Annons

Tove Lo: "Det blir läskigt när man är kär"

Tove Lo spelar på Way Out West.
Tove Lo spelar på Way Out West. Foto: Rankin

27-åriga Tove Lo är ett av pophimlens klarast lysande stjärnskott. Debutalbumet från i höstas, ”Queen of the clouds”, blev en stor listsuccé både i Sverige och internationellt. På fredag spelar hon på Way Out West i Göteborg.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

**”Queen of the clouds” har blivit megarosat. Du fick priset Årets nykomling på P3 Guldgalan i år och kammade dessutom hem två grammisar. Visste du hela tiden att albumet skulle bli en så stor framgång? **

– Nej, verkligen inte. Min känsla från början var nog att låtskrivandet skulle bli min karriär, och när jag släppte singlarna ”Love ballad” och ”Habit” utan skivbolag tänkte jag att detta blir min indiekarriär vid sidan om. Men med ”Habit” var det som att allt bara tog fart – helt plötsligt fanns det ett skivbolag, folk hörde av sig och den klättrade på listorna. Det är otroligt att det gått så här bra – och också väldigt överväldigande att ta in allting. Det var ingenting jag väntade mig. Innan har jag satt mina mål mycket lägre – nu vågar jag drömma på riktigt.

**Skivan är indelad i tre avdelningar: ”The sex”, ”The love” och ”The pain”. Vad ville du förmedla med albumet? **

– Jag ville verkligen att det skulle vara ett personligt album, med mina känslor, tankar och erfarenheter. Jag ville att relationsmönstret skulle vara tydligt: hur kärleken börjar passionerat, hur det blir läskigt när man är kär och smärtsamt när kärleken tar slut. Jag ville att lyssnaren skulle åka på en känslomässig resa med mig.

**För några dagar sedan spelade du på den enorma musikfestivalen Lollapalooza i Chicago, hur var det? **

– Helt fantastiskt. Det var väldigt mycket folk, strålande sol och alla sjöng med. Jag hade många kompisar där som spelade, och flera av mina favoritband. Det var en magisk dag och en stor stund, många hade höga förväntningar – men det gick väldigt bra.

**Och nu på fredag spelar du på Way Out West. Tycker du att att det är skillnad på den svenska och den amerikanska publiken? **

– Ja, det tycker jag. Den svenska publiken är väldigt mycket mer avvaktande. Det behöver inte vara något negativt. De står och lyssnar på ett helt annat sätt, vilket ger mig tillfälle som artist att försvinna in lite mer i låtarna. Way Out West har verkligen varit en av mina favoritfestivaler, jag är skitpeppad. Jag har gått på den själv så många gånger, och drömt om att stå på scenen själv en vacker dag – så det känns riktigt stort.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons