Annons

Tre toppchefer får gå från Swedbank Estland

Den tidigare socialdemokratiske statsministern Göran Persson valdes till ny styrelseordförande i Swedbank i somras med uppdrag att städa upp efter bankens affärer. Swedbank Estland meddelade på måndagen att tre toppchefer får gå efter bankens interna undersökning. Arkivbild.
Den tidigare socialdemokratiske statsministern Göran Persson valdes till ny styrelseordförande i Swedbank i somras med uppdrag att städa upp efter bankens affärer. Swedbank Estland meddelade på måndagen att tre toppchefer får gå efter bankens interna undersökning. Arkivbild. Foto: Pontus Lundahl/TT
Under strecket
TT
Publicerad

Tre chefer inom Swedbank Estland lämnar bolaget, skriver banken i ett pressmeddelande på måndagen.

Två av de tre cheferna, före detta vd:n Robert Kitt och tidigare finanschefen Vaiko Tammeväli, har tidigare stängts av från sina uppdrag sedan tillsynsmyndigheter och åklagare i såväl Sverige som Baltikum har utrett Swedbank. Även Kaie Metsla som är chef för privatmarknadsvisionen lämnar Swedbank Estland och bankens ledning.

Beslutet att tvinga bort de tre cheferna är "en konsekvens av bankens pågående interna undersökning" enligt Björn Elfstrand, som är styrelseordförande i Swedbank Estland.

"Beslutet är baserat på information gällande historiska tillkortakommanden relaterat till vårt arbete med att motverka penningtvätt", säger Elfstrand i pressmeddelandet.

För närvarande finns inga misstankar om brott, skriver banken.

SVT:s Uppdrag granskining avslöjade i februari misstänkt penningtvätt i Baltikum. Tidigare socialdemokratiske statsminister Göran Persson valdes till Swedbanks styrelseordförande i juni med uppdrag att städa upp i banken.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons