Annons

Trion visar Frankrike vägen i EM

Se upp, Tyskland. Den franska stjärntrion – Antoine Griezmann, Dimitri Payet, Olivier Giroud – har vaknat lagom till semifinalen i Marseille. – Han (Griezmann) gör fantastiska saker och vi behöver honom mot Tyskland, säger förbundskapten Didier Deschamps.

Under strecket
TT
Publicerad

Antoine Griezmann var först ut. Efter Dimitri Payets 3–0-mål gick han ner på knä och kysste lagkamratens vänstra sko. Två minuter senare utspelade sig en liknande scen på Stade de France, men då var det Payet som visade sin uppskattning efter Griezmanns kyliga chipp till 4–0.

Bilderna från kvartsfinalen mot Island (seger med 5–2) i Paris var talande.

Spelet har lossnat för duon – och de njuter av tillvaron.

När dessutom Olivier Giroud – två mål mot Island – har fått spelet att stämma har Frankrike tre spelare i toppen av EM s mål- och poängliga; Griezmann har gjort fyra mål och två assist, Giroud och Payet är alldeles bakom med tre mål och två assist.

Tillsammans har de gjort tio av Frankrikes elva mål under mästerskapet på hemmaplan.

Och trions stigande form är något som förbundskaptenen Didier Deschamps välkomnar inför semifinalen mot världsmästaren Tyskland i Marseille på torsdag.

– Det är ett bra tecken för oss om han (Griezmann) fortsätter vara turneringens bäste målskytt, säger han.

Med tanke på Griezmanns långa säsong med La Liga-klubben Atletico Madrid har Deschamps valt att inte belasta 25-åringen allt för hårt mellan matcherna. Beslutet togs inför mästerskapet, och så här i efterhand har det visat sig vara minst sagt avgörande för Frankrike.

– Nu känner han sig inte så trött längre, och det har gjort att han är väldigt effektiv, säger Deschamps.

Tillsammans med prestationerna från Griezmann, Giroud och Payet har Frankrikes spel blivit bättre, tyngre och kvickare för varje match.

Men räcker det i mötet med Tyskland?

Där är – i alla fall just nu – Deschamps något mer tveksam.

– Tyskland är Tyskland. De är Europas bästa landslag och för all del också världsmästare, säger han.

– Förutom Schweiz har vi hittills mött lag som gått ut mot oss för att försvara. Mot Tyskland blir det något helt annat. Det finns så mycket teknisk kvalitet, så det blir allt annat än lätt för oss.

Till semifinalen på Stade Vélodrome får Frankrike tillbaka N'Golo Kanté och Adil Rami, avstängda mot Island, medan Tyskland får klara sig utan avstängde Mats Hummels.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons