Annons

GrodanTråkig odör från klassisk krog i Östermalms hjärta

Om maten inte lever upp till det höga priset så spelar det ingen roll att restaurangen är en institution i vackra lokaler. SvD Krogguiden är inte imponerad av det klassiska etablissemanget på Östermalm.

Uppdaterad
Publicerad
Foto: Tomas Oneborg

Grodan

Typ
Mellanklass
Kontakt
Grev Turegatan 16, tel: 08-679 61 00.

Betyg: 3 av 6

I Stockholms ständigt expanderande krogutbud finns några institutioner som överbryggar klyftan mellan dåtid och nutid. En sådan institution är Grodan som öppnade 1985 som La Grenouille. Bara namnet frammanar associationer till en tid då yuppisar, nercabbade sportbilar och axelvaddar svepte in i det då ganska foträta Sverige.

Men även om yuppisarna har lämnat oss flockas publiken fortfarande på Grodan. Krogen har alltså dragningskraften kvar. Och det är lätt att se vad som skänker glans.

Lokalen är praktfull, här har det drivits restaurang långt längre än från mitten av 1980-talet. Det känns, det är stämningsfyllt – krogsjälen sitter i väggarna. Läget, mitt i det östermalmska shoppingdistriktet är inte dåligt det heller.

Annons

Glädjande nog observerar vi att inte alla bemöts på samma lite nonchalanta sätt.

En tredje sak som talar för Grodan är att man fortfarande serverar förrätt, huvudrätt och efterrätt. Det traditionella sättet att erbjuda restaurangmat håller på att bli en raritet i Krogstockholm, men vi uppskattar Grodans uråldriga (urmodiga?) uppdelning.

Så vad saknas?

1/2
Foto: Tomas Oneborg
2/2

Kritiken mot servicen riktar sig inte direkt mot personerna på bild.

Foto: Tomas Oneborg

Tja, serveringen till exempel. Vi bemöts av bristande intresse från serveringspersonalen och det är inte lätt att påkalla uppmärksamhet. Glädjande nog observerar vi att inte alla bemöts på samma lite nonchalanta sätt. Ett äldre par bredvid oss erbjuds utan åthävor läsglasögon för att kunna ta läsa menyn.

Och maten. Det är dyrt i förhållande till vad som serveras.

Ett genomgående tema på matsedeln är Kalixlöjromen. En underbar råvara som är svår att misslyckas med. Förrätten med Kalixlöjrom är just en klick rom till försiktigt rostat bröd, varken mer eller mindre.

Grodans råbiff får på sin höjd godkänt. En märklig skorpa på undersidan gör oss förbryllade.

Huvudrätten Kalixlöjrom på raggmunk innehåller exakt samma mängd rom som förrätten men serveras på en gigantisk raggmunk. Priset, 250 kronor för en stor och 300 för en mindre, är väl dyrt även om Kalixlöjrom är en lyxig råvara.

En annan huvudrätt är salsicciapasta. Den doftar härligt och pastan har bra konsistens. Men korven kommer i väl stora bitar och rätten ser ganska trist ut när den inte garnerats med lite färska kryddor, tomater eller parmesan.

Foto: Tomas Oneborg

Grodans råbiff får på sin höjd godkänt. En märklig skorpa på undersidan gör oss förbryllade. När vi äter råbiff vill vi helst undvika oväntade inslag.

Har den legat i en form och fått lätt stekyta?

Vi vet inte – och det gör inte vår servitör heller.

Till efterätt: pavlovan med passionsfruktskräm och hallon är plåster på såren efter en inte helt smärtfri middag. Här lyckas Grodan, efterrätten får högsta betyg. Detsamma kan inte sägas om tryffeln som på sin höjd påminner om något som kommer från Aladdinasken.

Efter en middag på Grodan slås man av insikten att även älskade institutioner gör bäst i att upprätthålla standarden i förhållande till konkurrensen. Annars är risken stor att kunderna inte återvänder – trots de vackra lokalerna.

Foto: Tomas Oneborg
Annons
Annons
Foto: Tomas Oneborg Bild 1 av 5
Foto: Tomas Oneborg Bild 2 av 5

Kritiken mot servicen riktar sig inte direkt mot personerna på bild.

Foto: Tomas Oneborg Bild 3 av 5
Foto: Tomas Oneborg Bild 4 av 5
Foto: Tomas Oneborg Bild 5 av 5
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons