Annons

”Trodde det var krig mellan Israel och Libanon”

Adnan Melki och hans familj var lyckligtvis inte i sitt hem när explosionen ägde rum i tisdags. Huset fick stora skador. Han berättar att hans två döttrar har påverkats starkt av händelsen.
Adnan Melki och hans familj var lyckligtvis inte i sitt hem när explosionen ägde rum i tisdags. Huset fick stora skador. Han berättar att hans två döttrar har påverkats starkt av händelsen. Foto: Jesper Sundén

Explosionen i Beirut har lämnat skadade, döda och stor förödelse efter sig. Beirutbon Adnan Melki och hans familj är några av de många drabbade.

– Under fyra timmar trodde jag att det var krig, säger han till SvD.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Adnan Melkis hem ligger omkring 1,4 kilometer från explosionsplatsen. Överallt ligger glassplitter, fönsterrutorna är urblåsta och stora delar av inredningen är trasig.

Foto: Adnan Melki

Adnan Melkis hem ligger omkring 1,4 kilometer från explosionsplatsen. Överallt ligger glassplitter, fönsterrutorna är urblåsta och stora delar av inredningen är trasig.

Foto: Adnan Melki

Adnan Melki bor med sin fru och sina två barn, fyra och sex år gamla, i Beirut. Han var iväg på ett ärende när explosionen inträffade klockan 17.30 lokal tid på tisdagen.

– Man kunde känna det innan man hörde det. Byggnader skakade, säger han till SvD och berättar hur det lät som ringklockor inuti huvudet.

Han och hans barn hade lämnat huset som ligger omkring 1,4 kilometer från explosionsplatsen bara en halvtimme innan den inträffade.

Huset fick stora skador av explosionen, berättar han. Överallt ligger glassplitter, fönsterrutorna är urblåsta och stora delar av inredningen trasig.

– Om barnen hade varit i huset hade de blivit allvarligt skadade. Fönsterrutorna hade krasat över dem.

Bilder från staden visar stor förödelse. Över 4 000 personer har skadats och drygt 100 har avlidit. Explosionen, som inträffade i stadens hamn, ska enligt lokala myndigheter ha orsakats av det ammoniumnitrat som fanns lagrat i Beiruts hamn.

Adnan Melkis hem ligger omkring 1,4 kilometer från explosionsplatsen. Överallt ligger glassplitter, fönsterrutorna är urblåsta och stora delar av inredningen är trasig.
Adnan Melkis hem ligger omkring 1,4 kilometer från explosionsplatsen. Överallt ligger glassplitter, fönsterrutorna är urblåsta och stora delar av inredningen är trasig. Foto: Adnan Melki
Annons
Annons

Det första Adnan Melki tänkte efter explosionen var att det rörde sig om en attack från Israel. Det dröjde fyra timmar innan myndigheterna kom med sin förklaring, berättar Adnan.

– Under fyra timmar trodde jag att det var krig mellan Israel och Libanon. Jag är 54 år och har varit med om mycket. Jag är van vid att se mitt hus förstört och se mina vänner dödade. Men det är väldigt smärtsamt att få tillbaka dessa minnen.

Efter explosionen var det svårt att nå varandra på telefon eller över internet, berättar Adnan. När han körde tillbaka mot huset såg han flera ambulanser och skadade.

– Från vår plats kunde vi se eldslågor.

Platsen där explosionen inträffade beskriver Adnan som en död zon och han liknar den med bilder man sett från kärnvapenattacken i Hiroshima 1945.

– Det är en död zon, inget finns kvar. Det är ett helt förstört område.

När SvD pratar med Adnan är han märkbart berörd och hans två döttrar har påverkats mycket av händelsen, berättar han.

– I går sov barnen med oss. De var rädda, säger han och ber om en paus.

– Förlåt, det är känslosamt.

Familjen har ett annat hus i bergen utanför Beirut som de nu kunnat bo i. Nu väntar ett stort jobb med att städa upp och reparera skadorna på huset i Beirut.

– I dag arbetar vi med att fixa skadorna på vårt hus. Alla jobbar med detta nu. Det finns inte tillräckligt med folk som kan hjälpa till för alla hus är skadade.

Det kommer att ta ett bra tag, tror Adnan eftersom det kan vara svårt att få tag i material och någon som kan hjälpa dem att reparera skadorna.

– Andra är mer drabbade och lider mycket – de som blivit skadade, förlorat sina hus eller förlorat någon anhörig.

Enligt premiärminister Hassan Diab var det 2 750 ton ammoniumnitrat, som lagrats i hamnen i sex år utan "förebyggande åtgärder", som har antänts och exploderat. Han har lovat att de ansvariga ska ställas till svars. Adnan Melki är kritisk till att ansvariga inte gjort något åt detta tidigare med tanke på riskerna.

– Om den officiella förklaringen är den rätta är det en katastrof, säger han.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons