Annons

Tove Lo farligast på nätet

Om du söker efter kändisar på nätet gäller det att se upp. Bakom sajter som påstås handla om artister döljer sig inte sällan kriminella. Tove Lo och Zara Larsson är de mest riskabla svenska sökningarna, enligt en ny undersökning.

Under strecket
TT
Publicerad

Tove Lo, farligaste artisten att söka efter på nätet just nu. Arkivbild.

Foto: Adam Ihse/TTBild 1 av 1

Tove Lo, farligaste artisten att söka efter på nätet just nu. Arkivbild.

Foto: Adam Ihse/TTBild 1 av 1
Tove Lo, farligaste artisten att söka efter på nätet just nu. Arkivbild.
Tove Lo, farligaste artisten att söka efter på nätet just nu. Arkivbild. Foto: Adam Ihse/TT

Den som söker efter artisten Tove Lo på nätet får i lite drygt vart tionde svarsalternativ en adress som leder dig vidare till en hemsida som är skadlig. Det visar en ny undersökning av företaget Intel Security, tidigare McAfee.

Listan över de svenska kändisars namn som oftast utnyttjas av cyberkriminella, toppas av Tove Lo och Zara Larsson, tätt följda av Felix Kjellberg, känd som vloggaren PewDiePie, och sångaren Måns Zelmerlöv. Förra året var Zlatan Ibrahimovic den svenske kändis som var riskablast att söka efter på nätet. Mest riskabelt internationellt sett, enligt undersökningen, är det att söka efter amerikanska komikern Amy Schumer.

– Att listan förändras från år till år är en tydlig indikation på att cyberbrottslingar håller koll på kändiskulturen och vem som är populärast för tillfället. De kändisar som har varit framgångsrika blir utnyttjade som lockbete, säger Christoffer Callender, säkerhetsexpert på Intel Security, till TT.

Den allvarligaste formen av skadligt ingrepp är att en kod, ibland kallad trojan, installeras automatiskt i din dator eller telefon. Den söker sedan upp exempelvis identitetsuppgifter, kontoinformation och inloggningar men också privata bilder och filmer.

Är det en jobbdator för ett stort företag, ja, då kan det bli intressant att söka företagshemligheter. Skurkarna utnyttjar det som för tillfället är populärt. Allt handlar om att kunna tjäna pengar, säger Per Hellqvist, säkerhetsspecialist på Knowit secure, till TT.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons