Annons

Tre varnar: Vi kan bli utan supersnabbt 5G

Haval van Drumpt, vd på Tre.
Haval van Drumpt, vd på Tre. Foto: Andreaz Engström/Pressbild

Det blir en hård strid när nya supersnabba mobilnäten 5G lanseras i Sverige. En av de fyra stora operatörerna kan bli utan licens – och i värsta fall hamna ett eller två år bakom konkurrenterna med den nya tekniken.

Under strecket
Publicerad

”I vårt uppdrag ingår att bibehålla konkurrensen på marknaden”, säger Anna Beckius vid Post- och telestyrelsen.

Foto: Post- och telestyrelsen

Det är inte ett alternativ för operatörerna att stå utanför de nya 5G-näten. Det handlar både om att kunna erbjuda supersnabb nedladdning av filmer i high definition, och om att eliminera irriterande fördröjningar som är skillnaden mellan att vinna och förlora i ett mobilspel.

Men när de fyra stora operatörerna nästa år ska slåss om de första tillstånden för 5G finns bara tre och en halv bra licens. Inget hindrar att en av de fyra operatörerna står helt utan tillstånd när röken lagt sig.

I teorin borde det inte vara ett problem, eftersom Tele2 och Telenor redan i dag samarbetar om att bygga 4G-nät, och förväntas bygga ett gemensamt för 5G. Då förväntas de också bjuda tillsammans i auktionen. I så fall kommer auktionen, som den är konstruerad, att garantera att alla fyra svenska operatörer har frekvenser när 5G lanseras nästa år.

Vad är värdet av att slå ut en spelare som prispressar marknaden?

Men konkurrenterna Tre och Telia oroas för att Tele2 och Telenor ska kringgå upplägget och försöka köpa var sitt frekvensblock i auktionen. I så fall blir någon utan.

Annons
Annons

”I vårt uppdrag ingår att bibehålla konkurrensen på marknaden”, säger Anna Beckius vid Post- och telestyrelsen.

Foto: Post- och telestyrelsen

– Jag är orolig att de tre stora, Telia, Tele2 och Telenor inte bara köper de bästa blocken, utan att de också bjuder över oss på det som finns kvar, säger Tres vd Haval van Drumpt.

Men varför skulle era konkurrenter vilja lägga beslag på de sista blocken om de redan säkrat de frekvenser som de behöver?

– Vad är värdet av att slå ut en spelare som prispressar marknaden? Hur mycket mer kan vi bjuda för att tränga ut en konkurrent? Den möjligheten hade jag självt utnyttjat om jag suttit i en annan stol, säger Haval van Drumpt.

Även Telia ser en risk att en operatör ställs utan frekvenser inför 5G-övergången.

”Den andra frågan gäller om operatörer som bygger nät tillsammans kommer att ha möjlighet att agera individuellt under auktionen, vilket i så fall skulle ge dem möjlighet att köpa mer spektrum än andra. Det skulle i så fall vara olyckligt och kunna resultera i att aktörer blir utan”, skriver Irene Krohn, presschef för Telia Sverige i ett mejl till SvD.

Konkurrensverket har flaggat för att det finns en risk att auktionen hämmar konkurrensen. I sitt remissvar pekar man på att det finns en risk att en av de fyra operatörerna blir utan 5G-frekvenser.

”I vårt uppdrag ingår att bibehålla konkurrensen på marknaden”, säger Anna Beckius vid Post- och telestyrelsen.
”I vårt uppdrag ingår att bibehålla konkurrensen på marknaden”, säger Anna Beckius vid Post- och telestyrelsen. Foto: Post- och telestyrelsen

Anna Beckius, chef för Post- och telestyrelsens enhet för spektrumanalys, medger att det kan komma en situation där två operatörer samarbetar om nätet men bjuder på varsitt block.

– Med de här auktionsvillkoren finns ingen garanti att alla får licenser. Det är klart att det kommer att bli ett hårt tryck i auktionen om det är så att fler än tre budgivare är med, säger hon.

Anna Beckius är samtidigt tydlig med att PTS ambition är att behålla konkurrensen på den svenska marknaden, det vill säga att ingen operatör ska stå utan möjlighet att erbjuda 5G från start.

Annons
Annons

– I vårt uppdrag ingår att bibehålla konkurrensen på marknaden och om vi ser en risk att en operatör slås ut kan vi vara beredda att i någon mån justera villkoren. Men jag kan inte säga till dig nu vad vi i så fall skulle justera.

Ett problem för PTS är att man måste väga risken för att en operatör blir utan, och konkurrensen därmed hämmas, mot risken att staten får in för lite pengar om villkoren är för generösa.

Några beslut om den kommande auktionen är inte tagna.

Tele2:s presschef Joel Ibson uppger för SvD att företaget planerar att bygga ut 5G tillsammans med sin nätpartner Telenor. Men han vill inte uppge om de båda operatörerna kommer att bjuda tillsammans, eller var för sig, på licenserna.

– Vi kan inte kommentera det ännu, säger han.

Inte heller Telenor vill kommentera hur man kommer att agera i auktionen.

”Historiskt har Telenor köpt frekvenser för 4G genom det samägda nätbolaget N4M. Några beslut om den kommande auktionen är inte tagna”, skriver företaget i ett mejl till SvD.

Om Tre blir utan frekvenser i auktionen nästa år innebär det inte att företaget för evigt är utestängt från 5G. Fler frekvenser kommer att auktioneras ut löpande under året, men det handlar om andra så kallade frekvensband där det ännu inte finns färdig utrustning.

Tres teknikchef Per Stigenberg bedömer att det skulle innebära att Tre kan lansera 5G först 12–24 månader efter konkurrenterna.

Det finns dock inga garantier att den som blir utan frekvenser i auktionen i mars får utrymme i senare auktioner.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons