Annons
Kommentar

Birgitta Forsberg:Toppchefer på grönbete hoppar över staketet

Toppchefer som lämnar: Björn Rosengren (Sandvik), Johan Dennelind (Telia) och Håkan Buskhe (Saab).
Toppchefer som lämnar: Björn Rosengren (Sandvik), Johan Dennelind (Telia) och Håkan Buskhe (Saab). Foto: Tomas Oneborg, Stina Stjernkvist/TT, Johan Nilsson/TT

Det blev rena ”silly season” när toppcheferna släpptes på grönbete i sommar. Björn Rosengren lämnar Sandvik för ABB, Håkan Buskhe söker grönare gräs utanför Saab. Johan Dennelind vill göra något nytt efter sex år i Telias hage. Och Casper von Koskull pensionerar sig från Nordea.

Under strecket
Publicerad

Så visade det sig då inte bara vara allmänt prat när Sandvikchefen Björn Rosengren, sensationellt nog, öppnade för sin avgång i en intervju med Dagens Industri i slutet av maj.

ABB:s ordförande Peter Voser berättade på en telefonkonferens under måndagen att rekryteringen hade gått snabbt efter att ABB petade vd:n Ulrich Spiesshofer den 17 april.

Egentligen är det inte så överraskande att den just nu kanske starkast lysande stjärnan på Stockholmsbörsens himmel, Björn Rosengren, får toppjobbet på den svensk-schweiziska verkstadsjätten ABB.

Efter att ha lyft det tilltufsade Sandvik ska Björn Rosengren alltså ta sig an det ännu mer illa tilltygade ABB. Bolaget har stora problem med lönsamheten och för aktieägarna har utvecklingen varit rena ökenvandringen, ned 7 procent på tre år.

Björn Rosengren sägs vara bra på att decentralisera, något som ABB redan nu håller på med genom att låta 17 000–18 000 anställda lämna de centrala staberna för att arbeta i något av verkstadsbolagets fyra affärsområden. ABB behöver en chef som kan leda ett decentraliserat företag.

Annons
Annons

Dessutom är Björn Rosengren duktig på att renodla. Sandvik tittar nu på att eventuellt knoppa av dotterbolaget Sandvik Materials Technology, SMT, som gör specialstål, och ABB håller på att sälja sin kraftdivision Power Grids till japanska konkurrenten Hitachi.

Inte underligt att ABB:s storägare Christer Gardell, som har en faibless för styckning, är nöjd med valet av Rosengren.

Att Björn Rosengren fyller 61 strax efter att han börjar som vd för ABB i februari nästa år har inte spelat någon roll.

Att flytta runt verkar inte heller vara något problem för Björn Rosengren. När han var vd för det finska verkstadsföretaget Wärtsilä 2011–2015 bodde han i Helsingfors och när han tidigare i sin karriär jobbade i Schweiz huserade familjen där – hans dotter är till och med född i alplandet. Nu kanske flyttlasset går tillbaka dit från nuvarande hemorten Stockholm.

Att Björn Rosengren fyller 61 strax efter att han börjar som vd för ABB i februari nästa år har inte spelat någon roll, försäkrade Peter Voser när han fick flera frågor om åldern. Ålder verkar för övrigt spela allt mindre roll, förra Swedbankchefen Birgitte Bonnesen skulle fylla 60 när hon tog över som tillförordnad vd för banken 2016.

Men andra vill gå i pension när de fyller 60, som Nordeachefen Casper von Koskull. I slutet av juni berättade Nordea att von Koskull ska lämna banken runt sin 60-årsdag i slutet av nästa år.

Men Saabchefen Håkan Buskhe känner sig uppenbarligen vital. Han slutar på försvarsbolaget i februari nästa år. Anledningen: 55-åringen vill hinna med ytterligare ett operativt jobb. Med andra ord väntar ingen tillvaro som styrelseproffs eller pensionär. Frågan är om han redan har en post på lut och i så fall vilken.

Annons
Annons

Teliachefen Johan Dennelind är bara 49 år och ska lämna Telia nästa år för att ta sig an ”nya utmaningar”.

Även mätteknikbolaget Hexagons chefsjurist Johnny Andersson, som sägs ha haft mycket att säga till om i bolaget, har lämnat sin post.

Sandvik, Saab och Telia får nu sälla sig till de bolag som söker ny vd.

Sommaren har alltså varit rena ”silly season” för toppcheferna som verkar ha svårt att hålla sig till sin egen hage när de släpps på grönbete, utan lockas att söka grönare marker på andra sidan staketet.

Sandvik, Saab och Telia får nu sälla sig till de bolag som söker ny vd. I den hagen betar redan två banker, Nordea och Swedbank. Birgitte Bonnesen fick sparken i våras.

En tragisk bortgång har också skett. Industrivärdens förra vd Anders Nyrén gick bort i förra veckan efter en längre tids sjukdom. Han blev 65 år.

Tungviktaren styrde Industrivärdensfären tillsammans med investmentbolagets dåvarande ordförande Sverker Martin-Löf, via betydelsefulla poster i portföljbolagen. Anders Nyrén var ordförande för Sandvik och Handelsbanken samt styrelseledamot i Ericsson, lastbilsföretaget Volvo och dåvarande SCA (nu de två bolagen Essity och SCA).

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons