Annons

Tredje vd:n på kort tid: ”Känner oss trygga”

En dryg miljon mindre i årslön än föregångaren. Handelsbankens nya vd Carina Åkerström gav på tisdagen inga intervjuer. Men ordförande Pär Boman betonar att han är trygg med valet.

– Vi känner att valet av Carina vilar på en mycket gedigen grund, givet hennes mycket långa meritlista, säger Boman till SvD.

Under strecket
Publicerad

Handelsbankens nya vd Carina Åkerström, till höger, kommer att beskriva hur hon ser på sitt vd-skap när hon tillträder i mars.

Foto: Tomas Oneborg, Handelsbanken

Handelsbankens nya vd Carina Åkerström, till höger, kommer att beskriva hur hon ser på sitt vd-skap när hon tillträder i mars.

Foto: Tomas Oneborg, Handelsbanken
Handelsbankens nya vd Carina Åkerström, till höger, kommer att beskriva hur hon ser på sitt vd-skap när hon tillträder i mars.
Handelsbankens nya vd Carina Åkerström, till höger, kommer att beskriva hur hon ser på sitt vd-skap när hon tillträder i mars. Foto: Tomas Oneborg, Handelsbanken

Det var en mycket stressad Pär Boman som talade med SvD Näringsliv vid lunchtid på måndagen. Intervjun blir bara drygt tre minuter.

Trots den knappa tiden är det klart att Handelsbankens ordförande är uppenbart nöjd med att kunna berätta vem som tar över som chef för banken efter Anders Bouvin, som går i pension efter stämman den 27 mars.

Men Boman vill inte berätta något om vad styrelsen förväntar sig av Carina Åkerström.

– Carina har en mycket gedigen meritlista, och hon har visat starka resultat, säger Boman och tillägger att bankens grundläggande strategi ligger fast.

Men kan du säga något om vad ni i styrelsen anser är viktigast för henne att ta tag i?

– Hon kommer själv att beskriva hur hon ser på sitt vd-skap och vilka utmaningar hon ser när hon tillträder i mars.

Annons
Annons

Carina Åkerström började sin bana på Handelsbanken på kontoret i Kalmar 1986 och har sedan arbetat sig upp. Nu senast har hon haft rollen som chef för regionbanken i Stockholm och ställföreträdande koncernchef.

Enligt banken får Carina Åkerström en fast lön på 12 miljoner kronor per år. Det är 1,2 miljoner mindre än vad hennes företrädare tjänade 2018.

Någon bonus eller rörlig del ska det inte bli, men hon kommer däremot att kunna se fram emot en pensionsavsättning på 4,2 miljoner kronor per år.

En nyckelfråga för just Handelsbanken är hur det stora kontorsnätet ska moderniseras och digitaliseras och om det är för kostsamt. Bankens 390 kontor är dubbelt så många som tvåan Swedbank.

Carina Åkerström gav inga intervjuer på tisdagen men i pressmeddelandet sade hon att ”Vi har en mycket stark kraft i vårt decentraliserade arbetssätt, inte minst i form av en oslagbar fingertoppskänsla och djup lokalkännedom på våra kontor.”

Handelsbankens ordförande Pär Boman återkommer till att Carina Åkerström själv kommer berätta mer längre fram.

Med tanke på hennes bakgrund låter det som om ni inte tänker ompröva strategin med ett stort antal kontor?

– Det kunderbjudande som vi har och som omfattar både kontor och digitala tjänster får, när vi frågar kunderna i olika typer av undersökningar, väldig positivt gensvar. Sedan ska dessa samverka och hur det ska ske och vad som vi behöver göra för att få dessa tjänster att möta framtiden på ett bra sätt, det kommer Carina att berätta om.

Både SEB och Swedbank har haft kvinnor som toppchefer, men det här är första gången under sin snart 150-åriga historia som Handelsbanken får en kvinnlig vd.

Annons
Annons

Carina Åkerström tillträder i en tid när Handelsbanken anklagas för en grabbig förtryckarkultur, främst inom Handelsbanken Markets.

Hur ser du på betydelsen att ni nu rekryterat en kvinnlig vd?

– Vi har inte rekryterat Carina för att hon är kvinna, utan för att hon är en mycket skicklig ledare, som har dokumenterat det i en mängd olika utmanande arbetsuppgifter

När Pär Boman tog steget från vd-jobbet till ordförandeposten var hans första åtgärd att rekrytera Frank Vang-Jensen som ny vd.

Bara 17 månader senare tvingades Vang-Jensen lämna under omständigheter som beskrivits som förnedrande. Då sa Boman att vd-jobbet ”blev fört stort” för den sparkade Vang-Jensen.

Vid en första anblick har Vang-Jensen och Åkerström snarlika meritlistor. Båda har en karriär inom kontorsrörelsen och båda har arbetat länge i banken, 18 respektive 30 år.

Hur ska du säkerställa att Carina Åkerström inte blir en ny "felrekrytering"?

– Vi känner att valet av Carina vilar på en mycket gedigen grund, givet hennes mycket långa meritlista. Vi har också haft en bred och omfattande rekryteringsprocess, så jag känner mig mig väldig trygg.

Har något i processen varit annorlunda jämfört med den förra rekryteringen när det blev fel?

– Vi känner oss väldig trygga med den här rekryteringen.

Traditionen i Handelsbanken har tidigare varit att vd befordras till ordförande. Men Pär Boman vill inte svara å frågan om han också kommer att kliva av för att släppa fram Anders Bouvin.

– Vem som ska vara ordförande i ett börsnoterat är alltid en fråga för valberedningen som lämnar sitt förslag till ägarna som fattar beslut på bolagsstämman, säger han.

Den 28 mars väntas Carina Åkerström ge intervjuer om sin nya roll.

Efter reklamen visas:
Mellan raderna BOLÅN- BANKERNAS GULDGRUVA
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons