Annons

Janerik Larsson:Träffsäker analys av det ängsliga folkhemmet

Norra Ängby. Självbyggen med trädgård, när de var nya, 1935.
Norra Ängby. Självbyggen med trädgård, när de var nya, 1935. Foto: Pressens Bild / TT NYHETSBYRÅN

Anosh Ghasri, frilansskribent och utbildare, kom till Sverige för i dagarna 29 år sedan. I tidskriften Dagens Samhälle gör han en träffsäker beskrivning av det land han kom till och det som hänt sedan dess.

Under strecket
Publicerad

I dag har vi en offentlighet som präglas av en alltmer påtaglig ängslighet inför förnuftet, det konstruktiva samtalet, de oundgängliga tuffa politiska besluten som emellanåt måste fattas. Gymnasielagen var en lag som främst gynnade politikerna bakom förslaget, inte landet. Regeringsbildningen gynnade främst parterna, inte nödvändigtvis landet. Politiseringen av alltfler vrår, från konsten och det offentliga till Nobelfesten, gynnar… ja, vem?

Landet eller särskilda politiska intressen?

Man flyr i stället för att fäkta, det förmodade onda ska förkastas och förskjutas, helst uteslutas, i stället för att hanteras. Det svåra och vemodiga bör undvikas. Det är inte för intet som frågor om medborgarskap, migration, hemspråksundervisning, situationen i många förorter, samt kriminalitet debatteras i oändlighet utan några egentliga lösningar.

I den mån något har gått sönder i Sverige är det vår förmåga att hantera det icke-invanda, förvärrat av en nationell neuros som tillkommit i brist på ett gemensamt nationellt narrativ och en närmast neurotisk hållning gentemot allt som kan betraktas som obekvämt.  

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons