Annons

"Tragiskt" faktafel om mödomshinnan i barnbok

I januari publicerades ”Tjejguiden: 50 råd som hjälper dig att älska dig själv och din nya kropp”, en bok riktad till unga flickor som innehåller faktafel om en så kallad ”mödomshinna”. Förlaget Pagina tar nu emot stor kritik.

– Det är tragiskt. Man vill göra kvinnors kroppar till något mystiskt, där saker kan gå sönder. Det stör jag mig väldigt mycket på, säger Monica Christianson, barnmorska och docent i sexuell och reproduktiv hälsa vid Umeå universitet.

Under strecket
Publicerad

Sidan ur ”Tjejguiden” som innehåller faktafel om mödomshinnan.

Foto: Privat.

Sidan ur ”Tjejguiden” som innehåller faktafel om mödomshinnan.

Foto: Privat.
Sidan ur ”Tjejguiden” som innehåller faktafel om mödomshinnan.
Sidan ur ”Tjejguiden” som innehåller faktafel om mödomshinnan. Foto: Privat.

Det var först på sociala medier som faktafelen om det kvinnliga könet upptäcktes. Efter att en person bifogat en bild ur barnboken ”Tjejguiden: 50 råd som hjälper dig att älska dig själv och din nya kropp” fick förlaget Pagina ta emot skarp kritik från upprörda läsare.

På den fotade sidan står det att en så kallad mödomshinna är ”ett supertunt membran som skyddar ingången till slidan”. Bland de upprörda kommenterare finns biologilärare, gynekologer och barnmorskor som pratar om en ”föråldrad sexism förklädd till fakta”.

Monica Christianson är barnmorska och docent i sexuell och reproduktiv hälsa vid Umeå universitet. Hon betonar att det kan finnas en hymen imperforata som är en täckande hinna och som endast ett fåtal barn föds med. Den måste sedan opereras bort för att mensblodet ska komma ut. Men i normalfallet föds flickor med en slidöppning.

Annons
Annons

– Bokens teckningar på så kallade mödomshinnor ger också en missvisande bild av hur det ser ut i verkligheten. Med sådana felaktiga uppgifter får unga flickor inte bättre kunskap om sina kroppar, tvärtom, anser hon.

Boken är skriven av en amerikansk idrottskvinna och förlaget Pagina översatte boken utan att granska fakta en extra gång, då läkare i England tidigare hade granskat boken. På Paginas webbsida står det att boken är som en ”allvetande storasyster” för flickor mellan 9 och 12 år.

– Ingen på Pagina hade kännedom om faktafelet förrän läsare upplyste om det på vår Facebook-sida. Vi hade annars självklart vidtagit åtgärder tidigare, berättar Sabina Macri, förlagschef på Pagina.

I boken finns även uppgift om att membranet kan gå sönder när man springer och rör på sig. Det är inte sant, menar Monica Christianson som har dekonstruerat myter om ”mödomshinnan” för UMO.se.

– Att det sprids felaktig info om att något kan gå sönder i flickors underliv riskerar att bidra till att flickor blir passiva och inte vågar sporta, springa, hoppa, dyka, etc - trots att vi vet att fysisk aktivitet är bra för alla människor, säger hon.

Sedan felen upptäcktes har förlaget bestämt sig för att placera ett faktablad i den nuvarande upplaga. Uppgiften om slidkrans, som är det begrepp man i dag talar om, kommer med i bladet och det förtydligas att det inte handlar om en hinna som kan gå sönder.

– Vi har spärrat boken, så att den inte kan gå ut från vårt lager. Bokhandeln har även ombetts plocka undan boken från sina hyllor tills materialet, i form av informationsblad, har kommit dem tillhanda. När boken trycks om, kommer vi att ta bort eller ändra texten till aktuell information, förklarar Sabina Macri.

Faktabladet gick till tryck igår. På sociala medier kräver läsarna att förlaget ska dra tillbaka upplagan, men detta kommer inte att hända.

– Vi anser att korrigeringen med faktablad är fullgod och även en vedertagen hantering av faktafel, säger Sabina Macri.

Den nuvarande upplagan är på 3 000 exemplar, och förlaget har sålt 800 av dem till butikerna.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons