Annons

Tre länder utreder fallet – med egen tortyr i bagaget

USA, Turkiet och Saudiarabien diskuterar nu vad som egentligen hänt den försvunna saudiska journalisten Jamal Khashoggi. Hur det än slutar står det klart att inget av de tre länderna har varit främmande för att kidnappa och fängsla människor – och utsätta dem för tortyr.

Under strecket
Publicerad

1 / 8

Efter reklamen visas:
Vad har hänt med den försvunne journalisten?
Annons
Annons

USA:s utrikesminister Mike Pompeo besöker i dagarna både Saudiarabien och Turkiet i möten om den försvunne Jamal Khasogii.

Foto: Leah Millis och Hasan Jamali/AP

2 / 8

Utrikesminister Pompeos flygdiplomati

USA:s utrikesminister Mike Pompeo besöker i dagarna både Saudiarabien och Turkiet i möten om den försvunne Jamal Khasogii.
USA:s utrikesminister Mike Pompeo besöker i dagarna både Saudiarabien och Turkiet i möten om den försvunne Jamal Khasogii. Foto: Leah Millis och Hasan Jamali/AP

USA:s utrikesminister Mike Pompeo flyger nu mellan Saudiarabien och Turkiet för att försöka ena länderna om en samsyn på hur man ska hantera det misstänkta mordet på den saudiska journalisten Jamal Khashoggi.

Fallet som upprör en hel värld ska nu utredas av tre länder som dels alla är direkt berörda av fallet men som dels också har en historia av att både gripa människor utomlands och föra dem till sina egna eller andra länder för att spärra in dem, förhöra dem och i vissa fall även tortera dem.

Annons
Annons
Foto: Olcay Duzgun/AP

3 / 8

Global jakt på anhängare till Gülenrörelsen

Foto: Olcay Duzgun/AP

Turkiet har de senaste åren gripit över 100 turkar utomlands som förts tillbaka till Turkiet och fängslats, enligt utrikesminister Mevlüt Cavusoglu.

De gripna påstås vara medlemmar av Gülenrörelsen, vars ledare anklagas för att ha legat bakom kuppförsöket mot president Erdogan 2016. Rörelsen har därför förbjudits och terrorstämplats.

Flera av de bortförda är lärare i Gülenrörelsens skolor runt om i världen. Många uppges ha torterats, vilket är inte är helt ovanligt i Turkiet, enligt Amnesty.

Annons
Annons
Foto: Hassan Ammar/AP

4 / 8

Skulle till Kairo, hamnade i Saudiarabien

Foto: Hassan Ammar/AP

Saudiarabien har också bortfört kritiker utanför landets gränser. Enligt en BBC-dokumentär har tre prinsar råkat ut för detta under de senaste åren. Sultan bin Turki trodde till exempel att han flög från Paris till Kairo. I stället landade han i Riyadh, där han greps.

2017 lockades Libanons premiärminister Saad Hariri till Saudiarabien och tvingades läsa upp sin avskedsansökan i tv. Efter internationella protester släpptes han och hade då inte längre några som helst planer på att avgå.

Tortyr är vanligt i landet, enligt Amnesty.

Annons
Annons

Efter att president Obama kommit till makten slutade USA att föra bort misstänkta terrorister.

Foto: Matt Rourke/AP

5 / 8

USA förde bort och kidnappade tusentals

Efter att president Obama kommit till makten slutade USA att föra bort misstänkta terrorister.
Efter att president Obama kommit till makten slutade USA att föra bort misstänkta terrorister. Foto: Matt Rourke/AP

USA genomförde under åren efter 11 september-attackerna över tusen bortföranden av misstänkta terrorister runt om i världen. Dessa fördes av CIA till hemliga platser i länder där polisen använde sig av tortyr. På så sätt kunde amerikanska och internationella lagar kringgås.

Efter att president Obama kommit till makten stoppades verksamheten.

När senaten 2014 presenterade sin starkt fördömande utredning av tortyren och dess utövare fick den mothugg av politikern Mike Pompeo:

– Kalla dem inte torterare utan patrioter.

Annons
Annons
Foto: Andrew Harnik/AP

6 / 8

Donald Trump: ”Döda deras familjer”

Foto: Andrew Harnik/AP

När Donald Trump flyttade in i Vita huset förde han med sig en ny syn på terrorbekämpning, som blottlades i tv-programmet Fox & Friends i december 2015:

– Vi utkämpar ett väldigt politiskt korrekt krig, sade han. När vi får tag på de här terroristerna så måste du döda deras familjer. De bryr sig om sina liv.

Efter makttillträdet utsåg han snabbt politikern Mike Pompeo till ny CIA-chef och Pompeo lovade då att organisationen i framtiden skulle bli ”aggressiv, giftig, oförsonlig och obeveklig”.

Annons
Annons
Foto: Carolyn Kaster/AP

7 / 8

Uppdrag – att slå ut terrorister utomlands

Foto: Carolyn Kaster/AP

Som CIA-chef lät Mike Pompeo inrätta nya kommando-team med uppdrag att söka upp och döda misstänkta terrorister utanför USA, enligt grävande journalisten Aram Roston. Detta har förnekats av CIA, men skulle onekligen ligga i linje med vad både Trump och Pompeo sagt.

Vem som är terrorist är dock en definitionsfråga. Turkiet har som sagt terrorstämplat Gülenrörelsen, vars ledare bor i USA. Saudiarabien har terrorstämplat Muslimska brödraskapet, som Turkiet stöder runt om i regionen, och som Jamal Khashoggi sympatiserade med.

Annons
Annons
Foto: Frank Franklin II/AP

8 / 8

”FN borde ta över utredningen av Khashoggi”

Foto: Frank Franklin II/AP

Frågan är hur väl lämpade Turkiet, Saudiarabien och USA egentligen är för att klarlägga sanningen om Jamal Khashoggis öde.

Och hur intresserade de är. Stora ekonomiska värden kan stå på spel för USA:s del beroende på utgången. Men också hota den front som USA byggt upp gentemot Iran, tillsammans med Saudiarabien.

Bättre vore nog att FN utreder vad som hänt, vilket föreslagits av FN:s speciella rapportör för yttrandefrihet och rapportören för summariska avrättningar. Då skulle enskilda intressen sannolikt ges mindre vikt.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons