Annons

Lydia Wålsten:Trollkarlen Löfven har valt sina kaniner

Trygga kaniner.
Trygga kaniner. Foto: Leif R Jansson / TT / TT NYHETSBYRÅN
Under strecket
Publicerad

Ledare | Nya regeringen

Nu har vi inte bara en statsminister utan också 22 andra ministrar på plats. Sex är nya. Eller nya. En av dem är Anders Ygeman (S) som klämmer sig tillbaka in i regeringskansliet efter bara dryga året utanför. Ygeman fick som bekant gå som inrikesminister 2017 efter it-skandalen på Transportstyrelsen där han pekats ut för att ha äventyrat rikets säkerhet. När Konstitutionsutskottet kom med sin genomlysning i somras höll de inte tillbaka. Ygeman blev tidigt informerad om säkerhetsläckan men talade inte med statsministern. ”Det framstår som självklart att händelser av detta allvarliga slag bör tas upp direkt”, skriver KU (7/6-18).

Ulf Kristersson (M) verkar dock ha tagit till sig av kritiken att han har framstått som bitter de senaste dagarna. Han kommenterade Löfvens ministerval med ett käckt: ”Alla förtjänar en andra chans” och ”hoppas att han lyckas bättre denna gång”. Det är svagt att M anammar en låt-gå-attityd. Spioners identiteter har röjts, utländsk makt har fått information om broars bärighet och var det går att rulla in stridsvagnar. Ebba Busch Thor och Jimmie Åkesson var lite tuffare som sade att utnämningen var ”anmärkningsvärd”. Är det här oppositionspartierna? Gaska upp er.

Annons
Annons

En andra chans är vad Ygeman får. Hans första uppdrag som energi- och digitaliseringsminister är att hantera Svenska Kraftnät där en säkerhetsskandal pågår. Vad ska man säga. Ygeman saknar åtminstone inte erfarenhet. Annie Lööfs kommentar angående Ygeman var: ”Jag har inga synpunkter på det”. Så låter ett ”kraftfullt liberalt oppositionsparti” när spelet bara har börjat. Ygeman är inom S känd som ett kompetent statsråd. Men om partiets stjärna är den som äventyrat rikets säkerhet vill man inte veta vilka andra framtidsnamn partiet har. Utnämningen riskerar bilden av S som regeringsdugligt parti.

I övrigt är det ett erfaret gäng som ska lyckas med illusionstricket att det går att bygga en fungerande regering utifrån GAL-TAN-skalan och inte ta hänsyn till den höger-vänster-axel som har styrt svensk politik sedan demokratins genombrott. Löfven öppnade inte för de osäkra kort som det har spekulerats om, som den yngre förmågan Aida Hadzialic, som fick avgå som gymnasie- och kunskapslyftsminister efter en rattfylla.

Under regeringsförklaringen som tog 45 minuter lyfte Löfven de flesta av de 73 punkterna i uppgörelsen med C och L. Här utlovades både ökad jämlikhet och avskaffad värn-skatt. Hela Sverige ska leva, men samtidigt ska Sverige få en grön skatteväxling.

Väntar gör en stökig kamp om verklighetsbilden. Redan samma dag skrev Jonas Sjöstedt på Aftonbladet Debatt att ”Löfven skräddarsyr politiken för de rika” och menade att det är en antifacklig och nyliberal politik som S nu ska föra. Så låter vänsteroppositionen när tärningen är kastad. Det är inte svårt att se hur V kommer att gynnas av läget.

Löfven har dragit upp trygga vita kaniner ur hatten. Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson ska se till att Arbetsförmedlingen görs om. Finansminister Magdalena Andersson blir chef över Per Bolund som bostadsminister som ska införa marknadshyror i nyproduktion. En intressant sak med den nya ministeruppställningen är att den har en svag facklig representation. Det närmaste en LO-aktiv man kommer är Jennie Nilsson, som blir ny landsbygdsminister och har viss förankring i Kommunal.

I Kommunalarbetaren (23/8-18) öppnade ordförande Tobias Baudin för ett omprövat ekonomiskt stöd till partiet om man inte fick mer inflytande. Vad känner han i dag?

Det är Löfvens huvudbry. Ett av många. Nu går ridån upp. Den långa lådan står på plats och statsministern håller sågen i sin hand.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons