Annons

Toppchef i landstinget får gå efter bara två år

Det blågröna styret ska politisera högsta chefen i Stockholmslandstinget. Därför måste Malin Frenning sluta som landstingsdirektör efter bara två år.

Hon efterträds av Carina Lundberg Uudelepp som just lämnat posten som kommundirektör i Täby.

Under strecket
Publicerad

Malin Frenning, till höger, måste sluta som landstingsdirektör när tjänsten som högsta chef i stockholmslandstinget politiseras.

Bild 1 av 1

Malin Frenning, till höger, måste sluta som landstingsdirektör när tjänsten som högsta chef i stockholmslandstinget politiseras.

Bild 1 av 1
Malin Frenning, till höger, måste sluta som landstingsdirektör när tjänsten som högsta chef i stockholmslandstinget politiseras.
Malin Frenning, till höger, måste sluta som landstingsdirektör när tjänsten som högsta chef i stockholmslandstinget politiseras.

I samband med att Stockholms läns landsting blir en region från årsskiftet vill den styrande blågröna majoriteten ändra villkoren för den allra högsta tjänstemannaledningen.

Den nya regiondirektören ska då inte bara vara politiskt tillsatt, dessutom ska själva tjänsten politiseras. Regiondirektören ska därför inte vara tillsvidareanställd utan ha anställning kopplad till den fyraåriga mandatperioden och arbeta för de styrande politiska partierna.

Här kopierar nu landstinget ett upplägg som redan finns sedan länge i Stockholms stadshus.

I praktiken betyder det alltså att Malin Frenning tvingas bort redan efter två år. Hon kom då närmast från vd-stolen på Telia Sverige. Nu får hon sluta vid årsskiftet och får ytterligare en årslön på 2,5 miljoner kronor.

Annons
Annons

Under onsdagsmorgonen blev det klart att Carina Lundberg Uudelepp, 55 år, får den nya tjänsten som regiondirektör. Hon har varit kommundirektör i Täby i nästan fem år och har tidigare arbetat tillsammans med både Irene Svenonius (M) och Anna Starbrink (L) I Stockholms stadshus. Hon har också ett förflutet inom dåvarande Folkpartiet.

Att valet föll på just henne hänger ihop med hennes stora erfarenheter från kommunsidan. När landstinget blir region ska man inte bara överta arbetsuppgifter från de statliga länsstyrelserna. Man ska också hålla i utvecklingsfrågorna för alla 26 kommuner i Stockholmsregionen och se till att de kan samarbeta.

De blågröna partierna har informerat oppositionen om förändringen där regiondirektören ska vara lojal med dem som styr och att han eller hon får sluta sin tjänst vid ett senare maktskifte. Det anses göra rollerna tydligare och ge den sittande majoriteten bättre verktyg att få igenom sin politik snabbare.

En invändning brukar vara att en politiskt mera neutral toppchef kan jobba långsiktigt och strunta i mandatperioderna. På pappret ska ju en partipolitiskt obunden chef inte bara jobba för majoriteten utan också lyssna ordentligt på oppositionen.

– En regiondirektör ska naturligtvis kunna arbeta långsiktigt. Men nu gör vi tydligare att själva anställningen är knuten till mandatperioderna och vid varje ny mandatperiod kan anställningen omprövas. För mig är det inte att politisera tjänsten, en hög tjänsteman ska alltid jobba efter de politiska beslut som har fattats, säger finansregionrådet Irene Svenonius (M) och tillägger:

Annons
Annons

– Regiondirektörens uppgift blir att leda tjänstemannaorganisationen och skapa en bättre förståelse för politiska beslut. Och se till att beslut verkställs.

Nu behöver vi därför en kulturförändring i hela organisationen.

Gustav Hemming (C), regionråd för tillväxt, samhällsplanering och skärgårdsfrågor menar att politiker måste sluta lägga sig i beslut som bäst fattas av chefer och medarbetare i verksamheterna.

– Som politiker ska vi styra och följa upp besluten. Nu behöver vi därför en kulturförändring i hela organisationen.

Den blivande regiondirektören Carina Lundberg Uudelepp säger att det ska bli ”fantastiskt att jobba med en region som har ett företagande i världsklass, naturskön skärgård och unika kulturmiljöer”.

Anna Sehlin (V) anser att det är viktigt att hålla isär rollerna mellan folkvalda och tjänstemän för att minska risken för jäv och korruption inom landstinget.

Trots löften att banta den centrala byråkratin och se till att professionen får bestämma mer kommer den politiska byråkratin att öka kraftigt från årsskiftet. Regionråden och de heltidsarvoderade förtroendevalda för både majoritet och opposition ökar från 19,5 tjänster till 26,25 tjänster. En ökning med hela 35 procent. Dessutom ska de politiska sekreterarna utökas från 57 till 65. Alla partier utom Socialdemokraterna får mer pengar till sina kanslier.

Anledningen är att Region Stockholm ska ta över en rad arbetsuppgifter från länsstyrelsen. Att det ingår fem i stället för fyra partier i den styrande Alliansen anses också kräva större politiska resurser.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons