Annons

Världens trädgårdskultur intar gamla Östberlin

Den internationella trädgårdsutställningen IGA i Berlin.
Den internationella trädgårdsutställningen IGA i Berlin. Foto: Lars Ring

På den internationella trädgårdsutställningen IGA i Berlin visas nu trädgårdar från hela världen – samtidigt som den gamla östförorten Marzahn ökar sin status. SvD:s Lars Ring har sett en utställning som tillfredställer en rad olika behov.

Under strecket
Publicerad

En japansk stiliserad plats för meditation med krattat grus som liknar vågor.

Foto: Lars RingBild 1 av 5

En kinesisk trädgård med vatten och flera märkliga stenar.

Foto: Lars RingBild 2 av 5

Linbanan i Marzahn, Berlin.

Foto: IBLBild 3 av 5
Bild 4 av 5

Lekplats.

Foto: Lars RingBild 5 av 5

En japansk stiliserad plats för meditation med krattat grus som liknar vågor.

Foto: Lars RingBild 1 av 2

En kinesisk trädgård med vatten och flera märkliga stenar.

Foto: Lars RingBild 2 av 2

Att stå utanför grinden till en okänd trädgård är ungefär som ögonblicket just innan en teaterföreställning ska ta sin början. Förväntningarna är stora. Vad ska vi få vara med om?

En japansk stiliserad plats för meditation med krattat grus som liknar vågor.
En japansk stiliserad plats för meditation med krattat grus som liknar vågor. Foto: Lars Ring

Kanske det som vi tror är typiskt svenskt: syrener – från Turkiet – eller tulpaner – från Centralasien – eller en perfekt skött grön gräsmatta, den mest konstgjorda biotop människan någonsin skapat. Möjligen en italienskt inspirerad trädgård med krukor med citrusfrukter, en fransk barockpark eller en engelsk rabatt som prunkar av färgavstämt överflöd? En japansk stiliserad plats för meditation med krattat grus som liknar vågor eller en kinesisk trädgård med vatten och fler märkliga stenar än växter?

En kinesisk trädgård med vatten och flera märkliga stenar.
En kinesisk trädgård med vatten och flera märkliga stenar. Foto: Lars Ring
Annons
Annons

Linbanan i Marzahn, Berlin.

Foto: IBLBild 1 av 2
Bild 2 av 2

Människan har olika uppfattningar av vad en trädgård ska vara. Det beror inte på nationalkaraktär, utan på vilka behov dessa platser ska uppfylla. Magnificens, paradisisk avkoppling, närhet till naturen och dess olika uttryck, en plats för kontemplation eller en poetisk vilja.

Linbanan i Marzahn, Berlin.
Linbanan i Marzahn, Berlin. Foto: IBL

Marzahn utanför Berlin är inte känd för sin skönhet. Platsen har varit en nersliten östförort. Budgetfunkis. Att ta tunnelbanan från Alexanderplatz tar 40 minuter till den station som nu är omdöpt till Kienberg – Gärten der Welt (Världens trädgårdar). Marzahn har detta år nämligen fått bli skådeplats för IGA – Internationale Gartenausstellung (Internationella trädgårdsutställningen). Det är en gigantisk satsning, bara området är på 60 hektar och så stort att man byggt en linbana över det hela: som inkluderar utsiktsberg, biologiska våtmarker och mängder och åter mängder av trädgårdar från olika länder jorden runt.

När IGA-utställningen är över ska trädgårdarna ligga kvar, området med sina många scener och restauranger ska fungera som rekreation och ett slags folkpark, men också som social uppgradering av och för hela Marzahn.

Annons
Annons

Lekplats.

Foto: Lars RingBild 1 av 1

Att exempelvis vandra mellan Australien och Japan på tio munter är att öva sin perception, men också sin uppfattning om vad skönhet är. Australien visar en av skogsbrand kolnad yta – vilket är en av förutsättningarna för växtlivet där – oerhört skickligt, med fina kontraster. Ett antal asiatiska länder deltar: Thailand visar en abstrakt glastolkning av sina sockertoppsöar – tänk James Bond. Sydkorea har byggt upp en kopia av en faktisk trädgård med utsökt autenticitet. Kina bidrar med en anläggning med tepaviljong och Japan med utsökt detaljrikedom.

Lekplats.
Lekplats. Foto: Lars Ring

IGA visar också en modern lekplats för barn, bland annat med en enorm, strandad val som sprutar vatten och nya koncept för kyrkogårdar och gravstenar. Trädgård är något som uppenbarligen omsluter hela livet, från barndomen och dess lekar till evigheten.

Trädgård, drömmen om det paradisiska, lever över hela jordklotet. Om det så är ett potatisland eller Versailleambitioner. Fantasin om gudabenådad skönhet behöver ändå inte vara privat eller något som skiljer människor från varandra, utan en mötesplats för olika behov.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons