Annons

Total tystnad från S och M – ”Det är nu som gäller”

Ska extraval undvikas ”är det nu det gäller”, enligt statsvetaren Jonas Hinnfors, som pekar på att talmannens deadline tickar allt närmre. M och S är däremot knäpptysta inför avstämningen med talmannen på fredagen. Det kan tyda på att båda partier sitter i känsliga förhandlingar med C och L.

Under strecket
Publicerad

Stefan Löfven och Ulf Kristersson ska prata på telefon med talmannen.

Foto: Anders Wiklund/TT

Stefan Löfven och Ulf Kristersson ska prata på telefon med talmannen.

Foto: Anders Wiklund/TT
Stefan Löfven och Ulf Kristersson ska prata på telefon med talmannen.
Stefan Löfven och Ulf Kristersson ska prata på telefon med talmannen. Foto: Anders Wiklund/TT

Den tidsplan som talmannen Andreas Norlén satte upp före jul innebär att om ingen statsminister röstats fram senast den 23 januari blir det extraval. På fredagen är det dags för talmannen att ha ännu en avstämning via telefon med Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven och Moderatledaren Ulf Kristersson.

Liksom inför den första telefonavstämningen den 28 december lägger både Moderaterna och Socialdemokraterna locket på. Stefan Löfvens pressekreterare Erik Nises och M:s pressekreterare Niklas Gillberg kan varken säga vad partiledarna kommer att ha för budskap till talmannen eller om något har förändrats sedan före jul.

”Det har förts samtal på olika nivåer, men jag kan tyvärr inte säga något om innehållet i dessa”, skriver Niklas Gillberg i ett sms till SvD.

Annons
Annons

Man kan utgå från att C och L har intresse att ha både S och M på tårna.

Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, säger att anledningen till att så lite läcker ut om vad som händer kan vara att det pågår känsliga förhandlingar.

– Då har det egenvärde för alla parter att ha locket på. Känsliga frågor kan inte diskuteras i det öppna. I så fall kommer genast kritik från olika intressen. Därför skulle tystnaden kunna vara ett tecken på att det nu pågår reella förhandlingar.

Att både M och S är lika tysta skulle kunna tyda på att C och L ligger i känsliga förhandlingar med båda partier.

– C och L är nyckelpartierna och mycket handlar om hur de agerar. Då kanske de spelar åt två olika håll. Det är inte så konstigt i sig att ha dubbla förhandlingar. Och ingen av dem verkar ha brutit samman. Man kan utgå från att C och L har intresse att ha både S och M på tårna, säger Jonas Hinnfors.

I ett sms till SvD skriver C:s partisekreterare Michael Arthursson att ”ansvaret för att få fram en lösning på regeringsfrågan” främst ligger på talmannens statsministerkandidater, Ulf Kristersson och Stefan Löfven, samt att situationen fortsatt är komplicerad.

Arthursson menar också att ”de interna processerna inom Centerpartiet är just interna”, och vill inte avslöja vilka partier Centern fört samtal med.

”Som Annie Lööf har sagt är Centerpartiet konstruktiva. Vi deltar naturligtvis i samtal för att medverka till en lösning som är den bästa möjliga för Sverige utifrån det läge vi befinner oss i. Flera partier måste ta ansvar för att detta ska vara möjligt.”, skriver Arthursson.

Annons
Annons

Att tiden tickar på mot ett tydligt slutdatum när regeringsfrågan måste vara löst för att undvika extraval gör sannolikt förhandlingarna extra känsliga, även om partierna kan dra olika slutsatser om ett extraval skulle vara bra eller dåligt. Jonas Hinnfors pekar på att den fjärde statsministeromröstningen, som automatiskt följs av ett extraval om den misslyckas, tidigare legat långt borta och därmed inte varit aktuell.

– Om man vill undvika ett extraval är det nu det gäller. Tidigare har man fått tid från talmannen. Man har kunnat pröva en massa olika konstellationer. Tidsplanen innebär en väldigt stor förändring. Misslyckanden nu får konsekvenser som de inte har fått tidigare.

Frågor kring arbetsrätten och SD:s inflytande har lyfts fram som de största stötestenarna i förhandlingarna. Enligt Jonas Hinnfors är det väldigt komplicerat att gå ifrån blockpolitiken, både för de rödgröna och för Alliansen. Problematiken går längre än själva förhandlingsfrågorna.

– Under många år har vi haft den här tvåblockssituationen. Partiledare, partimedlemmar och väljare har uppfattat att det finns en huvudmotståndare, och även huvudvänner. Ska man bryta det handlar det inte bara om man kan få igenom sakpolitik eller inte, det handlar om att ställa om hela retoriken och att tänka om. Det är svårare än vi kan föreställa oss. Det är svårt att gå från en logik till en annan.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons