Annons

Toppolitikerns U-sväng: Bryter sjukdomstabu

Iskall, perfekt och skoningslös mot sig själv och andra. Nu har en tysk toppolitiker, Sahra Wagenknecht, brutit samman och berättar om utbrändhet och kampen mot sjukdom och smärtor som ingen får ana – ett sista tabu som bryts.

Under strecket
Publicerad

Toppolitikern Sahra Wagenknecht har utlöst en debatt om politikens villkor och priset för makten.

Foto: Michael Sohn/APBild 1 av 2

Ett av förslagen i den debatt som utlösts är att politiker ska ha minst en ledig dag i veckan.

Foto: Britta Pedersen/APBild 2 av 2

Toppolitikern Sahra Wagenknecht har utlöst en debatt om politikens villkor och priset för makten.

Foto: Michael Sohn/APBild 1 av 1
Toppolitikern Sahra Wagenknecht har utlöst en debatt om politikens villkor och priset för makten.
Toppolitikern Sahra Wagenknecht har utlöst en debatt om politikens villkor och priset för makten. Foto: Michael Sohn/AP

BONN Precision, effektivitet, slagfärdighet och ett oklanderligt yttre har i åratal varit vänsterikonen Sahra Wagenknechts signum. Med ett lätt leende på läpparna har hon på valmöten och i tv-soffor mejat ner politiska motståndare som om det vore en enkel fingerövning.

Till slut insåg jag att så här kan och vill jag inte fortsätta.

Men bakom fasaden av perfektion och ständig beredskap har också utmattning, initiativlöshet, kronisk stress och sjukdom dolt sig.

– In i det sista försökte jag fortsätta. Förmodligen är det en hög adrenalinnivå som hjälper en att tidvis fungera igen. Men det blir svårare och svårare.

– Till slut insåg jag att så här kan och vill jag inte fortsätta, berättade i helgen Sahra Wagenknecht i Tysklands mest ansedda debattprogram ”Anne Will”.

Annons
Annons

Ett av förslagen i den debatt som utlösts är att politiker ska ha minst en ledig dag i veckan.

Foto: Britta Pedersen/APBild 1 av 1

Som vanligt uppträdde hon i vad som i medier beskrivs som hennes uniform: strängt uppsatt hår, perfekt sminkad, kjol och kavaj i samma färg. Likt en rustning.

För två månader sedan drog sig Sahra Wagenknecht tillbaka från det politiska livet för att ladda upp batterierna. Men det räckte inte. Nu lämnar hon posten som gruppledare för vänsterpartiet Die Linke som hon delar med Dietmar Bartsch.

Ett av förslagen i den debatt som utlösts är att politiker ska ha minst en ledig dag i veckan.
Ett av förslagen i den debatt som utlösts är att politiker ska ha minst en ledig dag i veckan. Foto: Britta Pedersen/AP

Sahra Wagenknecht är inte den första toppolitikern som drabbas av utbrändhet. Men hon är den mest prominenta som ger en inblick i sitt själsliv och öppet talar om politikerlivets stress och prestationskrav.

Thomas de Mazière, Tysklands före detta inrikesminister och försvarsminister, som deltog i tv-debatten tillsammans med Sahra Wagenknecht, berättade att han under toppen av flyktingkrisen 2016 blev sjukskriven. Men han kunde inte medge det, inte ens när han i tidningen Bild anklagades för att semestra på Mallorca i stället för att hantera krisen.

Att vara sjuk, sårbar och inte ständigt närvarande har länge varit ett stigma i det tyska samhället, påpekar Frankfurter Allgemeine Zeitung. Men det har förändrats sedan kändisar berättat om sin HIV-sjukdom. Det stora undantaget är fortfarande landets politiker. De förutsätts fungera dygnet runt och vara hårda mot sig själva.

Annons
Annons

Socialdemokraten Heide Simonis teg om sin cancersjukdom och återvände till arbetet som regeringschef i delstaten Schleswig-Holstein två dagar efter bröstoperationen. Nätterna tillbringade hon på sjukhuset och lyckades dölja sjukdomen och strålterapin.

Tidningen Bonner Generalanzeiger listar nu en hel rad politiker som tigit och utsatt sig själva för rovdrift. 2011 var det Angela Merkel som på kryckor öppnade industriutställningen Hannover Messe bara två dagar efter en komplicerad knäoperation.

Helmut Kohl, den förre förbundskanslern och kristdemokratiska partiledaren, sägs ha lidit av obeskrivliga smärtor när han 1989 ledde partikongressen i Bremen efter att ha skjutit upp en planerad prostataoperation.

När Sahra Wagenknecht nu bryter detta mönster och öppet talar om priset för makten har hon utlöst en debatt om politikens villkor. Ett förslag är att politiker ska ha minst en ledig dag i veckan.

Förhoppningen är att det ska leda det till en mer jordnära politik. Och på sikt kanske ta luften ur kritiken mot vad som ofta beskrivs som en navelskådande politisk elit utan förankring i vardagen.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons