Annons

Maria Ludvigsson:Totalitära miljödebattörer ratar demokratin

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman
Under strecket
Publicerad

I norska Aftenposten stod i fredags att läsa ”25 kulturpersonligheter og akademikere: Vi støtter skolestreiken”. Vårt brödrafolk är som vi, vi är som de. Efter fredagens uppmärksammade skolbarnsstrejk för miljön finns det ett par saker vi behöver prata om. Ingående.

För det första. Som Lydia Wålsten skrev på ledarsidan i går är ett uppriktigt samtal mellan de unga och vuxna själva innebörden av ”att ta på allvar”. För att barn och unga av de vuxna ska lära sig att diskutera politiska frågor räcker det inte att repetitivt understryka hur värdefull deras intention är. Att stanna därvid är falskt och diminutivt.

Den som tar Greta och alla hennes vänner på allvar, ställer motfrågor. Den förklarar också att det i politik alltid finns målkonflikter och att det demokratiska samtalet och debatterna syftar till att lösa dessa. Att diskutera vad och hur vi ska komma vidare är det mest respektfulla mot de unga.

För det andra. ”Ni stjäl vår framtid” skrev Greta Thunberg när hon hos Aftonbladet fick redigera en egen löpsedel (15/3). Den borde sättas upp framför näsan på var och en av de 25 norska ”kulturprofilerna” som skrev i Aftenposten. Deras krav och deras fokus på det demokratiska systemets misslyckande är motbjudande. Vore det upp till de 25 profilerna kommer Greta och hennes generationskamrater inte växa upp i fria demokratier.

Annons
Annons

Profilerna tillhör den sortens kritiker som vill att demokratiska institutioner ska underställas maktfullkomliga råd, som varken tillsätts eller avsätts i fria val.
”Med detta förklarar vi samhällskontraktet brutet, ogiltigförklarat genom myndigheternas ihållande brist på nödvändiga handlingar. Vi uppmanar varje principfast och fredlig medborgare att göra icke-våldsamt uppror med oss.”

Tack och lov är det inte upp till 25 personer att bryta samhällskontraktet mellan medborgare och stat, men deras intentioner är likväl uppenbara. Man tänker inte verka inom det demokratiska systemet utan bryta sig ur och gå en annan väg.

Resonemanget skärps ytterligare:
”När myndigheter och lagar inte kan garantera kommande släkters levnadsvillkor är det medborgarnas rätt att försöka återupprätta ett ansvarsfullt folkstyre och påskynda nödvändiga lösningar för att avvärja katastrofen. Det är inte bara vår rättighet utan vår plikt att göra uppror.”

Det är inte det norska Stortinget man syftar på eller på de fria valen till stat, fylke och kommun. Uppror för att upprätta folkstyre – vi känner alla igen retoriken – går inte via de gemensamma demokratiska institutionerna.

De fortsätter: ”Vi kräver att det skapas ett råd som ska övervaka att nödvändiga åtgärder vidtas, så att vår nuvarande katastrofala kurs ändras.”

Någon som tror att detta råd skulle tillsättas via fria val som Greta och hennes generation röstar fram? Eller att vad man kallar ”nödvändiga åtgärder” skulle dikteras av folkvalda?

Den totalitära ton som under stundom hörs från delar av miljörörelsen är motbjudande och raka motsatsen till vad de unga demonstranterna förtjänar som svar från vuxenvärlden.

(Samtliga citat översatta från norska av Maria Ludvigsson.)

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons