Annons

Diplomat: ”Inte så stor skillnad med Trump”

Pamela Tremont, chargé d’affaires på den amerikanska ambassaden.
Pamela Tremont, chargé d’affaires på den amerikanska ambassaden. Foto: Simon Rehnström

Medierna överdriver betydelsen av Trumps tweets och kommentarer. Det säger Pamela Tremont, som just tillträtt som chargé d’affaires på USA:s ambassad i Stockholm och nu gör sin första intervju i Sverige.

Under strecket
Publicerad

Pamela Tremont är karriärdiplomat och har arbetat under fem amerikanska presidenter – från Georg HW Bush till Donald Trump. Det ligger i yrket att vara lojal med rådande administration, men hon tonar ner skillnaderna mellan de olika presidenternas utrikespolitik.

– Utrikespolitik förändras gradvis, inte i en handvändning. Generellt är det stor kontinuitet mellan olika administrationer. Det som dramatiskt förändrat i hur vi jobbar är händelser som Iraks invasion av Kuwait, 11:e september, aidskrisen i Afrika, nationella katastrofer och inbördeskrig.

Och mer nyligen?

– Jag skulle inte säga att det är så stora förändringar i vår politik som det ibland rapporteras. Det har varit ett oerhört fokus på Trump själv. Varenda tweet eller kommentar rapporteras om som om den innebar ett stort skifte. I själva verket har våra mål och riktlinjer varit ganska konstanta under de här två åren och tidigare, säger Pamela Tremont när hon gästar SvD:s scen under Almedalsveckan.

Hon använder rapporterna om Trumps Prideflaggförbud på USA:s ambassader, som exempel.

Annons
Annons

– Jag tycker att det illustrerar hur media fokuserar på uttalanden som presidenten gör. Det har länge varit en riktlinje att vi måste ha tillstånd innan vi hissar vilken flagga som helst på den officiella flaggstången. Vi har alltid hissat Prideflaggan på ambassadbyggnaden och vi kommer att fortsätta göra det.

Hon har nyligen tillrätt sin position som chargé d’affaires på USA:s ambassad i Stockholm och är i väntan på att den nya ambassadören anländer den högsta amerikanska diplomaten i Sverige.

Pamela Tremont kommer från Texas. Förra veckan konfronterades vi med tragiska bilder av de döda kropparna av en pappa och en dotter som drunknat när de försökt ta sig över gränsen.

Hur skulle du beskriva situationen med USA:s migrationskris?

– Först och främst har presidenten sagt att det är en humanitär kris. Han var väldigt upprörd av bilderna också. Personligen är jag förtvivlad över att situationen i de länderna driver människor och deras barn att sätta sig själva i sådan fara. Våra anläggningar där nere är helt överhopade. Jag är glad att jag inte tillhör dem som måste ta hand om de utmaningarna.

– Migrationskrisen i USA är annorlunda än den ni sett i Europa. Den påverkar definitivt debatten i USA och kommer helt säkert att påverka valet.

Anser du inte att Trump-administrationen kunde göra mer åt situationen vid gränsen?

– Jag tror att de försöker adressera den humanitära situationen men samtidigt värna vår rätt att skydda våra gränser. En öppen gräns där hur många människor som vill kan komma in ligger förstås inte i USA:s intresse. De problemen som Sverige har haft är något vi går igenom nu.

Annons
Annons

SvD frågar också Pamela Tremont om Mueller-rapporten som konstaterat rysk inblandning i presidentvalet 2016.

– Ryssland har alltid försökt att lägga sig i amerikansk politik. Det skedde redan under medborgarrättsrörelsen på 50- och 60-talet. Det handlar om mer än ett eller två tillfällen. Det fanns definitivt tecken före valet. Det som förvånade oss var i vilken utsträckning de var villiga att påverka.

Kan du säga något om hur Trump hanterar det?

– President Trump är en politiker. Han har ett annat perspektiv än vi statsanställda som implementerar amerikansk politik. Men jag är säker på att han har sina skäl till det han sagt om rapporten. Hans jobb är att bli återvald.

Kommer Ryssland eller någon annan lyckas påverka det kommande valet, finns det en risk för nya och mer sofistikerade metoder?

– Det kommer alltid att ligga i Vladimir Putins intresse att underminera demokratin, för om riktig demokrati existerade i Ryssland så skulle Putins egen position vara i fara. Det passar inte honom att vårt land fungerar som en framgångsrik demokrati. Vi ska inte bortse från Rysslands försök att hålla oss på tårna och slå in kilar mellan allierade.

Men jag antar att ni är mer förberedda den här gången?

– Jag tror att vi alltid lär oss av våra misstag. Utmaningen är att lista ut vad som händer nästa gång.

Efter reklamen visas:
Synen på Sverige positivare överallt – utom i USA
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons