Annons

Göran Eriksson:Triumfatorisk Åkesson kräver ökad återvandring

Jimmie Åkesson.
Jimmie Åkesson. Foto: Janerik Henriksson/TT

Jimmie Åkesson firar tidig jul med skyhöga opinionssiffror. Och på Sverigedemokraternas landsdagar kräver han ökad återvandring – ett krav som kan bli svårhanterligt för partier som vill ha stöd av SD.

Under strecket
Publicerad

”Den såg Stefan Löfven inte komma”.

Jimmie Åkessons tal på Sverigedemokraternas landsdagar i Örebro kan sorteras in i den triumfatoriska genren. Man kan säga att SD-julen kom tidigt i år, de senaste månaderna har det kommit flera opinionsmätningar som placerar Sverigedemokraterna jämsides med, eller före, Socialdemokraterna.

Det är visserligen bara opinionssiffror, men partiets utveckling saknar motstycke i den svenska politiska historien. Det är mindre än tio år sedan Sverigedemokraterna kom in i riksdagen och i Örebro firade Åkesson förstås framgången i sitt tal: ”Ta in känslan. Sveriges största parti”.

I just det här talet använde sig Åkesson förstås också av Stefan Löfvens kritiserade intervju om gängkriminalitet, i SVT:s Agenda förra söndagen. Löfven ville där inte koppla upptrappningen av det kriminella våldet, till invandring, vilket han i efterhand förklarade med att han inte vill ”etnifiera” debatten.

Det har ju Jimmie Åkesson inga problem med, när han i sitt tal formulerade det svar som han tycker att Löfven borde ha gett: ”etniska motsättningar, olika kulturer och vitt skilda normer”.

Annons
Annons

Med självförtroendet hos den som upplever sig leda landets största parti sågade Jimmie Åkesson de förklaringar till den nya kriminaliteten – segregation, klyftor och arbetslöshet – som Stefan Löfven anförde. ”Det finns ingen logik - ingen verklighetsförankring - överhuvudtaget i vad vår statsminister säger”, sa Åkesson på landsmötet.

Men SD-ledaren ägnade också en del av sitt tal åt den andra svenska statsministerkandidaten, Moderatledaren Ulf Kristersson – som Sverigedemokraterna förgäves röstade på som statsminister förra hösten.

Precis som Löfven har Kristersson haft fel om migrationspolitiken, men till skillnad från statsministern kan M-ledaren medge sina misstag, sa Åkesson. Han syftade på ett Facebookinlägg i veckan där Ulf Kristersson skrev att ”det är ju alldeles uppenbart att gängkriminaliteten, skjutningarna och avrättningarna är starkt kopplade till alltför stor invandring och alltför dålig integration”.

SD-ledaren ”välkomnade ödmjukt” Ulf Kristersson och andra som nu har ändrat sig och ”anslutit till vår Sverigevänliga position”.

Att det är Åkesson som välkomnar Kristersson berättar något om den nya hierarki som har uppstått i svensk politik, sedan SD på allvar började distansera M i mätningarna.

Men det är också fortfarande en realitet för Jimmie Åkesson att han – för att nå den verkliga makten – måste samarbeta med andra, läs Moderaterna. Själv uttryckte han det så här: ”Ett framtida konservativt block behöver varje insiktsfull kraft för att på allvar utmana vänsterliberalerna om makten”.

Annons
Annons

Ulf Kristersson förnekar ju existensen av ett konservativt block, och det kan inte heller uppstå så länge inte Moderaterna trycker på den knappen.

Men ju större Sverigedemokraterna blir, desto svårare blir det för en framtida regeringsbildare – som förlitar sig på SD-röster – att hävda att partiet inte ska ha något inflytande alls.

Både Moderaterna och Kristdemokraterna har redan skärpt sin migrationspolitik markant, men SD ser en annan fråga när partiet tittar framåt.

”Enkelt uttryckt: Det måste vara fler som återvandrar än som invandrar”, sa Åkesson i landsmötestalet.

Partiet har också avsatt extra pengar för återvandring – det rör människor som redan har beviljats asyl i Sverige – i sin budgetmotion. Motivet är att ”de som inte vill vara en del av Sverige även i praktiken ska få goda förutsättningar att återvandra till sitt hemland”.

Jimmie Åkesson har redan förut beskrivit återvandringen som ”nästa stora strid i migrationspolitiken”. Det står alltså högt på SD-önskelistan, men varken Moderaterna eller Kristdemokraterna driver frågan.

Det är en sak att arbeta för att färre ska söka sig hit, en annan att försöka förmå människor som har fått asyl att flytta härifrån. För både M och KD vore det en kontroversiell linje att kliva över.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons