Annons

Ledarskribenter gör valkompassen – resultatet ”oroande”

Susanne Nyström, Göran Greider och Tove Lifvendahl har testat EU-valkompassen.
Susanne Nyström, Göran Greider och Tove Lifvendahl har testat EU-valkompassen. Foto: TT

Lite oroande, tycker vänsterdebattören Göran Greider. Liberala Susanne Nyström gläds åt en rosa överraskning och SvD:s Tove Lifvendahl påminns om idéskillnader inom borgerligheten. SvD har låtit tre ledarskribenter testa EU-valkompassen.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

SvD lanserade tidigare i våras, i samarbete med nyhetsbyrån TT, EU-valkompassen. Utifrån 15 frågor ska kompassen hjälpa väljare att ta reda på vilket parti som bäst motsvarar deras åsikter. Inför slutspurten av valrörelsen låter nu SvD tre ledarskribenter testa valkompassen – med delvis överraskande resultat.

När Susanne Nyström, ledarskribent på Eskilstuna-Kuriren och Katrineholms-Kuriren (oberoende liberal), gör kompassen får hon fem partier som resultatmässigt ligger mycket nära varandra. Däribland Feministiskt initiativ (Fi) och Kristdemokraterna (KD).

– Det är kul när man får partier i topp som står långt ifrån varandra på höger-vänsterskalan, säger Susanne Nyström.

Även Miljöpartiet, Centern och Liberalerna placerar sig bland de partier som SvD:s valkompass tar fram som bästa matchning för Susanne Nyström, som själv beskriver sig som ”mittenextrem” på sin Twitterprofil.

– Det är jämnt i min topp, inga jätteöverraskningar. Sedan finns det flera frågor där många partier tycker samma sak, säger hon.

Men att göra valkompasser tycker hon är bra.

Annons
Annons

– EU-valet är ett ganska komplicerat val och många funderar inte på EU mellan valen. Då är en valkompass ett bra första steg att skapa ett intresse, men också för den som är mer insatt är det ett bra verktyg, säger Susanne Nyström.

Just det här EU-valet är viktigt för klimatet, menar hon.

– EU har tuffa klimatmål och vi har ungefär tio år på oss för att klara klimatutmaningen. De fem första av dessa är under den kommande mandatperioden, säger Susanne Nyström.

– Därför är det viktigt att hålla fast vid klimatmålen, en fråga som sällan ligger högt upp på agendan bland populistiska partier, som har flyttat fram sina positioner med en politik som går ut på mindre samarbete inom EU och mer nationalism.

När Göran Greider, chefredaktör för socialdemokratiska Dalademokraten, gör SvD:s valkompass inför höstens riksdagsval får han Vänsterpartiet som bästa träff. Därefter följer MP och sedan S.

När Göran Greider nu gör SvD:s valkompass inför EU-valet så består vurmen för Vänsterpartiet och Miljöpartiet, enligt resultatet – men ett nytt parti seglar upp i hans sympatitopp.

– Tredjeplatsen oroar mig. Det blev lite oväntat Feministiskt initiativ, konstaterar Göran Greider.

Vad är problemet med Feministiskt initiativ?

– Jag tycker de är ganska verklighetsfrånvända, säger han.

Han tycker att resultatet speglar den egna världsbilden väl, trots att S – som han tänker rösta på – inte rangordnas först. Alla rödgröna partier motsvarar hans åsikter till stor del och de borgerliga partierna hamnar lågt. Valkompassen rangordnar i procent hur mycket testaren sympatiserar med respektive parti.

Annons
Annons

– S hamnade på fjärde plats. Jag tror många som röstar på dem resonerar så att EU ska vara ett mellanstatligt samarbete som inte utvecklas till ett överstatligt, med undantag för miljö- och klimatfrågan och frågan om immigration.

– Men alla som är socialdemokrater bär på en hemlig miljöpartist och en hemlig vänsterpartist, säger han med ett skratt.

Och kanske en rosa FI-kandidat också?

– Ja, den här gången, säger Göran Greider.

Du har ju tidigare varit lite skeptisk till valkompasser, men som politiskt insatt – ser du något värde att göra den?

– Jag tycker nog det. Man blir mer idealist när man ställs inför frågorna så här och inte på samma sätt behöver ta hänsyn till vilket inflytande ett parti har. Man svarar mer med hjärtat och det är bra att bli påmind om, säger Göran Greider.

Du blir radikalare i en valkompass än när du röstar?

– Ja, men jag tycker resultatet speglar min höger-vänsterskala bra om än med en viss utopisk klang, med tanke på att Fi kom så högt, säger Göran Greider.

Sist ut att testa denna gång – Tove Lifvendahl, politisk chefredaktör på SvD som alltså leder tidningens ledarsida, med beteckningen obunden moderat.

– Jag blir frustrerad av att göra sådana här kompasser, eftersom jag alltid börjar argumentera i tanken mot hur frågorna är ställda och vilka argument och svarsalternativ som utgör tolkningsramen, säger hon.

Trots viss frustration och funderingar om frågeställningarna blir det kanske inte så oväntat Moderaterna som valkompassen anger som det parti Lifvendahl sympatiserar med mest – om ändå inte till 100 procent. I botten hamnar Vänsterpartiet.

Annons
Annons

Var det något som överraskade?

– Nej, det stämmer nog bra att inget parti till hundra procent företräder mina åsikter. Jag brukar alltid lägga stor vikt vid personvalet av det skälet, tycker Tove Lifvendahl.

Men det blev en nyttig övning ändå.

– Jag påmindes också om att Liberalerna, som jag i normalläget känner mig politiskt på samma planhalva som, i det här valet har en helt annan idé om Europa än vad jag har, eftersom de är federalister.

Kan man lära sig något av att göra valkompasser?

– Att tänka kritiskt. Jag skulle rekommendera att man använder dem för att stimulera tanken, men låter bli att betrakta dem som något facit. En tankeövning är att fundera på vilka frågor som saknades, säger Tove Lifvendahl.

Vilka frågor ser du som viktiga i EU-valet?

– Att stötta krafter som förstår vikten av att EU klarar av att värna sina grundläggande frågor på ett bra och trovärdigt sätt: rörlighet och handel, säger hon.

Valkompassen är skapad av statsvetarprofessorn Tommy Möller vid Stockholms universitet och författaren och politikexperten Christer Isaksson, som tillsammans har konstruerat en rad kompasser till riksdagsval i snart 20 års tid.

Tommy Möller menar att en kompass till EU-valet kan vara ännu viktigare eftersom både intresset och kunskapen är mycket mindre runt ett val till Europaparlamentet än till riksdagen.

– Det som är speciellt med den här kompassen är att det är frågor som inte har diskuterats så mycket än, men som förhoppningsvis kommer att lyftas fram i valrörelsen, säger Möller.

SvD:s valkompass består av 15 påståenden, rörande centrala konfliktfrågor i europeisk politik, att ta ställning till. Från polissamarbete till klimat- och migrationspolitik. För varje område finns förklarade texter med argument för och emot, och korta videor som förklarar varje fråga.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons