Annons

Trasig Apple-lur gjorde börsraket ännu hetare

Börsanalytikern Stephan Klepp fann ett batteri från Varta i Apples AirPods och skrev direkt upp kursmålet till 120 euro.
Börsanalytikern Stephan Klepp fann ett batteri från Varta i Apples AirPods och skrev direkt upp kursmålet till 120 euro. Foto: Commerzbank Research

Aktien har gått upp med nästan 300 procent i år. Nu bekräftas ryktena om att batteritillverkaren Varta levererar minibatterier till Apples populära AirPods – tack vare börsanalytikern Stephan Klepp som sågade upp hörlurarna.

Under strecket
Publicerad

Så enkelt kan det vara. Stephan Klepp, chefsanalytiker för små- och medelstora europeiska företag vid tyska banken Commerzbank, traskade häromdagen iväg till en Applebutik och plockade på sig ett par AirPods till priset av 279 euro.

– Jag gick tillbaka till kontoret, tog en schweizerkniv och skar helt enkelt upp dem, berättar han för SvD Näringsliv.

I aktieanalysen, som han sedan skickade ut till Commerzbanks kunder, ser man bilder på de vita hörlurarna som förstörts för att komma åt batterierna som visade sig ha beteckningen CP1154 A3.

– Visst är det synd att ta sönder en sådan vacker produkt, medger han.

– Men nu kan äntligen alla spekulationer avslutas. Beteckningen CP1154 A3 står för Vartas CoinPower med diametern 11 mm och höjden 5,4 mm som tillverkas i Tyskland.

Marknaderna hade länge spekulerat i att Varta skulle vara en leverantör till Apple. Något som teknologibjässen aldrig kommenterat. Men med fakta på bordet kunde Stephan Klepp snabbt skriva upp kursrekommendationen för Varta från 108 euro till 120 euro.

Annons
Annons

Frågan är bara hur Varta ska möta den enorma efterfrågan.

Vartas senaste siffror, som släpptes den 29 oktober, bekräftar att företaget växer så det knakar. Framför allt i segmentet mikrobatterier där omsättningen ökade med drygt 25 procent under årets nio månader och vinstmarginalen steg 8,1 procentenheter till 30,1 procent.

Totalt omsatte företaget 242,8 miljoner euro under samma period – och redovisade en vinstökning på 66,5 procent till 63 miljoner euro.

På börsen har aktien stigit som en raket. I början av året låg kursen kring 25 euro och stoppade i fredags vid drygt 105 euro. Företaget är noterat på Frankfurtbörsen och ingår i SDAX, indexet för små- och medelstora företag. Drygt 60 procent av aktierna hålls av österrikiska Montana Tech Components.

Varta grundades 1887 och är Tysklands äldsta tillverkare av batterier till bland annat bilindustrin och hushållen. Hetast är segmentet för mikrobatterier som gynnas av två starka marknadstrender: för det första den åldrande befolkningen med ett växande behöv av hörapparater, och för det andra allt fler mobila konsumenter som lyssnar på musik i batteridrivna högtalare.

I den senare kategorin har Varta branschjättarna Samsung och Sony – och nu alltså också Apple – som kunder. Frågan är bara hur Varta ska möta den enorma efterfrågan. Marknaden ökar för närvarande med 30 procent årligen, sa nyligen vd Herbert Schein i en intervju med nyhetsbyrån Bloomberg.

Varta växer dubbelt så fort och planerar nu att öka produktionskapaciteten till 150 miljoner battericeller i år.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons