Annons

Tre män döms för rekordstor diamantkupp

Tre män har dömts i nederländsk domstol för den våghalsiga diamantkuppen mot en värdetransport på Amsterdamflygplatsen Schiphol 2005. Arkivbild.
Tre män har dömts i nederländsk domstol för den våghalsiga diamantkuppen mot en värdetransport på Amsterdamflygplatsen Schiphol 2005. Arkivbild. Foto: Erlend Aas/TT

Beväpnade rånare slog till mot en värdetransport på Amsterdamflygplatsen Schiphol 2005. Nu döms tre män till långa fängelsestraff för den våghalsiga diamantkuppen.

Under strecket
TT
Publicerad

Rånarna, utklädda som anställda på flygbolaget KLM, hotade till sig diamanter och andra ädelstenar till ett värde av motsvarande 600 miljoner kronor. Ädelstenarna skulle lastas ombord på ett plan för frakt till Antwerpen i Belgien. Sedan flydde de från flygplatsen i värdetransportbilen och kom undan.

Först tolv år senare gjorde polisen ett avgörande genombrott i utredningen av vad som beskrivs som en av de största kupperna någonsin.

I januari 2017 greps sju misstänkta gärningsmän i Amsterdam och spanska Valencia. Detta efter att en polis som arbetade med ett annat fall hört hur kuppen diskuterades i ett avlyssnat telefonsamtal.

Två män, 54 och 44 år gamla, som båda satt i flyktbilen döms nu i en domstol i Haarlem till sju respektive sex års fängelse. En KLM-anställd, som försedde rånarna med kläder och hjälpte till att smuggla in vapen på flygplatsen, döms till fem års fängelse.

En fjärde inblandad person döms för ett rånförsök vid ett annat tillfälle och två misstänkta frikänns. Den sjunde personen, ligans ledare, dog nyligen.

En del av bytet återfanns kort efter rånet. Men resten, värderat till runt motsvarande 400 miljoner kronor, har aldrig återfunnits.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons