Annons

Charlotta Buxton:Politiskt vakuum bäddar för totalt kaos i Westminster

Turbulensen som följt i spåren efter folkomröstningen tilltar i styrka i Storbritannien. Landets styre försöker navigera i ett närmast kaotiskt politiskt landskap. Labours skuggregering gör myteri. De konservativa söker en ny ledare och Skottland har lovat blockera brexit i sitt parlament. Samtidigt höjs fler röster för en ny folkomröstning om EU-medlemskapet.

Under strecket
Publicerad

Jeremy Corbyn lämnar sitt hus i London på söndagsförmiddagen.

Foto: Isabel Infantes/APBild 1 av 2

Stadshuset i Manchester när resultatet offentliggjordes på fredagsmorgonen.

Foto: Yvonne ÅsellBild 2 av 2

Jeremy Corbyn lämnar sitt hus i London på söndagsförmiddagen.

Foto: Isabel Infantes/APBild 1 av 1
Jeremy Corbyn lämnar sitt hus i London på söndagsförmiddagen.
Jeremy Corbyn lämnar sitt hus i London på söndagsförmiddagen. Foto: Isabel Infantes/AP

Britterna jämför det med tv-serien House of Cards. Labours skuggministrar som gnisslat tänder på grund av Jeremy Corbyns ledarskap i flera månader har nu börjat avgå. De hoppas att det ska få deras ledare att släppa greppet om ett parti vars politiker avskyr honom.

Många inom partiet är besvikna över att Jeremy Corbyn inte var tillräckligt synlig i stanna-kampanjen före folkomröstningen om EU-medlemskapet. De områden i England och Wales som röstade ”lämna” var Labour-områden.

De hade inte hört, lyssnat på eller brytt sig om partiets linje.

Partiet kämpar nu för sin politiska existens. I Skottland har majoriteten av de traditionella väljarna redan vänt Labour ryggen och röstar nu på nationalistpartiet SNP.

Rädslan för att de engelska arbetarklassrösterna går till Ukip är nu stor. Men det märker inte Jeremy Corbyn. Han är övertygad om att de unga, urbana väljare och fackföreningsmedlemmar som gav honom en rungande seger i ledarskapsvalet i fjol kommer att fortsätta säkra hans och partiets position.

Annons
Annons

Det håller Labours parlamentariker inte med om. På söndagen drogs partiet in på allvar in turbulensen:

• Jeremy Corbyn sparkade sin skuggutrikesminister Hilary Benn under natten till söndagen. Detta efter att Benn meddelat att han inte länge har förtroende för Corbyn som partiledare.

• Skugghälsoministern Heidi Alexander var den första som avgick på morgonen. Under söndagsförmiddagen avgick åtta ministrar till.

• Det var en noga planerad utmarsch som enligt politiska kommentatorer schemalagts för att orsaka så stor skada på partiledaren som möjligt. Jeremy Corbyns framtid som partiledare är därmed hotad.

I det politiska vakuumet kan vad som helst hända.

Labours politiker vet att de måste agera nu. Lämna-sidan, med Boris Johnson och justitieminister Michael Gove i spetsen, förväntade sig inte att de skulle vinna folkomröstningen och har ingen klar plan för hur de ska gå framåt.

Premiärminister David Cameron har meddelat att han tänker avgå. Finansminister George Osborne har varit så osynlig under de senaste dagarna att folk börjat lägga upp ”försvunnen person-meddelanden” på Twitter. De konservativa går mot ett ledarskapsval där Boris Johnsons kröning är långt ifrån säkrad.

I det politiska vakuumet kan vad som helst hända. SNP-ledaren Nicola Sturgeon har redan dragit nytta av det. Hon är en av de få politiska ledarna som hållit huvudet kallt i stormen. Skottland går nu mot en ny självständighetsomröstning med ett stort understöd för självständighet.

Enligt flera rapporter har rasistiska attacker och hatbrott mot immigranter ökat under de senaste dagarna.

Annons
Annons

Stadshuset i Manchester när resultatet offentliggjordes på fredagsmorgonen.

Foto: Yvonne ÅsellBild 1 av 1

I London har Labour-politikern David Lammy föreslagit att parlamentet ska förkasta resultatet i brexit-omröstningen då de sammanträder på tisdagen.

”Stoppa galenskapen”, skrev han i ett uttalande. ”Vårt oberoende parlament ska nu bestämma om vi ska lämna EU eller inte”.

Samtidigt skriver juristen Jolyon Maugham för tidningen The Independent att ”lämna-sidans” majoritet i folkomröstningen inte alls behöver betyda brexit.

Han citerar Boris Johnson som i mars sade att det enda sättet att genomföra en reform inom EU är att rösta nej och sedan förhandla om villkoren för ett fortsatt medlemskap. En annan möjlighet är, enligt Jolyon Maugham, ett nytt parlamentsval där en segrande partiledare med en pro-EU agenda kunde leda britterna till en ny folkomröstning om EU-medlemskapet.

Stadshuset i Manchester när resultatet offentliggjordes på fredagsmorgonen.
Stadshuset i Manchester när resultatet offentliggjordes på fredagsmorgonen. Foto: Yvonne Åsell

Liberaldemokraternas ledare Tim Farron har redan lovat göra precis det. Partiets syfte i nästa parlamentsval är att hålla Storbritannien kvar i EU, sade Farron i ett uttalande på lördagen. Liberaldemokraterna ser nu en chans att göra en comeback efter ett katastrofalt resultat i parlamentsvalet 2015 då de fick 7,8 procent av rösterna. Ett nytt parlamentsval väntas under hösten eller tidigt nästa år, uppger brittiska medier.

Det här var väljare som inte brydde sig om experternas varningar om en mörk framtid efter brexit eftersom deras framtid redan såg mörk ut.

Annons
Annons

Samtidigt rasar väljarna som röstade ”lämna” och inte ångrar sig. På sociala medier spyr de allra mest hätska rösterna galla över bland andra Labourpolitikern David Lammy och hotar att blodet ska rinna på de brittiska gatorna om parlamentet förkastar resultatet av en demokratisk folkomröstning. Enligt flera rapporter på sociala medier och i brittiska tidningar har rasistiska attacker och hatbrott mot immigranter ökat under de senaste dagarna.

Klimatet blir allt fulare, inte bara i Westminster.

The Guardian-kolumnisten Suzanne Moore efterlyser förståelse. Hon kritiserar de Londonbor som nu vill att staden blir självständig och lämnar resten av Storbritannien i kölvattnet.

”Att bygga en mur runt omkring sig är ju precis vad vettiga människor gör då världen inte är som de vill att den ska vara”. Hon ber samtidigt besvikna ”stanna-anhängare” att ha förståelse för varför så många röstade lämna.

Där kan sociologen Will Davies hjälpa. I en artikel om varför britterna röstade som de gjorde lyfter han upp de före detta industriorterna i norra och centrala England där både jobben och hoppet försvunnit.

Få politiker i Westminster har lyssnat eller brytt sig om invånarna i de här områdena under de senaste trettio åren. Därför slog Ukips populistiska budskap rot.

EU och immigranterna blev lämpliga syndabockar. Det här var väljare som inte brydde sig om experternas varningar om en mörk framtid efter brexit eftersom deras framtid redan såg mörk ut. Kalabaliken i Westminster efter folkomröstningen får nu resten av engelsmännen att undra om de alla inte sitter i samma läckande båt, medan Skottland redan har vind i seglen.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons