Annons

”Tredje världskriget kan vara slutet på civilisationen”

Minst två miljoner frågor kom in till Vladimir Putin under den hårt regisserade årliga frågeshowen med Rysslands president, som brukar hålla på i minst fyra timmar. I år bollade Putin frågorna vidare till byråkrater i direktsändning. SvD reder ut de viktigaste frågorna och svaren.

Under strecket
Publicerad

Vladimir Putin.

Foto: Mikhail Klimentyev/ TT

1 / 7

Vladimir Putin.
Vladimir Putin. Foto: Mikhail Klimentyev/ TT

MOSKVA Frågestunden är en välregisserad tradition. Detta är 16:e gången Vladimir Putin svarar på medborgarnas frågor. De senaste åren har fokus handlat om att skapa en levande diskussion. Människor ringde in eller använde sociala medier för att ställa frågor till presidenten.

Årets upplägg var annorlunda. Sändningen ägde rum utan tv-publik. Guvernörer, ministrar och regionala makthavare fanns tillgängliga via Skype.

Putin är en taktiker som nu fick möjlighet att påminna att guvernörerna och tjänstemännen arbetar för honom, och för folkets intressen.

Putin får med detta upplägg marknadsföra hur lösningsorienterad han är, utan att behöva förklara hur något bör lösas.

Annons
Annons

Den årliga frågestunden med presidenten.

Foto: Alexei Druzhinin/AP

2 / 7

Putin bollar svåra frågor vidare till byråkraterna

Den årliga frågestunden med presidenten.
Den årliga frågestunden med presidenten. Foto: Alexei Druzhinin/AP

Att sändningen började med statistik innebär att Putin vill berätta om ekonomisk tillväxt. Inledningen blev mer som ett tal om att regeringen gör ett bra jobb.

Regeringen kommer att effektivisera skattesystemet för att bekämpa fattigdomen, sa Putin. Men han sa också att högre skatt kan skada ekonomin eftersom inflationen riskerar att öka.

Putin anser att progressiv skatt ekonomiskt inte fungerar i framtidens Ryssland, eftersom människor kan försöka gömma undan sina inkomster.

Ryssland har platt skatt på 13 procent, och även om Putin anser att skatterna behöver stärkas innebär det i praktiken inte en förändring av skattesystemet.

Hela landet röstade för dig, men du kan inte stoppa bensinpriserna från att stiga!

Att halvera fattigdomen i landet är återigen ett av Putins viktigaste mål. Det brukar han återkomma till varje gång han får chansen. För närvarande lever över 20 miljoner människor i fattigdom. Regeringen kommer att behöva 8 biljoner rubel (129 miljarder dollar) för att lyfta människor ur fattigdom, sa Putin.

Den första riktiga frågan ställdes av truckföraren Aleksej i Sankt Petersburg:

– Hela landet röstade för dig, men du kan inte stoppa bensinpriserna från att stiga! 45 rubel för en liter Diesel är för mycket!

Putin svarade att oljepriserna går upp globalt. Sedan kopplade Putin in energiministern Aleksander Novak och bad honom ge en förklaring på Aleksejs fråga.

Ofta får Putin kritik för att aldrig vara tillgänglig och att makten är långt bort från människors vardagsproblem.

Poängen är att Putins energiminister får berätta att bensinpriset kommer att hållas nere.

Annons
Annons
Foto: Mikhail Klimentyev/TT

3 / 7

”Ryska trupper stannar i Syrien”

Foto: Mikhail Klimentyev/TT

De ryska väpnade trupperna kommer att stanna vid flott- och flygbaserna i Syrien så länge det gynnar Rysslands intressen.

”Det var bättre att utplåna terroristerna där, än att möta dem beväpnade på hemmaplan”, sa Putin.

Senast i december förra året sa Putin att Ryssland ska börja dra tillbaka trupperna från Syrien.

Ryssland har även flera gånger tidigare meddelat att man drar tillbaka en del av trupperna. Eftersom de syriska regeringstrupperna inte har klarat sig utan Ryssland har de blivit tvungen att återvända.

Ryssland stöttar Syriens president Bashar-al-Assad och har sedan det ryska militära ingripandet 2015 bidragit till att hålla kvar honom vid makten.

Annons
Annons
Foto: Pavel Golovkin/TT

4 / 7

Råd till barnbarnen och när kommer kriget?

Foto: Pavel Golovkin/TT

När Putin får personliga frågor kommer han ofta av sig lite.

Programledaren:

– Vilka råd vill du ge dina barnbarn?

Putin: ”Ljug inte”.

På en fråga om tredje världskriget försökte han citera Albert Einstein:

– Jag vet inte vad om det kommer ett tredje världskrig, men det fjärde kommer att utkämpas med stenar och pinnar, sa Putin.

– Man måste förstå att det tredje världskriget kan vara slutet på civilisationen. Det måste avskräcka oss från att vidta extrema åtgärder globalt.

Annons
Annons

Växlingskontor i Moskva.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

5 / 7

Rysslands tillväxt ökar – men mindre än väntat

Växlingskontor i Moskva.
Växlingskontor i Moskva. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Tillväxten är 1,5 procent högre jämfört med förra året, men det är en blygsam ökning.

Putin betonade dock att industrin går bra och jordbruket växer stadigt och han är övertygad om att den framtida ”tillväxten är garanterad”, samt att människors inkomster kommer att öka.

– Vi har nått en stadig tillväxt i medborgarnas inkomster. Lönerna ökade med 1,9% och befolkningens reala inkomster ökade med 3,8 procent. Det här är givetvis inte sant för varje person, men det är helt och hållet absolut objektiv statistik, sa Putin.

I mars uppgav den federala statistikbyrån Rosstat att den reala disponibla inkomsten för landets befolkning, i februari 2018, ökade med 4,4% jämfört med februari förra året. Detta är den största ökningen av realinkomsten sedan december 2015.

Annons
Annons
Foto: Mikhail Klimentyev/TT

6 / 7

Ryssland vs Väst – Putin som fredsmäklare

Foto: Mikhail Klimentyev/TT

– Ryssland får skulden för allt. Många är oroliga och undrar hur ska vi förhålla oss till omvärlden när ingen lyssnar på oss? Frågade programledaren.

Putin: ”De återkommande anklagelserna mot Ryssland, handlar om att väst ser Ryssland som ett hot och en konkurrent. De är rädda för Ryssland”.

Putins svar handlar om att framstå som den gode samarbetspartnern, han vill inte bli utfryst från länder i väst.

Putin: ”Man måste vara konstruktiv och samarbeta. Det hjälper världens ekonomi och det internationella samfundet”.

I slutet av resonemanget svarar Putins mer utförligt på frågan. Det handlar om att sätta Rysslands intressen i fokus.
– Vi måste hålla fast och försvara Rysslands intressen och vår säkerhet. Våra partners behöver förstå att deras åtgärder inte är effektiva för att förbättra våra relationer. Men vi letar alltid efter kompromisser, konstaterade Putin.

Putin tror inte att den tidigare ryske dubbelagenten Sergej Skripal och hans dotter förgiftades av nervgas, eftersom de överlevde attacken.

Annons
Annons
Foto: Alexei Druzhinin/TT

7 / 7

Säkerhet ställs mot transparens på nätet

Foto: Alexei Druzhinin/TT

Två populära bloggare frågade Putin om Instagram kommer att blockeras framöver.

Putin sa att han förstår deras oro, men han är i första hand är oroad över säkerheten i landet.

Han har tidigare arbetat för säkerhetstjänsten KBG och poängterade att terroristerna i Sankt Petersburgs kommunikation inte kunde följas via Telegram innan bombdådet förra året. Men sa att inga sociala medier kommer att blockeras.

Putin kanske glömde att karriärnätverket Linkedin sedan hösten 2016 är blockerat.

Ryska säkerhetstjänsten FSB har under våren försökt få tillgång till data från appen Telegram, men misslyckats komma åt informationen. Det har resulterat att många andra sajter inte är åtkomliga.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons