Klassiska bilder: Så såg det ut när muren revs
Den obesvarade utsträckta handen blir en symbol för klyftan mellan öst och väst. SvD:s korrespondent, som var på plats när Berlinmuren föll, berättar om sina minnen av de klassiska nyhetsbilderna.
En man med slägga och hjälm slår mot den fullklottrade muren. Västberlinare bjuder östtyska gränssoldater på kaffe. Foto: AP
Jag stod på västsidan av Brandenburger Tor när president Ronald Reagan 1987 ropade ”Mr. Gorbatjov, Tear down this Wall”. Kanske naivt – men en stark signal till människorna i öst.
Jag tänker på vad som på tyska kallades ”Todesstreifen”. Den tio meter breda dödsremsan på östsidan av muren. Krattad för att avslöja minsta fotavtryck, bevakad av patruller och vakttorn med strålkastare och automatvapen.
Vad hände med dem som var ansvariga för denna omänskliga mur där omkring 140 människor sköts ihjäl eller dödades på annat sätt. 151 personer har dömts, de allra flesta vanliga gränssoldater.
Trettio år har gått men det känns i går. Dessa ögonblick av översvallande lycka, försoning och uppbrott som man aldrig glömmer.
Här byggs muren som i mer än 28 år delade Berlin. Minnesmärke: Berlinmuren (1961-1989) Foto: TT, Anders Good/AP
Det var för att stoppa utflödet av människor från DDR som Berlinmuren restes - och det var människors längtan efter att få resa som slutligen fick den att rasa. I dag finns nästan inget kvar och det är svårt att minnas exakt var den stod.