Annons

Toppekonom: Sverige stark kandidat för nästa kris

Enligt Steve Keen, professor i nationalekonomi, står Sverige inför det stålbad som USA genomlevt.
Enligt Steve Keen, professor i nationalekonomi, står Sverige inför det stålbad som USA genomlevt. Foto: Patreon/Steve Keen, Xinhua/Polaris

USA kommer att gå in i recession nästa år. Och Sverige kommer att klara sig sämre än USA. Den dystra spådomen kommer från alternativekonomen Steve Keen.

– Ni i Sverige är starka kandidater för nästa kris, säger han.

Under strecket
Publicerad

Steve Keen är professor i nationalekonomi men talar om sig själv som underdog.

På sin Patreon-sida ber australiensaren om pengar för att bygga nya ekonomiska modeller att ersätta de etablerade med.

Han sågar mainstreamekonomer och anklagar dem för att ignorera vad han refererar till som ”kreditdriven efterfrågan”.

– Alla makromodeller du tittar på ignorerar nivån av privat skuldsättning. Jag tar den seriöst, säger han.

Enligt Keen var orsaken till finanskrisen 2008 inte så ”oerhört komplex” som etablerade ekonomer låtit påskina. I stället var den simpel: för mycket krediter skapade av privata banker.

Steve Keen sitter i lobbyn på ett hotell på Drottninggatan och visar diagram på sin laptop. Som han ser det är den privata skuldsättningen den gemensamma nämnare bakom såväl finanskrisen som Den stora depressionen 1929 och den, tycker han, bortglömda Paniken 1837.

Hans kritik mot tidigare centralbankschefen Ben Bernanke, som in i det sista före finanskrisen 2008 hävdade att den amerikanska ekonomin stod stark, har gett honom fans i alternativa kretsar. Han känner sig fortfarande motarbetad bland akademikerkollegor men tycker att bankerna har börjat lyssna på honom.

Annons
Annons

Etablerade ekonomer tenderar ignorera hur pengar skapas, menar han. På en optimistisk marknad skapas och spenderas nya pengar som driver upp efterfrågan. På en pessimistisk förstörs pengar och efterfrågan sjunker. Det har effekt på arbetslösheten.

Sverige har en mycket högre skuldnivå bland hushåll än USA; 90 procent av BNP medan USA som tidigare hade 100 procent nu är nere på 70 procent.

– Minskade krediter leder till ökad arbetslöshet och ökande krediter till minskad arbetslöshet. Det här är en regel och den är oerhört stark. Men enligt konventionell ekonomisk teori existerar den inte. Ekonomer ignorerar detta, säger Steve Keen.

Enligt Keen står Sverige inför det stålbad som USA genomlevt.

– Titta här! säger han och pekar på sin dataskärm.

– Sverige har en mycket högre skuldnivå bland hushåll än USA; 90 procent av BNP medan USA som tidigare hade 100 procent nu är nere på 70 procent. Och era huspriser har drivits upp av stigande krediter. Nu är det minskad utlåning som driver ner dem. Ni går igenom det som USA gått igenom tidigare.

När tror du att nästa kris inträffar?

– Ni i Sverige är starka kandidater för nästa. Alla länder som lyckades undvika den globala finanskrisen är kandidater nu. Det som hänt är att de har en mycket högre skuldsättning nu än de hade då.

Men det behöver inte gå riktigt så illa som diagrammen i Keens dator förespeglar. Bakom siffrorna döljer sig förmildrande omständigheter, menar han.

– En relativt stor del av skulderna står företag för. De har lånat till investeringar och det är i grunden bra. När ett hushåll lånar pengar spekulerar det ofta i stigande huspriser, men när ett företag lånar pengar är det ofta för att för att finansiera investeringar.

Det finns en risk för recession nästa år lagom till Trumps återvalskampanj.

USA förutspår han kommer att förskonas från en ytterligare finanskris. Däremot tror han att landet går en recession till mötes. Om den amerikanska centralbanken Fed höjer räntan för att tämja inflationen leder det sannolikt till att den privata sektorn använder sina pengar till att betala av skulder i stället för att konsumera.

– Det finns en risk för recession nästa år lagom till Trumps återvalskampanj, säger Steve Keen.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons