Annons

Toppliberal om böneutrop: ”Jag är skeptisk”

Små barn gör inget aktivt val att ta på sig slöja. Det menar Gulan Avci, ordförande för Liberala kvinnoförbundet. Hon hade velat se ett förbud mot slöjor i förskolan men har ännu inte tagit ställning kring böneutrop.

– Jag är skeptisk, säger Avci i en intervju med SvD.

Under strecket
Publicerad
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 1 av 2
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 2 av 2
Efter reklamen visas:
Gulan Avci (L): "Vi måste se verkligheten i våra förorter"

Gulan Avci flydde från Turkiet som treåring, när hon var fem kom hon till Sverige. På SvD:s scen i Almedalen beskriver hon ett land som har förändrats, där arbetsmarknaden har fått högre trösklar för nyanlända och där religiös extremism har brett ut sig i utanförskapsområden.

– Hedersförtryck fråntar barn och kvinnor rätten att leva i frihet i ett av världens mest jämställda länder, säger Avci.

Året har innehållit stora politiska debatter för Liberalerna. Partiet har varit splittrat i frågor kring religiösa friskolor, heltäckande klädsel för de som arbetar inom offentlig sektor och huruvida staten bör förbjuda slöjor i förskolan.

Den sistnämnda stred Gulan Avci för på Liberalernas kongress. Hennes falang förlorade men hon menar att tiden har gett henne rätt.

När SvD intervjuar Avci får hon svara på frågan hur ett förbud kan vara liberalt.

– Slöjan är inte vilket klädesplagg som helst. Det är ett uttryck för kvinnoförtryck i väldigt många ofria och odemokratiska länder. Vi kan inte passivt se på när vi ser en normalisering av slöjanvändning hos flickor som kan vara tre–fyra år.

Annons
Annons
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 1 av 1
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Hur många barn handlar det om?

– Man kan inte värdera utsatthet i siffror. Det finns tillräckligt många små flickor i våra utanförskapsområden som kommer till förskolan med slöja. Vi måste börja lyssna på de kvinnoorganisationer som har larmat om utvecklingen i flera år.

Gulan Avci duckar på frågan om hur regelefterlevnaden skulle ske, om poliser skulle åka till förskolan. Hon medger att det inte är några enkla frågeställningar för att i nästa skede kritisera regeringen för att exportera feminism till världen men inte till svenska förorter.

– Det är bara kilometer bort från Rosenbad och det är ett underbetyg till svensk politik, säger hon.

Nu föreslår Sverigedemokraterna ett förbud mot slöjor, hur ser du på det?

– Kom igen nu. Sverigedemokraterna är ett 20-procentigt parti. Om SD tycker som mig, ska jag göra avkall då? SD fanns inte som ett riksdagsparti 2002 när mitt parti, dåvarande Folkpartiet, lyfte de här viktiga frågorna om hederskultur och hedersförtyck i våra förorterna. Ett parti som tycker att frihet ska gälla alla kan inte ta hänsyn till vad Sverigedemokraterna tycker.

En närliggande fråga är religiösa friskolor. Liberalernas kongress enades om ett förbud mot nya religiösa friskolor. Gulan Avci hade velat se ett förbud mot alla religiösa friskolor men har anpassat sig till partilinjen. En annan pågående debatt rör böneutrop.

Annons
Annons
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 1 av 1

– Jag är skeptisk till det. Vi ska värna religionsfriheten och alla människors rätt till sin tro. Vi har moskéer, synagogor, kyrkor och andra religiösa församlingar dit människor ska kunna gå för andakt eller bön. Men det är ingen enkel fråga.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Liberalerna har inte fattat beslut om var ni står som parti?

– Nej. Det är en fråga som har kommit upp nyligen och det finns inget solklart ja eller nej.

Hur menar du?

– Jag menar att vi måste ha respekt för alla människor som har flytt från religiöst förtryck. Nu handlar det om moskéer, de finns i utanförskapsområden. Jag är bekymrad över att det kan uppstå en ännu starkare social kontroll, inte minst över kvinnor.

Det låter som att du lutar mer åt ett nej än ett ja?

– Jag är skeptisk till böneutrop.

Tisdagen i Almedalen är Liberalernas dag, onsdagens är Centerpartiet. Det första ligger kring 4 procent i opinionen, det andra klart högre. Centerpartiet har också profilerat sig som ett liberalt parti.

– Jag välkomnar att fler kallar sig liberaler men vi är originalet.

Men hur stressigt är det att ni ligger kring riksdagsspärren?

– Det är många som inte har bestämt sig. Den senaste veckans debacle kring utskottsfördelningen har inte underlättat för något parti. Jag oroas av det politiska spelet, det skymmer sikten för att prata sakpolitiska frågor.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons