Annons
Krönika

Henrik Sahl Johansson:Tre böcker om människor och växtlighet

Sommaren är nästan över, men fortfarande finns det möjlighet att slå sig ned i trädgården – eller i sin enrummare utan balkong – och förundras över årstiden. SvD:s Henrik Sahl Johansson väljer tre böcker om växternas och människornas liv.

Under strecket
Publicerad
Bild 1 av 3
Bild 2 av 3
Bild 3 av 3
Bild 1 av 2
Bild 2 av 2

What a plant knows

Daniel Chamovitz

Oneworld, 2014

Växter kan ses som sinnliga varelser såtillvida att de har förmågor som låter dem uppleva sin omvärld. Biologen Daniel Chamovitz studie "What a plant knows" visar hur träd och blommor iakttar, känner och lyssnar till sin omgivning, samtidigt som boken tar avstånd från försök till att se växtlivet som intelligent på ett mänskligt plan. En av de mest intressanta aspekterna med "What a plant knows" är också vad den säger om våra egna sinnesintryck: vad det faktiskt innebär att ha ett medvetande, att uppleva och att känna.

Annons
Annons
Bild 1 av 1

Wood and garden

Gertrude Jekyll

Longmans, Green and Co., 1904

Den brittiska trädgårdsarkitekten Gertrude Jekyll skänkte, förutom namnet till en känd romangestalt, sin särprägel till en mängd engelska trädgårdar. Därutöver skrev hon ett antal böcker som sedan en tid tillbaka finns tillgängliga i Googles arkiv. Böcker som "Wood and garden" ska inte i första hand läsas för sina råd, utan för de poetiskt exakta beskrivningarna av naturens olika faser – på sina ställen musikaliska som en T S Eliot.

The vegetarian

Han Kang, i översättning till engelskan av Deborah Smith

Portobello, 2015

Han Kangs "The vegetarian" kretsar kring en kvinnas plötsliga beslut att, till makens och familjens bestörtning, sluta äta kött. Yeong-Hye påbörjar med sin diet nedstigningen i en sjukdom som allt mer tar sig formen av en metamorfos, en inre förvandling lika subversiv som grisblivandet i Marie Darrieussecqs "Truismes". Att "The vegetarian" belönades med Bookerpriset i år var överraskande, men mycket välförtjänt.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons