Annons

Tre journalister dödade i turkisk flygräd i Syrien

Rök stiger från Ras al-Ayn efter att Turkiet bombat den syriska staden. Bilden är tagen från Turkiets sida av gränsen.
Rök stiger från Ras al-Ayn efter att Turkiet bombat den syriska staden. Bilden är tagen från Turkiets sida av gränsen. Foto: Emrah Gurel/AP

USA retirerar och flera journalister skadades i turkiska flygbombning utanför staden Ras al-Ain på söndagen. Minst tre av journalister är döda, uppger kurdiska SDF för Expressen.

Under strecket
Publicerad

Journalisterna färdades i konvoj utanför staden Ras al-Ain när deras bilar träffades av turkiska flygbomber. Samtidigt kommer uppgifter om att all amerikansk militär retirerar bort från stridszonen efter tung artilleribeskjutning.

De skadade journalisterna fördes till ett sjukhus i staden Tal Tamr efter attacken. De obekräftade uppgifterna från SDF gör gällande att tre av journalisterna dödades. Två av dem ska vara utlänningar. En uppges vara en lokal journalist.

Hur många andra som skadades vid attacken är oklart. Men flera av varandra oberoende källor vittnar nu om att kaos råder i norra Syrien.

Mer än hundra personer uppges ha dödats sedan striderna inleddes i onsdags. UD har inga uppgifter om skadade svenskar i området.

– Vi har inga uppgifter om att svenskar ska ha skadats vid de senaste dagarnas strider. Det kan dock ta tid innan vi får in sådana rapporter eftersom vi saknar konsulär representation i Syrien, säger Erik Karlsson på UD:s pressjour till SvD.

Vägen där journalisterna färdades skär tvärs igenom stridsområdet och Turkiet har beskjutit regionen med kraftig artillerield i flera dagar.

Annons
Annons

SvD publicerade en direktrapport från samma frontavsnitt på söndagen. Där vittnade flera personer om hur turkiska granater slagit ner bland civila i staden Qamishli – en annan gränsstad mellan Syrien och Turkiet.

Anhöriga till 8-åriga flickan Sara, som fått sina ben avslitna i en granatattack, sa där:

– De bryr sig inte om civila. De dödar alla.

Under söndagen beordrade Vita huset ett tillbakadragande av alla amerikanska trupper i stridszonen. Det skriver Washington Post och anger att det rör sig om cirka tusen amerikanska soldater som varit stationerade i Kobane.

– Vi har amerikanska styrkor som fångats mellan två framryckande arméer och det är en ohållbar situation, sa försvarsminister Mark Esper till tidningen på söndagen.

Han tillade:

– Jag talade med presidenten i går kväll efter diskussioner med resten av det nationella säkerhetsteamet. Det ledde till att vi påbörjar ett avsiktligt tillbakadragande av styrkor från norra Syrien.

Reträtten kommer bara två dagar efter att samma administration meddelat att man inte ska lämna de kurdiskledda SDF-styrkorna i norra Syrien i sticket.

President Donald Trump twittrade under söndagskvällen att han tyckte det var ”väldigt smart att inte vara inblandad i de intensiva striderna vid gränsen”.

Annons
Annons

CNN rapporterade tidigt under söndagen att de amerikanska styrkorna i Kobane blivit helt avskurna från stridszonen i norr efter en turkisk framstöt.

Amerikanska militären hade dessförinnan beskjutits av turkiskt artilleri, enligt Washington Post. Flera turkiska granater slog ner vid en amerikansk utpost utanför Kobane. Attacken skedde vid 21-tiden på fredagskvällen, men inga amerikanska trupper ska ha skadats i krevaderna.

Enligt Turkiets försvarsministerium var beskjutningen mot amerikanerna oavsiktlig och riktades mot kurdiska styrkor i närheten.

Amerikanska militärbefäl som Washington Post talat med ifrågasätter förklaringen. Turkiet sköt med ett kraftigt 155 millimetersartilleri och granaterna slog ner på båda sidor om utposten. Bara några hundra meter från de amerikanska soldaterna.

– Sådana vapnet har en spridningseffekt. Det är ingenting vi någonsin skulle utsätta en av våra samarbetspartners för, säger officeren till tidningen.

Kobane hotas nu från två håll. Även den syriska centralregeringen förbereder en offensiv mot staden, rapporterar AFP. Offensiven riktas mot Kobane och Manbij, som båda är starka fästen för den kurdledda SDF-milisen och dess allierade.

Enligt det libanesiska mediebolaget al-Mayadin beräknas den syriska offensiven mot stridzonen i norr påbörjas inom två dagar.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons