Annons

Tricket som får stenhård avokado ätmogen snabbt

Rötmånaden är redan här. Värmebölja och hög luftfuktighet gör det extra viktigt att vara noggrann med livsmedelsförvaring, även om det inte finns någon anledning att slänga mat i onödan. Här är förvaringsråden – grönsak för grönsak och frukt för frukt.

Under strecket
Publicerad

Illustration: Thomas Molén

Illustration: Thomas Molén

Illustration: Thomas Molén
Illustration: Thomas Molén

Från slutet av juli fram till slutet av augusti infaller den period vi av tradition kallar rötmånad. Egentligen är datumet ointressant, det handlar om att värmen och luftfuktigheten generellt är hög denna period vilket gynnar tillväxten av bakterier och mögel som gör att maten lätt förstörs. I år inleddes sommarvärmen tidigt och vi måste vara extra vaksamma med hur vi hanterar vår mat.

Samtidigt ska vi inte slänga mat i onödan. Under 2016 uppskattas att svenska hushåll slängde 200 000 ton ätlig mat. Frukt och grönt hör till det som slängs mest, och som jag varit inne på tidigare är förvaring av dessa råvaror inte helt enkel.

Precis när en mogen frukt eller grönsak skördas är näringsvärdet som bäst. Därefter påbörjas nedbrytningen av vitaminer och antioxidanter.

Annons
Annons

Ickeklimakteriska frukter, som citrus och jordgubbar, mognar långsamt efter skörd och inte heller blir djupare i färgen eller sötare ju längre de ligger.

Att köpa omogen frukt och låta den mogna klart hemma kan vara praktiskt, även om det inte är optimalt ur näringssynpunkt. Men tänk på att så kallade ickeklimakteriska frukter, som citrus och jordgubbar, mognar långsamt efter skörd och inte heller blir djupare i färgen eller sötare ju längre de ligger.

Att plocka bleka jordgubbar och hoppas på att de skall smaka bra dagen därpå är därför ingen bra idé. Jordgubbarna ska alltså plockas mogna och helst ätas så snart som möjligt.

Andra frukter, de som tvärtemot jordgubbarna klassas som klimakteriska, mognar däremot snabbt (och har även en betydligt kortare hållbarhet) och kan fortsätta mogna efter skörd. Till dessa hör bland annat banan, nektarin, tomat, avokado, mango, plommon och äpple.

Dessa frukter utsöndrar gasen etylen som påskyndar mognaden. Den processen kan du utnyttja för att exempelvis få en stenhård avokado ätmogen snabbare. Lägg den i en plastpåse tillsammans med en annan klimakterisk frukt, ett äpple förslagsvis, och låt etylengasen göra sitt.

Omvänt bör etylenproducerande frukter och grönsaker hållas skilda från andra vegetabilier om man inte vill att de ska mogna snabbt. Även snittblommor påverkas av etylen. Gasen får dem att vissna snabbare och att ställa fruktskålen bredvid vasen med tulpaner är alltså inte särskilt lyckat.

Hela frukter och bär, med skalet på (i de fall det är ätbart) är därför ett bättre val, ur såväl näring som fibersynpunkt.

De flesta grönsaker och en del frukter mår bäst av att förvaras i kylskåp. Men för avokado, bananer och tomater är den miljön för kall. Mango och melon tappar i smak om det är för kallt, låt melonen flytta in i kylskåpet först när den är skuren.

Lita på dina sinnen – titta, lukta och smaka på maten så att du inte slänger i onödan. Överbliven frukt kan användas i en smoothie, bär till en sylt och på grönsaker kan du koka soppa.

Tänk bara på att så fort vi pressar eller river frukter och bär så frigörs enzymer som tillsammans med syre bryter ner näringsinnehållet. Ska du dricka färskpressad juice är det mest näringsrika att göra det direkt efter tillredning. Hela frukter och bär, med skalet på (i de fall det är ätbart) är därför ett bättre val, ur såväl näring som fibersynpunkt.

Lista: Så lagrar du rätt

Många frukter och grönsaker lagras bäst i kylskåp. Men inte alla. Tabellerna nedan visar Livsmedelverkets rekommendationer.

GrönsakTemperatur
Auberginesval eller rumstemperatur
Avokadosval eller rumstemperatur
Basilikasval eller rumstemperatur
Blomkålkylskåp
Broccolikylskåp
Brysselkålkylskåp
Champinjonkylskåp
Groddarkylskåp
Gurkasval eller rumstemperatur
Kålkylskåp
Lök, gul och rödkylskåp
Morötterkylskåp
Palsternackakylskåp
Paprikasval eller rumstemperatur
Potatissval eller rumstemperatur
Purjolökkylskåp
Rödbetorkylskåp
Salladkylskåp
Spenatkylskåp
Salladslökkylskåp
Tomatsval eller rumstemperatur
Vitlökkylskåp
Zucchini, squashsval eller rumstemperatur
Örter, färskakylskåp
FruktTemperatur
Apelsinkylskåp
Aprikoskylskåp
Banansval eller rumstemperatur
Bärkylskåp
Citrusfrukt sval eller rumstemperatur
Kiwikylskåp
Mangosval eller rumstemperatur
Nektarinkylskåp
Persikakylskåp
Plommonkylskåp
Päronkylskåp
Vindruvorkylskåp
Äpplenkylskåp
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons