Annons

Topp-vd:ar slår tillbaka: ”Inte i närheten av kris”

Jorden går inte under för att Kina växlar ner en halv procent i tillväxt, risken för ekonomisk kris är överdriven. Det menar SEB:s vd Johan Torgeby när han kommenterar dagens världskonjunktur. Han får stöd av Volvos vd Martin Lundstedt.

Publicerad
Volvos vd Martin Lundstedt och SEB:s vd Johan Torgeby.
Volvos vd Martin Lundstedt och SEB:s vd Johan Torgeby. Foto: Claudio Bresciani/Pontus Lundahl/TT

Det finns gott om oroshärdar.

Konjunkturläget, brexit, handelskriget mellan USA och Kina och det inrikespolitiska kaoset i USA, som ledde till att delar av statsförvaltningen var stängd under en längre tid.

Det finns också gott om experter som pekar detta med bekymrad min. Efter många år med urstark världsekonomin väntar det stora bakslaget, lyder varningarna.

Annons

Men nu reagerar två av Sveriges mäktigaste börsdirektörer – Johan Torgeby, vd för SEB och Martin Lundstedt, vd för AB Volvo – på bilden av ett kommande elände. Båda har just levererat starka bokslut med vinstnivåer som överraskade.

– Ta Kina som ett exempel. De växlar nu ner sin tillväxt från 6,6 till 6 procent i år, enligt prognoserna. Det fick nästan hela världen att börja skaka, säger Johan Torgeby, SEB:s vd.

Det är överdrivet, menar han.

Ordet SEB:s vd väljer när han ska sammanfatta känslan inför de kommande halvåret är inte oro – utan tillförsikt.

– Kina är inte ens närheten av en recession. Än mindre en kris. På sin höjd en avmattning, säger han, och fortsätter:

– Min slutsats är att vi har glömt att det finns ett mellanting mellan en superstark marknad och en global kris. Det är två extremer som vi upplevt det senaste decenniet. Men det finns massor av varianter av svagheter som inte innebär omfattande finanskris, som 2008–2009, säger Johan Torgeby.

Han lutar sig också mot verksamheten i banken under det senaste kvartalet. Hög aktivitet bland både större och mindre företag är det främsta skälet till att banken kunde redovisa ett starkt kvartal med både intäkter och ett rörelseresultat över förväntan.

Även Martin Lundstedt på Volvo tycker att varningssignalen för en kommande lågkonjunktur är överdriven.

– Man ska alltid vara ödmjuk, men när vi tittar på aktivitetsnivån hos våra kunder lämnar vi en oförändrad guidning i alla väsentliga regioner mot det vi hade i kvartal tre, säger han.

Den goda prognosen gäller samtliga Volvos verksamhetsregioner – utom Kina.

– Nordamerika fortsätter att gå starkt 2019. Vi har ett Europa som planat ut på en hög nivå, vi har Sydamerika som vi tror på tack vare Brasilien, och sedan har vi en väntad avmattning i Kina. Det sista är vår huvudsakliga osäkerhetsfaktor, säger Martin Lundstedt.

Det är den kinesiska ledningens framtidsplaner som utgör ett orosmoment för Volvo.

– Det kinesiska ledarskapet har stor påverkan på vilka prioriteringar som görs i landet. Vårt huvudscenario är därför att en avmattning kan ske i Kina och vi ska ha en hög beredskap för det, säger Martin Lundstedt.

Men de båda vd:arnas i jämförelse positiva framtidsutsikter kommer med en brasklapp. SEB:s Johan Torgeby poängterar att det är viktigt att förbereda sig på sämre tider – att laga taket i solsken, som det brukar heta. Det gör banken.

Det han reagerar på är att det emellanåt blir för ensidigt negativt.

– Det ska bli väldigt intressant att se hur industrin rapporterar om någon vecka, då kommer vi får lite mer klarhet om läget, säger han.

Annons
Annons

Volvos vd Martin Lundstedt och SEB:s vd Johan Torgeby.

Foto: Claudio Bresciani/Pontus Lundahl/TT Bild 1 av 1
Annons
Annons
Annons
Annons