skrivas om Mona Sahlin och hennes kortaffärer 1995–96. Vice statsministern hade använt tjänstekortet, som ska användas för resor och representation, till privata inköp av kläder och uttag i bankomat. ”Av misstag har jag använt fel betalkort”, förklarade Sahlin, som efter återbetalningskrav sade sig ha betalat tillbaka skulden på 10 895 kronor.

Annons
Annons
Bild 1 av 2
Bild 2 av 2

2 / 7

Dag 2: Redan här börjar det trassla till sig för Mona Sahlin. Ministern kommer med en ny förklaring i Expressen. ”Misstaget” blir nu ”ett förskott”: ”Jag tog ut ett förskott på lönen, det kan väl de flesta göra. Men jag är medveten om att man inte för göra så här nu”.

Dag 3: En tung exrevisor säger till Expressen att Mona Sahlin borde betala ränta på pengarna hon ”lånat från staten”. Statsminister Ingvar Carlsson försvarar Mona Sahlin och säger att eftersom hon betalat ”är saken utagerad”. Det var den inte.

Annons
Annons
Bild 1 av 1

3 / 7

Dag 4: Vice statsministern ”lägger korten på bordet” – lovar betala ränta. För fjärde dagen i rad återfinns Mona Sahlin på Expressens förstasida, men bara i det så kallade sidhuvudet. Snart ska rubrikerna bli större – och Expressen få konkurrens på banan.

Annons
Annons
Bild 1 av 2
Bild 2 av 2

4 / 7

Dag 5: Nu brakar det lös ordentligt. ”Mona Sahlin ljuger”, skriver Expressen och berättar att vice statsministern fortsatt att använda regeringens kontokort för privat bruk, trots att hon i ett handskrivet brev till justitiedepartementet lovat att sluta med det. Slutet i brevet lyder: ”Nu har jag lagt undan SB:s kort, så det händer inte igen. Hälsn! Mona Sahlin”. Efter det har hon belastat kortet med över 10 000 kronor på bilhyra, bankomatuttag och ”ett annat, mindre inköp”. Det kommer även fram att Sahlin tidigare jagats av kronofogden för en obetald Diners Club-räkning. En av flera historier av obetalda skulder skulle det visa sig.

Annons
Annons
Bild 1 av 1

5 / 7

Dag 6: Aftonbladets tystnad upphör – presenterar samma nyhet som konkurrenten; att Mona Sahlin betalat familjens bilsemester i Europa med regeringens Eurocard. Då, 1991, var hon arbetsmarknadsminister. Det är inget misstag när Sahlin shoppar privat med tjänstekortet, konstaterar Expressen, ”det är en vana”. Missbruket av kortet började 1990. Flera ärenden hos kronofogden lyfts fram. Affären sväller nu på alla bredder.

Annons
Annons
Bild 1 av 3
Bild 2 av 3
Bild 3 av 3

6 / 7

Dag 7: Sahlinaffären toppar SvD. ”Lämpligheten som blivande statsminister ifrågasätts” när åklagare kopplats in. Samtidigt dundrar kvällstidningarna på med nya avslöjanden.

Sahlin hade efter granskningen inletts ändrat sig om en bil, enligt Expressen. Den var inte längre hyrd i tjänsten utan privat. Aftonbladet berättar att två av Sahlins privata kontokort spärrats, ett av dem dagen före. Men det är ett kvitto tidningen publicerar som kommer att få betydligt större symbolisk tyngd.

Här dyker nämligen Tobleronen upp för första gången. Aftonbladet skriver om ett köp Mona Sahlin gjort som arbetsmarknadsminister på Konsum i Ektorp nära bostaden den 21 januari 1991. Det rör sig om blöjor, cigaretter, Toblerone och andra livsmedel. Inköpet gjordes med regeringens kontokort. Summan, 266,10 kronor, hade inte betalats tillbaka. De två chokladkakorna lyfts inte fram i artikeln men snart blir den symbolen för Sahlins slarv: Sahlinaffären kommer senare att kallas Tobleroneaffären till följd av detta Konsumkvitto.

Annons
Annons
Bild 1 av 4
Foto: Tobias Röstlund/TTBild 2 av 4
Bild 3 av 4

Mona Sahlin lämnar presskonferensen där hon meddelat sitt avhopp.

Foto: Björn Larsson AskBild 4 av 4

7 / 7

Dag 8: Stormen når ny nivå. Mona Sahlin angrips hårt i ena kvällstidningen och ”gråter ut” i den andra. Vice statsministern kallar dagen efter till en klassisk presskonferens där hon – klädd i vitt – begär time-out för sin kandidatur till partiledarposten i socialdemokratiska partiet och bedyrar sin oskuld.

Foto: Tobias Röstlund/TT

Dag 9: Mona Sahlin svär sig fri från anklagelserna om att hon försnillat statens pengar. Hon visar upp en utskrift från ett kontokortsföretag som bevis. Men kvällstidningarna beslår henne snabbt och på flera punkter med nya fel och ”lögner”. Hon attackeras nu från alla håll utom S-leden. Kolumnisten Jan Guillou ifrågasätter Sahlins kontokortsdribblande i Aftonbladet samma dag: ”/…/ Det är ju så dumt så att klockorna stannar. Det är systematiskt, mångårigt och envist (inte brytt sig om varningar och tillrättanvisningar) men så dumt att det blir obegripligt. Det ser ut som en särskild form av maktarrogans, känd sedan romartiden /…/”.

Guillou beskriver en hopplös sits för Sahlin: Om hon kan bevisa att hon inte begrep vad hon gjorde kan hon komma undan rättsligt – men inte politiskt: ”Lyckas hon bevisa att hon är så korkad så blir det ju svårt att jobba som statsminister”.

Efter tre veckors storm, den 10 november 1995, ger Mona Sahlin upp. Hon meddelar på en pressträff tillsammans med Ingvar Carlsson att hon hoppar av. Som vice statsminister, som partiledarkandidat, som statsråd. Det blir sedan Göran Persson som efterträder Carlsson som S-ledare och statsminister.

Mona Sahlin lämnar presskonferensen där hon meddelat sitt avhopp.
Mona Sahlin lämnar presskonferensen där hon meddelat sitt avhopp. Foto: Björn Larsson Ask
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons