Annons

Trävaruföretagaren som blev succéförfattare

Karin Smirnoff (född 1965) har tidigare arbetat bland annat som fotograf och journalist. Sedan några år driver hon en trävarufirma.
Karin Smirnoff (född 1965) har tidigare arbetat bland annat som fotograf och journalist. Sedan några år driver hon en trävarufirma. Foto: Staffan Löwstedt

Hennes debutbok nominerades till Augustpriset. Hon jämfördes med både Torgny Lindgren och Sara Lidman. Nu kommer Karin Smirnoffs uppföljare om syskonen från Smalånger.

Under strecket
Publicerad

Hon hade ett bra författarnamn. Hon hade en förmåga att berätta. Vid 52 års ålder bestämde sig trävaruföretagaren Karin Smirnoff i Piteå för att sadla om. I sista stund kastade hon in en ansökan till författarutbildningen vid Lunds universitet. Sedan gick allt snabbt.

Hennes arbetsprov till författarutbildningen utvecklades till en roman; en hård men varm berättelse om tvillingarna Jana och Bror från Smalånger. Romanen blev klar redan under första terminen. Förlaget Polaris nappade direkt.

Romanen ”Jag for ner till Bror” gavs ut, hyllades av kritiker och nominerades till Augustpriset 2018.

Det var en på flera sätt sensationell debut. Nu kommer uppföljaren, ”Vi for upp med mor”.

Det är högt tempo i Karin Smirnoffs författarliv.

– Jag har bara dragits in i ett nytt liv, säger Karin Smirnoff, som är på besök i Stockholm för releaseparty och intervjuer.

Nästa vecka ska hon till Svenska institutet i Paris; kanske kan hennes glesbygdsberättelser bli översatta till franska. Hon har just blivit utgiven i Norge, översättningar till danska, tyska och engelska är på gång.

Annons
Annons

Det är högt tempo i Karin Smirnoffs författarliv. Det är högt tempo i hennes romaner om albinosyskonen Jana och Bror från Smalånger i Västerbotten. Men själv pratar hon lugnt och lite långsamt när vi i ses på förlaget. Vi är mitt på ett till synes välmående Söder, med röda små trähus och ekobutiken Paradiset inpå knuten.

Det är långt till den glesbygdsmiljö där Karin Smirnoff skriver fram sina intensiva berättelser om våld, missbruk, fanatism och udda existenser. Hennes romaner skulle kunna beskrivas som glesbygdsmisär.

– Det är lätt att sätta epitet på saker. Och visst, det utspelar sig i glesbygd. Men jag tror det skulle kunna utspela sig var som helst. Om jag hade bott på Söder hade jag kanske valt ett kvarter här, säger hon.

Nu valde hon att placera tvillingarna Jana och Bror i Smalånger, en fiktiv plats baserad på den by där hon varit mycket som barn.

Nu valde hon att placera tvillingarna Jana och Bror i Smalånger, en fiktiv plats baserad på den by där hon varit mycket som barn.

– Jag tog den byn därför att jag känner den så på djupet, säger Karin Smirnoff som själv haft ett ganska kringflackande liv.

Hon har bott i Stockholmsförorter, Skåne, Norrland och Paris (efternamnet Smirnoff kommer från ett tidigare äktenskap med en fransman som hade ryskt påbrå).

Säregna personligheter finns överallt, även om de kanske blir mer synliga i de glesa byarna, konstaterar hon.

Den nya boken börjar med att Janas och Brors mamma dör. De åker till hennes begravning i byn Kukkojärvi, som pastor Silas håller i ett järngrepp. Där finns bibelbingo, kvinnor i sjalett och stark gemenskap. Bror dras snabbt in i sekten.

Annons
Annons

Han har tendenser att kunna vara våldsam samtidigt som han är jättemesig.

– Jag tror det är logiskt. Han har ju en ganska svag självbild. Han har tendenser att kunna vara våldsam samtidigt som han är jättemesig, säger Karin Smirnoff.

– För honom blir sekten ett sätt att bli någon. Att få ett värde, både som människa och man.

Jana är sargad men tuff, med konstnärliga ambitioner. Hur ska hon hantera sitt liv? Karin Smirnoff har redan börjat på nästa bok om tvillingarna. Det blir en trilogi, som i mycket utforskar en människas möjliga väg genom livet.

Det Karin Smirnoff skriver om är sådant hon själv kommit i kontakt med på olika sätt.

– Jag har plockat från mig själv eller andra. Det kan vara saker jag hört eller saker jag är förbannad på, säger hon och förklarar att hon inte skulle vara kapabel att ”skriva en Harry Potter-bok”.

– Jag har inte den typen av fantasi. Jag skulle inte kunna skriva om trollkarlar och fantastiska saker som inte finns på riktigt. Utan på något sätt förhåller jag mig till verkligheten. Och verkligheten ser ju faktiskt ut så att vi har ganska stora samhällsproblem med alkohol och våld.

Karin Smirnoff ska nu avsluta den tvååriga författarutbildningen och sälja sitt trävaruföretag.

Men hon vill inte skriva för att skapa samhällsdebatt; litteratur med den sortens agenda tråkar ut henne. Hon vill inte skriva arbetarlitteratur, även om hon skriver om hur det är att slita i hemtjänsten och jobba på hotell.

Hennes egen yrkesbakgrund är brokig; hon har jobbat inom hemtjänsten och på Systemet, hon har varit anställd journalist och egenföretagare. Men nu är det författarskapet som gäller.

– Att få ihop en berättelse, det är det enda jag vet att jag är riktigt bra på, säger Karin Smirnoff, som nu ska avsluta den tvååriga författarutbildningen och sälja sitt trävaruföretag.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons