Annons

Skakande vittnesmål – ilsken Kavanaugh nekar

Trumps nominerade domare till Högsta domstolen, Brett Kavanaugh, hördes i senaten på torsdagen. Utfrågningen dominerar den politiska debatten efter att en rad sexanklagelser har riktats mot Kavanaugh. En av kvinnorna som anklagat honom, Christine Blasey Ford, gav ett känslosamt vittnesmål om hur domaren attackerade henne.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

1 / 6

Efter reklamen visas:
Blasey Ford i tårar i vittnesmål mot Kavanaugh
Annons
Annons

Christine Blasey Ford.

Foto: Win McNamee/AP Bild 1 av 1

2 / 6

Christine Blasey Ford.
Christine Blasey Ford. Foto: Win McNamee/AP

NEW YORK. Utfrågningen av Blasey Ford och Kavanaugh är ingen brottsutredning utan handlade enbart om hur politikerna i senaten bedömer deras trovärdighet. Blasey Fords vittnesmål och Kavanaughs nekande ska bedömas med syftet att avgöra om han är lämplig som domare i Högsta domstolen.

Ändå kan det bli fråga om en intern omröstning inom justitieutskottet gällande Kavanaughs lämplighet redan under fredag eftermiddag svensk tid

Blasey Ford var påtaglig berörd i sitt öppningsanförande. Hon drog efter andan flera gånger och skakade. Hon sa att ”Jag är inte här för att jag vill. Jag är livrädd”.

”Jag trodde han skulle våldta mig”, sa hon.

Hon berättade ingående om hur det gick till när den nominerade domaren attackerade henne på en fest i Maryland på 80-talet. Hon befann sig på en liten sammankomst där Kavanaugh och hans kompis Mark Judge var påtagligt fulla enligt Blasey Ford. Vid ett tillfälle går hon upp på övervåningen för att gå på toaletten.

Då puttas hon i ett sovrum och någon utav pojkarna låser dörren. Brett Kavanaugh lägger sig ovanpå Blasey Ford som knuffats ner i en säng, tafsar på henne och försöker dra av henne kläderna.

Han lyckas inte eftersom hon har en baddräkt från dagens simning på sig, under kläderna. Blasey Ford uppger att hon försökte skrika på hjälp. Då höll Kavanaugh för hennes mun.

”Detta var den värsta delen, eftersom jag hade svårt att andas. Jag trodde att han skulle döda mig av misstag”, sa Ford till senatorerna. Hon skakade när hon yttrade orden.

Enligt Blasey Ford ska Mark Judge kastat sig på sängen och när de alla ramlade ner på golvet lyckas hon fly. Hon uppger att hon sökte ögonkontakt med Judge i hopp om att han skulle hjälpa henne, men att han ibland manade på, ibland sa åt Brett Kavanaugh att sluta. De båda skrattade under och efter attacken, enligt Blasey Ford.

I slutet av sitt öppningsanförande säger hon ”Det är inte min uppgift att avgöra om Brett Kavanaugh förtjänar att sitta i USA:s Högsta domstol. Det är min uppgift att säga sanningen”.

Annons
Annons

Christine Blasey Ford.

Foto: AP Bild 1 av 1

3 / 6

Christine Blasey Ford.
Christine Blasey Ford. Foto: AP

Republikaner har försökt måla en bild av att Blasey Ford kan ha misstagit sig och att mannen som har attackerat henne kan vara någon annan än Brett Kavanaugh. Det avvisade Ford bestämt när hon fick frågan av senatorer.

”Jag är 100 procent säker”, sa hon till politikerna i utskottet.

För republikanerna vore Kavanaugh i Högsta domstolen en politisk seger inför mellanårsvalet i november, då han står för en konservativ hållning som kan ge partiet domslut man önskar i många år framöver; såsom potentiellt domar mot abort, begränsningar för myndigheters agerande i klimatfrågor och domar mot samkönade äktenskap.

Samtidigt har Kavanaugh sjunkit i opinionsmätningar efter att flertalet sexanklagelser har riktats mot honom. Republikanerna är också måna om att framstå som att de tar Ford på allvar, för att inte reta upp kvinnor inför valet, då kvinnor väntas bli en viktig grupp.

Blasey Ford fick frågan om vad hon minns mest från attacken. Blasey Ford svarade "hur de skrattade". "Hur de verkade ha roligt på min bekostnad, när jag ligger under en av dem".

Åhörare i rummet gråter under Blasey Fords vittnesmål. Demokratiska senatorer, bland andra Kamala Harris som pekas ut som möjlig presidentkandidat, prisar Blasey Ford för hennes mod.

Efter reklamen visas:
Därför är Trumps domarstrid viktig
Annons
Annons

Brett Kavanaugh.

Foto: Tom Williams/AP Bild 1 av 1

4 / 6

Brett Kavanaugh.
Brett Kavanaugh. Foto: Tom Williams/AP

Brett Kavanaugh tillbakavisade sedan alla anklagelser.

”Jag var inte på den fest som Ford beskriver”, sa han till senatorerna. Han var ilsken och sa att hans utfrågning är en ”nationell skam” och ett ”karaktärsmord”.

Han sa att hans rykte har krossats av en politisk ”cirkus”. Kavanaugh brukade träna sina döttrars basketlag och sa att ”nu kanske jag aldrig kan vara tränare igen”. Han omväxlande hämtade andan och omväxlande höjde rösten och skrek. Hans ögon tårfylldes flera gånger och han tog många pauser för att dricka vatten.

”Jag har aldrig sexuellt antastat någon”, sa han och påpekade att han alltid lyft kvinnor genom sin karriär och att han tänkte ha enbart kvinnliga tjänstemän i sin stab om han tillträder Högsta domstolen.

Han pekade också flera gånger på hur den andra kvinna som Blasey Ford uppgav var på festen inte minns att festen ägt rum. Han använde en gammal kalender för att visa att han inte var på den angivna orten särskilt många helger den sommaren.

”Ni kan fälla mig i omröstningen, men ni kan aldrig få mig att lägga mig. Aldrig” sa han.

Annons
Annons
Foto: AP Bild 1 av 1

5 / 6

Foto: AP

Flera demokrater i utskottet undrade varför Kavanaugh inte vill att FBI ska titta närmre på anklagelserna mot honom om han nu är oskyldig. Han var inte helt tydlig i sina svar men sa motvilligt att han välkomnar en utredning.

Han sa samtidigt att han var öppen för en utfrågning i senaten så fort anklagelserna framkom. Han var upprörd i sina svar och sa att Demokraterna driver en ”välkoordinerad och välfinansierad” politisk kampanj mot honom.

Kavanaugh tillbakavisade även anklagelserna från två ytterligare kvinnor.

Annons
Annons
Foto: AP Bild 1 av 1

6 / 6

Foto: AP

Trump har försvarat den tilltänkta domaren och sagt att det finns många falska anklagelser och pekade på anklagelser som riktats mot honom och som han nekar till.

När utfrågningen var avslutad twittrade presidenten att Kavanaugh visade USA varför Trump valde honom: ”Hans vittnesmål var kraftfullt, ärligt och fångande”.

Efter reklamen visas:
"Ibland verkar etablissemanget titta bort om det är tillräckligt viktigt"
Annons
Annons
Annons
Annons