Annons

13 smittade av coronavirus i Sverige

Drabbade personer i Region Stockholm isoleras på Karolinska universitetssjukhusets infektionsklinik.
Drabbade personer i Region Stockholm isoleras på Karolinska universitetssjukhusets infektionsklinik. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Det senaste svenska fallet av coronavirus bekräftades av Region Stockholm på lördagskvällen. Nu har tretton svenskar smittats. Tidigare under dagen testades även en person i Västra Götalandsregionen positivt för coronaviruset.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Region Stockholm uppger att ytterligare en person i Stockholms län bär på det nya coronaviruset. Personen vårdas nu isolerat på Karolinska universitetssjukhusets infektionsklinik.

”Patienten får vård och vi genomför smittspårning för att nå eventuella personer som patienten kan ha haft kontakt med”, säger Per Follin, smittskyddsläkare vid Smittskydd Stockholm i en skriftlig kommentar.

Han betonar att de fall som hittills bekräftats antingen har smittats utomlands eller har varit i kontakt med någon som smittats utanför Sverige.

Enligt ett pressmeddelande från Region Stockholm har nu fyra personer i Stockholms län testats positivt för coronaviruset. Tidigare under lördagen uppgav Västra Götalandsregionen att de hade ett femte fall av coronavirus.

Dessutom finns två fall i Region Jönköping och två i Region Uppsala. Totalt i landet är det nu 13 personer som testats positivt. Alla smittade hålls isolerade på sjukhus i sina respektive regioner och län.

Region Stockholm uppger att det nu har tagits prov på omkring 140 personer i regionen. Av dem har alltså fyra visat sig bära på coronaviruset.

– Vi har varit bereda på att få fler bekräftade fall av det nya coronaviruset. Fokus för oss just nu är att fortsätta arbeta enligt våra rutiner och därmed minska risken för fler fall, säger Per Follin.

Framför allt är det på grund av virusets oklara smittsamhet som de smittade personerna hålls isolerade inom den svenska sjukvården, inte på grund av ett allvarligt hälsotillstånd. Därför blir också hela konceptet om ett eventuell tillfrisknande lite fel, tycker Folkhälsomyndighetens statsepidemiolog Anders Tegnell.

– Det är bättre att tänka att den här sjukdomen blir man frisk ifrån, förutom den lilla, lilla gruppen som blir så sjuka så att de avlider. Och de allra, allra flesta blir friska väldigt fort.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons