Annons

Janerik Larsson:Trekantspolitik i praktiken

 20180117. Pressekonferanse med statsminister Erna Solberg, finansminister Siv Jensen og kulturminister Trine Skei Grande på Regjeringens representasjonsbolig onsdag. 
20180117. Pressekonferanse med statsminister Erna Solberg, finansminister Siv Jensen og kulturminister Trine Skei Grande på Regjeringens representasjonsbolig onsdag.  Foto: Åserud, Lise
Under strecket
Publicerad

Jag har åtskilliga gånger när jag skrivit om dansk och norsk politik pekat på att utvecklingen där kan komma att få betydelse också för svensk politik.

Liberala nyhetsbyråns Svend Dahl skriver träffsäkert om detta i en kommentar till att norska Venstre nu gått in i den borgerliga regeringen trots att partiet varit och är splittrat i frågan om att vara i närheten av Fremskrittspartiet.

Han pekar också på utvecklingen i Danmark där både det stora borgerliga partiet Venstre och det socialdemokratiska partiet agerar för att närma sig Dansk Folkeparti.

Dahl:

”Det politiska läget i Danmark kan ge en indikation om vad treblockspolitik innebär i praktiken. Visst är SD ett parlamentariskt betydligt omognare parti än DF. Men på samma sätt som DF klyvs det mellan höger och vänster och eftersträvar en vågmästarställning. Räkna med att svenska partistrateger kommer att snegla på Norge och Danmark när de reflekterar över tre frågor som kommer att vara avgörande för vad som händer i svensk politik de närmaste åren:

Hur mycket är principiella avståndstaganden värda när de i skarpt läge ställs mot möjligheterna att få sakpolitiskt inflytande? Vilka möjligheter öppnar ett stort högerpopulistiskt parti för en socialdemokratisk regeringsbildare? Och hur ska man som liberal långsiktigt säkra utrymmet för borgerlig ekonomisk politik i en situation med tre block i riksdagen?”

Svar efter höstens val - eller efter nästa svenska val.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons