Annons

Tredje mäktigaste kvinnan: ”Jag har sextrakasserats”

Melinda Gates, världens tredje mäktigaste kvinna, berättar för SvD att hon själv har utsatts för sexuella trakasserier. Samtidigt hyllar hon uppropet #metoo – och SvD:s satsning #130MillionGirls. "Allt börjar med flickors rättigheter", säger hon.

Under strecket
Publicerad

Melinda Gates.

Foto: Magnus Hjalmarson NeidemanBild 1 av 1

Melinda Gates.

Foto: Magnus Hjalmarson NeidemanBild 1 av 1
Efter reklamen visas:
Melinda gates om 130milliongirls
Melinda Gates.
Melinda Gates. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Melinda Gates har knappt satt sig ner i soffan på Grand Hotel i Stockholm, där vi stämt träff, innan hon börjar hylla SvD:s satsning #130MillionGirls.

– Den är fantastisk! säger hon.

Satsningen skildrar kampen för de 130 miljoner flickor i hela världen som hindras från att gå i skolan – och just flickors och kvinnors rättigheter har kommit att bli en av Melinda Gates absoluta hjärtefrågor.

Flickor måste bli hörda i världen. Vi måste fokusera på dem, att se till de äger sina kroppar, att de har sina röster

– Flickor måste bli hörda i världen. Vi måste fokusera på dem, att se till de äger sina kroppar, att de har sina röster.

Själv lägger hon hundratals miljoner kronor just på att stärka flickors rättigheter, varje år. Hennes enorma engagemang i välgörenhet har rent av gjort att Forbes rankar henne till den tredje mäktigaste i världen, efter giganterna Angela Merkel och Theresa May.

Annons
Annons

Sedan 2014 jobbar båda makarna Gates heltid med att skänka bort nästan hela sin ofattbara förmögenhet på omkring 900 miljarder kronor – lika mycket som hela Sveriges statsbudget.

På senare tid har alltmer av deras pengar gått till just flickors och kvinnors rättigheter. Orsaken är enkel: det är ett område som är helt avgörande för att skapa bestående förändring i världen, säger Melinda Gates. Och den pågående #metoo-kampanjen visar att det finns mycket jobb kvar.

Det som händer flickor och kvinnor över hela världen är hemskt. Men #metoo har gett alla en röst. Det spelar ingen roll var i världen du bor, eller vem du är

– Det som händer flickor och kvinnor över hela världen är hemskt. Men #metoo har gett alla en röst. Det spelar ingen roll var i världen du bor, eller vem du är, säger hon.

Har du själv utsatts för sexuella trakasserier?

– Ja, säger Melinda Gates, och tar ett andetag.

– Jag jobbade i it-industrin. Mycket det som kommer ut i västvärlden nu är relaterat till särskilda branscher. En av dem som vi hör om är it-branschen. Mitt fall är inte annorlunda än någon annans, säger hon.

Men det är viktigt att förstå att detta inte bara är ett problem i västvärlden, poängterar Melinda Gates. Nu hoppas hon att världen också kan rikta blickarna än mer mot situationen för kvinnor i fattiga länder.

– Jag hör om de här erfarenheterna oavsett om jag sitter med flickor på en matta på marken i Indien. Jag hör det i byar i Afrika. Jag hör det i USA. Det ska inte få ske, någonstans.

Och i fattiga länder får kvinnors utsatthet kanske än mer förödande konsekvenser. Flickor och kvinnor som trycks ner av samhället, som inte själva får bestämma över sin kropp, när de ska föda barn eller hindras från att utbilda sig, riskerar att fastna i fattigdom, menar hon.

Annons
Annons

– Världen måste vara jämlik för alla, och det är den inte. Om vi inte börjar med flickorna låser vi som världssamfund fast dem i fattigdom. Vi låser fast deras framtida familjer i fattigdom, och deras samhällen, och deras länder. Det är helt enkelt fel, säger hon, och fortsätter:

– Men om man investerar i flickor, investerar de i alla andra. Deras framtida barn blir friskare. Familjerna blir rikare. Deras egna barn blir mer utbildade. Flickor har kraften att lyfta hela samhällen.

Samtidigt syns alltfler tecken på att världens investeringar i flickor och kvinnor minskar. Det globala biståndet sjunker, inte minst på grund av att Donald Trump helt vill avskaffa USA:s bistånd till familjeplanering.

Det är också delvis för att lobba för att vi svenskar ska fortsätta våra satsningar på bistånd som hon är i Sverige – ett land hon ser upp till och hyllar, både när det gäller synen på bistånd och hur vi ser på vår arbetsmarknad.

– Sverige är så progressivt. Jag ser på Sverige och ser hur jag önskar att den svenska arbetsmarknaden skulle vara, med balansen mellan jobb och familjeliv. Jag tittar på Sverige och jag ser, wow, ni har hittat rätt. I USA har vi lång väg att gå, säger Melinda Gates.

Är du orolig för det minskade biståndet?

– Ja. Om vi vill se utveckling i världen, måste vi investera i det. FN:s hållbarhetsmål måste finansieras. Och Bill och jag känner att det är viktigt att visa ledarskap i det sammanhanget.

Har du någon uppmaning till alla flickor där ute?

– Använd era röster! Ni har mycket mer makt än ni tror. Särskilt när ni gör det tillsammans med andra och skapar en gemensam röst, då skapar ni ringar på vattnet över hela planeten. Ni kan förändra världen.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons