Annons

Fastighet utrymdes efter balkongras

Huset i Härnösand spärrades av efter raset. Arkivbild.
Huset i Härnösand spärrades av efter raset. Arkivbild. Foto: Johan Nilsson/TT

Polisen fick utrymma en fastighet i Härnösand efter att ytterväggen börjat släppa. Delar av tre balkonger rasade från flervåningshuset.

Under strecket
TT
Publicerad

Stenar, glas och räcken regnade ner på gatan i Härnösand under måndagseftermiddagen.

– Det är den starka vinden som är orsaken. Delar av husväggen har blåst bort, säger Mattias Åkerlund, räddningsledare för räddningstjänsten i Härnösand.

SMHI har utfärdat en klass 1-varning i Västernorrlands län för mycket hårda vindbyar. Ingen har kommit till skada och ett område är avspärrat runt huset.

– Det är en ganska stor spricka i fasaden och det finns risk för ytterligare ras, säger Marie Andersson, kommunikatör vid polisregion Nord.

Fastigheten tillhör det kommunala bostadsbolaget Härnösandshus. Mats Dahlin, förvaltningschef på Härnösandshus, är övertygad om att vinden orsakade raset men medger också att väggen haft sprickor i sig tidigare.

– Ja det måste jag erkänna. Men det är svårt att veta hur allvarliga de är. En putsad vägg har alltid ytsprickor, säger han till TT.

Intill flervåningshuset ligger ett likadant. Mats Dahlin säger att man nu kommer att gå igenom alla huskroppar och säkra dem genom att bulta fast ytterväggen i balkongernas betonggrund. De boende har kunnat komma tillbaka till sina hem.

– Ingen av de boende är utsatt för fara nu om man är i lägenheten. Vad man inte kan göra är att gå ut på sin balkong.

Exakt varför delar av fasaden släppt är fortfarande oklart. Hyresgästföreningen i området har inte fått några klagomål på fasaden från de boende.

– Det låter märkligt att vinden skulle kunna göra det här. En fastighet av det här slaget ska ju tåla de här vindarna. Om det varit sprickbildningar eller inte vet jag inte, det får bostadsbolagets utredning visa, säger Johan Hermansson, Hyresgästföreningens jurist i Härnösand.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons