Annons

Ebolautbrott: Rwanda öppnar gränsen igen

Ebolautbrottet i Kongo-Kinshasa klassas som ett internationellt nödläge. Arkivbild.
Ebolautbrottet i Kongo-Kinshasa klassas som ett internationellt nödläge. Arkivbild. Foto: Jerome Delay/AP/TT

Efter att på torsdagen stängt gränsen mot Kongo-Kinshasa har myndigheterna i Rwanda återigen öppnat övergången till tvåmiljonersstaden Goma i Kongo.

Det uppger BBC.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Människor kan gå mellan Kongo och Rwandas gräns igen.

Foto: Stringer/TT Bild 1 av 1

– Det är ett bättre sätt att kontrollera spridning genom att ha öppna gränser. Det är mer logiskt. Annars hittar man bara alternativa vägar att ta sig över och kontrollen försvinner, säger David Gressly, FN:s utsände chefskoordinator på plats.

Han ser en positiv utveckling i bekämpningen av den dödliga virussjukdomen Ebola trots att cirka 1 800 människor dött sedan utbrottet i Kongo startade för snart ett år sedan. Dödligenheten bland de smittade har överstigit 50 procent.

Det är det näst värsta utbrottet av sjukdomen genom tiderna efter det i Västafrika för fem år sedan då över 11 000 människor dog.

– Vaccineringen gör stor skillnad. 95 procent av de tillfrågade är nu beredda att vaccinera sig. Det är ett stort framsteg. Väpnade konflikter i området är fortfarande ett hot. Det är viktigt att kunna bygga förtroende för hjälpinsatser tillsammans med kommunal ledning, säger David Gressly till BBC.

Rwandas hälsominister Diane Gashumba har sänt ut ett budskap:

”Till dags dato är Rwanda ebolafritt. Men vi avråder från onödiga resor till dert drabba området i östra Kongo. Vi uppmanar också individer som nyligen rest i eboladrabbade områden att anmäla sig till närmsta screeningplats för sjukdomen”.

Annons
Annons

Människor kan gå mellan Kongo och Rwandas gräns igen.

Foto: Stringer/TT Bild 1 av 1

Det var på torsdagen som ett tredje fall av ebola konstaterats i Goma. Beskedet om det nya ebolafallet kom bara timmarna efter det att en person i staden avlidit på grund av sjukdomen, vilket gör att antalet dödsoffer i Goma stigit till två.

Totalt tre personer har nu insjuknat i ebola i Goma. I mitten av juli bekräftades det första fallet, en pastor som troligen blivit smittad i en stad cirka 30 mil bort. Han avled av sjukdomen.

Ebolaviruset upptäcktes för första gången 1976 i Demokratiska republiken Kongo. 

Men information och upplysning är inte lätt att förmedla i ett stort och vidsträckt land som Kongo, till ytan cirka fem gånger större än Sverige. Huvudstaden Kinshasa, med 13 miljoner invånare, ligger närmare 300 mil och fyra timmars flygning väster om den utsatta provinsen i landets östra delar.

Enligt den rwandiska nyhetssajten KT Press ska oron i Rwanda, i storlek som Småland med cirka 12 miljoner invånare, förstärkts sedan en kvinna som handlat med fisk för två veckor sedan passerat över till en marknad i Rwanda och sedan avlidit sedan hon återvänt över gränsen till Kongo.

Människor kan gå mellan Kongo och Rwandas gräns igen.
Människor kan gå mellan Kongo och Rwandas gräns igen. Foto: Stringer/TT

Uppgiften har backats upp av världshälsoorganisationen WHO.

WHO klassar ebolautbrottet i Kongo-Kinshasa som ett internationellt nödläge. Samtidigt har man uppmanat omkringliggande länder att inte stänga sina gränser, inte införa några reserestriktioner och att inte drabbas av panik.

Den temporärt stängda gränsen till Rwanda drabbade många familjer som pendlar fram och tillbaka till arbete och skola.

– Avstängningen är fruktansvärd för mig. Jag åker till Goma för att arbeta så att jag kan sätta mat på bordet ät mina sju barn. Jag fruktar hunger mer än Ebola, sade byggnadsarbetaren Ernest Mvuyekure till BBC på torsdagen.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons