Annons

Toppchefer kan krävas på bonusmiljoner efter härvan

Tonen hårdnar i härvan krig Danske bank. Styrelsens ordförande meddelar nu att man kan komma att kräva tillbaka utbetalda bonusmiljoner till toppchefer. Thomas Borgen, avgående vd, har över 20 miljoner skäl att beklaga den nyheten.

Under strecket
Publicerad

Danske banks avgående vd Thomas Borgen, och styrelseordförande Ole Andersen.

Foto: Malin Hoelstad och Liselotte Sabroe/TT.Bild 1 av 1

Danske banks avgående vd Thomas Borgen, och styrelseordförande Ole Andersen.

Foto: Malin Hoelstad och Liselotte Sabroe/TT.Bild 1 av 1
Danske banks avgående vd Thomas Borgen, och styrelseordförande Ole Andersen.
Danske banks avgående vd Thomas Borgen, och styrelseordförande Ole Andersen. Foto: Malin Hoelstad och Liselotte Sabroe/TT.

Ingen bankdirektör ska kunna sko sig på århundradets penningtvättsskandal. Det är budskapet från bankens styrelse med ordförande Ole Andersen i spetsen.

– Den kan definitivt bli aktuellt med krav på återbetalda bonusar, säger Ole Andersen i en intervju med SvD i Köpenhamn.

Han fortsätter:

– Vi kommer gå igenom alla utbetalningar som har skett under de aktuella åren. Därefter kommer vi granska vilka som är kopplade till regelefterlevnad och andra liknande villkor.

Ole Andersen är särskilt tydlig med en sak. Jakten på felaktigt utbetalda bonusmiljoner gäller inte bara de direktörer som varit anställda i den estniska verksamheten, där penningtvätten har ägt rum.

– Det gäller alla. Inklusive Thomas Borgen, säger han.

Redan tidigare har banken agerat mot anställda som har misskött sig. Över hundra personer har fått lämna sina jobb i kölvattnet av skandalen i Estland.

Annons
Annons

Drygt 40 personer har anmälts till myndigheter för regelmissburk. Åtta anställa, eller tidigare anställda, har dessutom polisanmälts för misstänkt brottsligt agerande i samband med penningtvätthärvan.

Allt detta meddelades i går i samband med att rapporten om penningtvättskandalen i Danske banks estniska del offentliggjordes i Köpenhamn under ett massivt medietryck.

SvD Näringsliv har granskat Danske banks årsredovisningar. Totalt har toppdirektörerna i bankens ledningsgrupp utkvitterat 94 miljoner kronor i bonus sedan 2011.

Avgående vd Thomas Borgen har fått ut cirka 22 miljoner kronor under den aktuella tiden, utöver ordinarie lön. Det är dels en rörlig kontantersättning, dels en rörlig aktiebaserad ersättning.

Om allt eller delar av den bonusen kommer krävas tillbaka återstår att se.

Även styrelsen och ordföranden Ole Anderson har utsatts för svidande kritik efter skandalen i Estland. Den amerikanska finansmannen Bill Browder anser att Ole Andersen borde ha avgått för länge sedan.

I Sverige har Danske bank haft medvind de senaste åren. Tillväxten har legat på över 10 procent årligen och de svenska privatkunderna har stadigt blivit fler och fler. Idag har man cirka 200 000 privatkunder och är Sveriges femte största bank.

Den bilden kan komma att förändras i och med skandalen:

– Det är klart att det här inte är positivt för den svenska marknaden. Det går inte att utesluta att vi kan få se effekter av det. Men det är vår ambition att göra vårt yttersta för att driva banken på bästa sätt, säger Ole Andersen.

Vad är ditt besked till oroliga svenska kunder?

– Att det som har hänt i banken är helt oacceptabelt och att det absolut inte speglar vår syn på hur man ska driva en bankverksamhet. Vi borde har upptäckt det här redan 2007. Av någon anledning gjorde vi inte det. Jag beklagar det.

Danske banks företrädare är noga med att betona att inget tyder på att pengar som har tvättats har hamnat i Sverige.

Bankens kommunikation har de senaste dagarna ägnats åt damage control. Frågan är om det räcker för att lugna investerare och granskande myndigheter.

Danska Finansinspektionen meddelade igår att man återupptar granskningen av Danske bank. Beskedet kommer efter den nya rapporten.

– Vi kommer inte förlita oss på rapporten från advokatfirman. Men nya uppgifter har tillkommit. Det gör att vi nu kommer återuppta vår granskning av ärendet kring Danske bank, säger Jesper Berg, chef för danska finansinspektionen.

Efter reklamen visas:
Turerna kring penningtvätten i Danske Bank
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons